Εξωφρενικές εικόνες κάνουν από χτες τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει καταπιαστεί με τα νέα από τη Μύκονο. Για την ακρίβεια, είναι δύο εικόνες από το ίδιο ακριβώς σημείο του νησιού, το οποίο βρίσκεται στη θέση Διακόφτης, με τα σχετικά posts/tweets να συνοδεύονται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες του συγκεκριμένου spot.
Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε δύο εικόνες από το ΠΡΙΝ και μία εικόνα από το ΜΕΤΑ ενός οικοπέδου στην εν λόγω θέση. Οι δύο πρώτες εικόνες είναι φωτογραφίες που απεικονίζουν την αρχαιολογική ανασκαφή αυτού που είναι τα κατάλοιπα του πρώτου Πρωτοκυκλαδικού ΙΙ (2.800-2.300 π.Χ.) οικισμού στο νησί, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί από σχετικά παλιά και νέα άρθρα.
Όπως έλεγε τότε στην Καθημερινή ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης:
«Είναι νησί με πολύ σημαντικό πολιτισμικό απόθεμα το οποίο ξεκινάει από τον πρώτο μεγάλο κυκλαδικό πολιτισμό, τον Πρωτοκυκλαδικό, με βεβαιωμένο πλέον οικισμό.»
Η συγκεκριμένη ανασκαφή εντόπισε τα εξής:
«Στη θέση Διακόφτης εντοπίστηκαν και ανασκάφθηκαν τα κατάλοιπα του πρώτου γνωστού πρωτοκυκλαδικού οικισμού της Μυκόνου. Βρέθηκαν θραύσματα από κύμβες, πιθοειδή αγγεία, φιάλες, όστρακα, λίθινα τριβεία, κατεργασμένες λεπίδες οψιανού, σχηματικά μαρμάρινα ειδώλια, χάλκινες περόνες, ήλοι και δύο κεραμικές εστίες.»
Οι δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν την αρχαιολογική ανασκαφή (φαίνεται και η τέντα) είναι οι εξής:
Έτσι φαίνεται και στον (παλιό πια) ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου:
Η άλλη εικόνα είναι η σημερινή όψη του σημείου όπως φαίνεται από το Google Maps:
Στο ίδιο σημείο που υπήρχε μια ανασκαφή, ξαφνικά έχουν φυτρώσει κάτι που φαίνεται να είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια με πισίνες.
Το Lubentv χρησιμοποίησε το Google Maps και έδωσε στην δημοσιότητα τα ευρήματα για το ίδιο σημείο (δίνοντας στο πρόγραμμα τις συντεταγμένες που αναφέρθηκαν) σε διαφορετικές διαδοχικές ημερομηνίες:
Το 2014 δεν υπήρχε τίποτα εκεί:
Το 2016 ανακαλύπτεται ο οικισμός και ξεκινάει η ανασκαφή (φαίνεται και η τέντα του αρχαιολόγου):
2017. Χωρίς κόσμο πλέον:
Το 2018, η ανασκαφή φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί:
2019
2020
Φτάνουμε στο 2021.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρει σε ανάρτηση της:
Για τον Διακοφτη της Μυκόνου, επειδή ανεβάζετε πολλοί και πολλές.
Δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη μαφία ούτε με το γιατί έδειραν τον Μανώλη. Το ανάποδο συμβαίνει: εκεί έγινε επί 2,5 χρόνια ανασκαφή από την ΕΦΑ Κυκλάδων (μάλιστα από τον Μανώλη Ψαρρό), τα αρχαία καταχώθηκαν και χτίστηκε νόμιμα με άδεια του ΥΠΠΟΑ (πέρασε συμβούλιο), σε οικόπεδο άρτιο οικοδομήσιμο, εκτός αδόμητων ζωνών.
Βεβαίως, σε άλλη περιοδο, θα προτιμούσαμε ως υπηρεσία την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, αλλά με αυτές τις αξίες στη Μύκονο διστάζουν πια οι συνάδελφοί να προτείνουν απαλλοτρίωση, συνήθως αν δεν είναι τουλάχιστον αρχαίος ναος, μας τα γυρνάνε πίσω από το Υπουργειο (φανταστείτε ακόμη δεν έχει απαλλοτρίωση ο ναος Αγροτερας Αρτέμιδος, στην Αθήνα!). Πάντως δεν είναι παραδειγμα αυθαιρεσίας, μην το διακινείτε ως τέτοιο, είναι παραδειγμα νομιμότητας.