Τη διενέργεια των εκλογών της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Βουλή συνεχίζει κανονικά το έργο της μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής. Μέχρι τότε εισάγονται και τα τελευταία νομοσχέδια χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Μετά το κλείσιμο και τη διάλυση της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην κυρία Σακελλαροπούλου προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Να οριστεί επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και να οριστεί και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές.
Το πρόσωπο, συνεπώς, που όπως όλα δείχνουν θα σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας εν μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων -όπως το έκαναν ο Π. Πικραμμένος το 2012 και η Βασιλική Θάνου το 2015- θα είναι ο αρχαιότερος (ως είθισται) πρόεδρος από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή εν προκειμένω ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.
Ο έμπειρος Δωδεκανήσιος δικαστικός θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ι. Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, σπουδάζοντας στη Νομική Αθηνών, όπου μάλιστα ολοκλήρωσε τις σπουδές του πρώτος στη σειρά του. Με υποτροφία από την κυβέρνηση της Γαλλίας, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙ-Σορβόννη στο Ποινικό Δίκαιο, μετά στο Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και κατόπιν στα Δημόσια Οικονομικά.
Στη Γαλλία
Συνέχισε, δε, να σπουδάζει στη Γαλλία, εκπονώντας διδακτορική διατριβή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο δικαστικό σώμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ως εισηγητής) το 1987 και συνέχισε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1993, χαράσσοντας μια πλούσια διαδρομή: Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρόεδρος του πρώτου τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (γεωργία και αγροτική ανάπτυξη), μέλος και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της Europol, ενώ δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
Εχει, δε, σημαντικό συγγραφικό έργο, τόσο στα ελληνικά όσο και στα γαλλικά και τα αγγλικά. Το 2019 επελέγη πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τετραετή θητεία.
Οργανωτικός
Κατά την προεδρία του η Βουλή ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τους νόμους 4700/2020 (Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και 4820/2021 (Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), την «πατρότητα» των οποίων έχει ουσιαστικά ο κ. Σαρμάς. Οργανωτικός και μεθοδικός -προσόντα που σίγουρα θα αποδειχθούν πολύτιμα στην αναμενόμενη θητεία του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού-, ο κ. Σαρμάς ανέλαβε πρόεδρος του τρίτου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών) το 2014, με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007! Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες περίπου 6.000 στη θητεία του.