Η αποκάλυψη της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον παραιτηθέντα Α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερρίκο, πριν από λίγες ημέρες (δηλ. πριν από την κατάθεση στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας) γεννά ερωτήματα ειδικά με την έκβαση της υπόθεσης με τη διαφοροποίηση του κ. Τζανερίκου, και τελικά την παραίτησή του μετά και τα συντονισμένα πυρά από συνταγματολόγους και τον Υπ. Εσωτερικών.
Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα από το documentonews και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος δεν διέψευσε ότι υπήρξε συνάντηση.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
- Δημοσιογράφος: Με ποιον ρόλο συναντήθηκε ο Γεραπετρίτης με τον Τζανερρίκο
- Γιάννης Οικονόμου: Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένο ότι υπήρχαν ζητήματα και δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου, είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου
Το θέμα είναι, πώς είναι δυνατόν στο πλαίσιο διαβούλευσης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου για τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης για το μόρφωμα Κασιδιάρη, να κρατείται μυστική η συνάντηση Γεραπετρίτη – Τζανερίκου από την κυβέρνηση.
Ο Α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου παραιτήθηκε σήμερα Δευτέρα (10/4) από το δικαστικό σώμα, επικαλούμενος σύμφωνα με πληροφορίες, λόγους αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.
Την Κυριακή 9 Απριλίου, ο Χρήστος Τζανερρίκος με σκληρή δήλωσή του έκανε λόγο για πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου» και κατήγγειλε επί της ουσίας την κυβέρνηση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το ieidiseis.gr αν η παραίτηση Τζανερίκου, ο οποίος κατήγγειλε πρωτοφανείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη, γίνει άμεσα δεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, – εντός δύο ημερών ορίζει ο νόμος – τότε ενδεχομένως να προκύψει νομικό αδιέξοδο, που αφορά τη σύνθεση του Α1 Τμήματος, το οποίο με βάση την κυβερνητική τροπολογία πρέπει να αποφασίσει “εν ολομελεία”!
- Το νομικό πρόβλημα, που προκύπτει άμεσα είναι το πως θα ερμηνευτεί το “εν ολομελεία”, όταν σύμφωνα με το νόμο το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου είναι 11μελές.
Είναι αδύνατον να συμπληρωθεί το κενό της παραίτησης Τζανερίκου με νέο Αντιπρόεδρο, καθώς Αντιπροέδρους ορίζει μόνον το Υπουργικό Συμβούλιο και το συγκεκριμένο βρίσκεται σε αποδρομή, ενόψει της εξαγγελίας εκλογών, για την 21η Μαΐου.
Άρα, η σύνθεση του Α1 Τμήματος θα παραμείνει 10μελής.
Το δεύτερο νομικό αδιέξοδο, που ανακύπτει, προκύπτει από το πως θα γίνει η ψηφοφορία στο Α1 Τμήμα, που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, μεταξύ αυτών και του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη.
Ο νόμος απαιτεί μονοψήφιο αριθμό στη σύνθεση των τμημάτων του Αρείου Πάγου και γενικά στις συνθέσεις των Δικαστηρίων. Με την αποχώρηση Τζανερίκου ωστόσο, η σύνθεση του Τμήματος έχει πλέον άρτιο αριθμό, καθώς είναι δεκαμελής.
Οπότε εδώ, τα δεδομένα είναι τρία.
H αρχαιότερη Aρεοπαγίτης του Α1 Τμήματος Ευδοξία Κιουπτσίδου, ή πρέπει να… μετατρέψει το τμήμα σε… Σωματείο, όπου με βάση τις διατάξεις του νόμου, η ψήφος του Προέδρου μετράει διπλή, ή θα πρέπει να αφαιρέσει ένα μέλος της σύνθεσης με απόφαση της, ή θα προστεθεί ένας ακόμη δικαστής στη σύνθεση του τμήματος, κάτι ωστόσο που δεν είναι εφικτό.
Ακόμη χειρότερα, εάν το Τμήμα παραμείνει ως έχει μετά την παραίτηση Τζανερίκου, δηλαδή 10μελές, τότε πλήττεται βάναυσα η συνταγματική Αρχή της δίκαιης δίκης, γιατί θα είναι σαν να προδικάζουν ότι, η απόφαση των ανωτάτων δικαστών είτε θα είναι ομόφωνη, δηλαδή 10 – 0, ή θα είναι 6 – 4, 7 – 3, 8 – 2, ή τέλος 9 – 1.
Επιπλέον, επειδή ακούστηκαν πολλά, για πειθαρχική δίωξη του Αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερίκου, μετά τις καταγγελίες του, για πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την τροπολογία Κασιδιάρη, την οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει φωτογραφική διάταξη, που έχει στο «στόχαστρο» τον ίδιο, ο κίνδυνος αυτός εκλείπει, εάν η παραίτηση του γίνει άμεσα δεκτή από τον κ. Τσιάρα.
Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος ΑΠ πάντως, σύμφωνα με όσα λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, δεν πτοείται, ούτε από απειλές, ούτε από διώξεις.
Φέρεται μάλιστα, να είχε προειδοποιήσει, για το νομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την τροποποίηση – μπάλωμα!
«O ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς δεν θα συμμετάσχουμε. Θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της» επεσήμανε μεταξύ άλλων η γραμματέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ τοποθετήθηκε επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε «Είναι παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Εμείς ξέρετε μπροστά στο μείζον να μην επιτραπεί στην εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει ο πολιτικός οργανισμός και να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και να λέει «ψηφίστε με».
Επιπλέον, πρόσθεσε: “Έγινε συζήτηση στη Βουλή, όχι ευρύς διάλογος και όχι εγκαίρως. Αλλά όταν η ΝΔ αποφάσισε αν τη συμφέρει ή δεν τη συμφέρει, γιατί δεν το έκανε νωρίτερα; Όταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται παραμονή των εκλογών έχουν ένα φορτίο το οποίο προφανώς δεν είναι θετικό. Εκεί λοιπόν συζητήσαμε, καταθέσαμε προτάσεις γιατί κανένα κόμμα δεν ήταν σύμφωνο, άσχετα αν τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε. Εμείς επιλέξαμε τη στάση της ουδετερότητας, δηλαδή το «παρών».
Ακόμα πρόσθεσε: “Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε. Θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της. Κινδυνεύουμε να γίνουμε χορηγοί της εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας των ερασιτεχνισμών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση που τους αφήνει έξω.
“Το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης γιατί έκανε όλους αυτούς του ερασιτεχνισμούς, δεν άκουσε ούτε εμάς ούτε το ΠΑΣΟΚ, αν και ψήφισε και τώρα κριτικάρει αρνητικά την κυβέρνηση. Εμφανίζεται η κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή να διορθώσει το λάθος με ένα λάθος και κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή από εγκληματική οργάνωση, διωκόμενη», κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.
«Η ναζιστική, καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση δεν έχει καμία θέση στον πολιτικό βίο, η θέση της είναι στη φυλακή», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.
«Η κυβέρνηση έχει επιδείξει τεράστια ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό απέναντι σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα», πρόσθεσε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, επισημαίνοντας ότι «είμαστε 40 μέρες πριν τις εκλογές και συζητάμε ακόμα αν η ρύθμιση έπρεπε να είναι έτσι ή έπρεπε να έχει προστεθεί κάτι άλλο. Δεν μπόρεσε η κυβέρνηση επί 4 χρόνια να φέρει μία ρύθμιση η οποία να έχει αποτέλεσμα για να αποκλειστεί αυτό το κόμμα;», μιλώντας το «OPEN».
Τόνισε, παράλληλα, ότι «σε αυτόν τον ερασιτεχνισμό εμείς δεν συμμετέχουμε» και υπενθύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε εντοπίσει εξαρχής ότι η ρύθμιση της ΝΔ είναι προβληματική, ότι θα είναι αλυσιτελής. Κατεβάσαμε δύο σχετικές τροπολογίες, μία που είχε πιο συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και μία με αμιγώς τυπικό κριτήριο, που προέβλεπε ως μόνο λόγο αποκλεισμού συνδυασμού την ποινική καταδίκη υποψηφίου του για συγκεκριμένα εγκλήματα, ενσωματώσαμε την πρόταση του κ. Αλιβιζάτου και επιμείναμε στη Βουλή. Η ΝΔ αρνήθηκε κάθε διάλογο για να είναι η ρύθμιση αποτελεσματική, σε σημείο που αναρωτιόμαστε αν είναι ανίκανη, αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας είναι πως η κυβέρνηση καταλήγει να διαφημίζει τη Χρυσή Αυγή» και «όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Κασιδιάρης από τη φυλακή κάνει εκπομπές».
Σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου πως η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει νεκρό, απάντησε ότι «πρόκειται για μία αδιανόητη, ασύλληπτη δήλωση, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε λογική και κάθε φραγμό στον δημόσιο διάλογο. Είναι ανήκουστο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει νεκρό. Προφανώς και ζητάμε την αποπομπή του» και απευθύνθηκε στον συνομιλητή της από τη ΝΔ ρωτώντας τον αν υιοθετεί την τοποθέτηση Θεοδωρικάκου.
Έθεσε, τέλος, τα εξής ερωτήματα: «Είναι ασφάλεια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και η Αστυνομία δεν μπορούν να προστατεύσουν ένα 12χρονο παιδί που κακοποιήθηκε; Είναι ασφάλεια να καταγγέλλονται διασυνδέσεις της ‘Greek mafia’ με ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, ακόμη και με το γραφείο του υπουργού, και να μην δίνονται απαντήσεις; Είναι ασφάλεια να έχουμε καθημερινά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας; Είναι ασφάλεια ο αρχαιολόγος στη Μύκονο που πήγαινε στη δουλειά του να πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού;».
Τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να μην κατέλθει στις εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, υπογραμμίζοντας ότι «για εμάς, είναι καθαρό πως πρέπει να υπάρξει κάθε θεσμικό μέσο ώστε το ψευδο-κομματικό κέλυφος, που καλύπτει αυτήν τη στιγμή μία καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση να μη βρει το δρόμο προς τη Βουλή».
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, από έναν χώρο ιστορικά φορτισμένο για το λαό μας, τα Καλάβρυτα, δεν θα επιτρέψουμε εμείς, η δημοκρατική παράταξη, που αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια στους δρόμους, στη Βουλή, παντού, κόντρα στον φασισμό και τον νεοναζισμό, να επιστρέψει αυτό το μόρφωμα στο Κοινοβούλιο».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και οι επιμέρους παρατηρήσεις και ενστάσεις οι οποίες είναι ισχυρές και απειλούν να νοθεύσουν και να θολώσουν και την εικόνα. Στα δυόμιση χρόνια που μεσολάβησαν από τη δικαστική απόφαση, η Κυβέρνηση ΝΔ έκανε στάθμιση κόστους-οφέλους για το τι έπρεπε να κάνει σε αυτό το ζήτημα. Δεν χρειάζεται να μασάμε τα λόγια μας. Αυτό γινόταν.
Και την ίδια ώρα, ο κ. Κασιδιάρης έκανε δωρεάν προεκλογική καμπάνια μέσα από τις φυλακές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απορώ, ποιος άλλος κρατούμενος έχει τέτοια προνομιακή πρόσβαση στα social media και κάνει και κομματικό προσηλυτισμό στο εκλογικό σώμα;».
Ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «τόσο η πρώτη, όσο και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Το υπογράμμισε εξάλλου νωρίτερα και ο ίδιος κ. Δένδιας», προσθέτοντας ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία «είναι και πρόχειρη και μονομερής. Αυτήν τη φορά δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης διαβούλευση. Και, αναρωτιέμαι, τι φοβούνται; Μην τους θυμίσουμε τις προτάσεις μας;». Και εξήγησε:
«Να θυμίσω, λοιπόν, τις δύο προτάσεις μας. Η πρώτη είχε να κάνει με την πραγματική ηγεσία και έγινε δεκτή. Αν δεν είχε γίνει δεκτή η βελτίωση την οποία προβλέψαμε τότε, ο κ. Κανελλόπουλος θα ήταν μία “μπροστάντζα”, ένα παρένθετο πρόσωπο, πίσω από το οποίο θα κρύβονταν όλοι οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Και η δεύτερη, που δεν έγινε δεκτή, είναι η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Αν είχε γίνει δεκτή, τώρα δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Και δεν θα είχαμε αυτήν τη στιγμή έναν αντιθεσμικό διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης και ενός Ανώτατου Δικαστή. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο νομοθετικό έργο. Και η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν πρέπει να εκφράζει ή να επιτρέπει να εκφράζεται δυσπιστία για τη Δικαιοσύνη. Οι εξουσίες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη με τρόπο θεσμικό».
Δεν παρέλειψε, τέλος, να σχολιάσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Αντώναρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν μπλέκουμε στα οικογενειακά του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς τους καλούμε να ρωτήσουν να μας πει ποιος πτώχευσε τη χώρα, επειδή ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή. Και κάποια στιγμή να αποφασίσουν και στον ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι το αφήγημά τους. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν αισθάνεται αμήχανα με την καραμανλική του πτέρυγα, αλλά πολύ αρμονικά επενδύει στους πιο επώνυμους εκφραστές της».