Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας ότι «θα περίμενε κανείς να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή να υπερασπιστεί το έργο που έκανε η κυβέρνησή του» με δεδομένο ότι αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση του κοινοβουλίου όχι μόνο πριν τις εκλογές, αλλά και με την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως είπε. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει, έστω και την ύστατη στιγμή, την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.
«Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
- «Είναι γνωστή η τροπολογία μας. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα λάθος. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά».
Όσον αφορά την απουσία Μητσοτάκη σχολίασε:
«Βέβαια, είναι ο κ. Βορίδης στο πόδι του. Αφού αρνείται όπως ο διάολος το λιβάνι το ντιμπέιτ, να στείλει εσάς αφού καλά τα πάτε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδόμησε μία προς μία τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν από τέσσερα χρόνια. Για τους λιγότερους φόρους, που πράγματι μείωσε αλλά μόνο για τους πολύ πλούσιους, αφήνοντας στα ύψη την έμμεση φορολογία μέσω της οποίας λεηλατήθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Για τις πολλές επενδύσεις, που όλο παραπέμπονται για το μέλλον και στην πλειονότητά τους αφορούν real estate και deals από funds, που χρηματοδοτούνται μάλιστα με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. «Αυτό λέγεται κερδοσκοπικός οπορτουνισμός» τόνισε, επικαλούμενος τον όρο που χρησιμοποίησε σε άρθρο του ο Κ. Σημίτης. «Δεν τον λες και ΣΥΡΙΖΑ τον Σημίτη;» σχολίασε με νόημα.
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τις πολλές και καλές δουλειές που υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας τα χτυπήματα που έδωσε η κυβέρνηση στα εργασικά δικαιώματα τα τελευταία χρόνια.
«Μιλήστε με εργαζόμενους να δείτε τι βιώνουν, την αγωνία της απόλυσης και έναν μισθό αναξιοπρέπειας» είπε. Αναφέρθηκε στους συνταξιούχους, από τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε συνολικά 7,5 δισ.
Μίλησε ακόμη για την υγεία και την εκκωφαντική αδιαφορία της κυβέρνησης να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για την παιδεία με το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την κατάργηση σε μια νύχτα σχολών κυρίως περιφερειακών πανεπιστημίων.
Σαφή τοποθέτηση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με την ψήφιση της διάταξης για το κόμμα Κασιδιάρη, που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός δικαστικού σώματος, έλαβε η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Μέσω δήλωσής στο documentonews.gr η Βασιλική Θάνου σχολίασε τη συνάντηση Τζανερίκου – Γεραπετρίτη, χαρακτηρίζοντας την ως παρέμβαση προς επηρεασμό του Αντιπροέδρου την οποία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησαν να «περάσουν» ως διαβούλευση.
Ειδικότερα η Βασιλική Θάνου δήλωσε ότι «προσπαθούν να πείσουν ότι η τροπολογία γίνεται προς διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, ενώ είναι σαφές ότι αποτελεί μεθόδευση, με προφανή στόχο. Αδιαφορούν εάν με τέτοιες μεθοδεύσεις ευτελίζουν τη δικαστική εξουσία και προσβάλλουν την ανεξαρτησία της. Όπως προσβάλλουν και τη νοημοσύνη όλων των πολιτών», τόνισε εμφατικά η Βασιλική Θάνου.
Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι σύσσωμο το δημοκρατικό τόξο θα πρέπει στηρίξει την νομοθετική ρύθμιση, που αφορά του λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε, ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη και γιατί καθυστέρησε να φέρει στη Βουλή την σχετική τροπολογία, ενώ δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να είναι πιο άρτια η τελική διάταξη, όπως ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι αποτελεί ένα σώμα αυξημένου κύρους και ευθύνης».
Κατρίνης: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ναζιστές να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο
Επίσης ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ λέει ότι σύσσωμο το δημοκρατικό τόξο θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτά τα εγκληματικά στοιχεία. Όλη αυτή η “αντιπαράθεση” ευνοεί και ενισχύει την “αντισυστημική” εικόνα της ακροδεξιάς. Αποτελεί χρέος όλων των πολιτικών κομμάτων να εκπέμψουν ένα μήνυμα ομοψυχίας και ενιαίας αντίδρασης απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο λίκνο της Δημοκρατίας, ναζιστές, φασίστες και εγκληματικά στοιχεία να εκμεταλλευτούν την οργή και τη δυσαρέσκεια του κόσμου και να εισέλθουν πάλι στον ιερό χώρο του κοινοβουλίου».
Σε μια συνέντευξη, στην ΕΡΤ1, που κάλυψε σχεδόν όλο το φάσμα των θεμάτων, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος ρωτήθηκε εν πρώτοις για τη ρύθμιση που αφορά στο κόμμα Κασιδιάρη. Αφού παρέπεμψε στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την Δευτέρα, επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο κατάρτισης της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή, έχει υπάρξει, όντως, διαβούλευση της κυβέρνησης με τον ‘Αρειο Πάγο για να εξετάσουμε όλες τις δικονομικές λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή της ρύθμισης. Είναι η συνήθης διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας πριν την κατάθεση και ψήφιση μιας κρίσιμης διάταξης. Πέραν της διαβούλευσης δεν έχει υπάρξει κάτι άλλο. Ποτέ δεν έχει γίνει παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης», διαβεβαίωσε «στο διά ταύτα».
Ταυτοχρόνως, όμως, τόνισε, «έχουμε το πλεονέκτημα της ιστορικής γνώσης και μνήμης, το οποίο δυστυχώς έχει πληρωθεί με αίμα. Υπάρχει μια μάνα, η μάνα του Φύσσα εκεί έξω, η οποία κλαίει για το παιδί που έχασε εξαιτίας της ναζιστικής, φασιστικής βίας. Η οποία (βία), δυστυχώς, για κάποια χρόνια βρήκε καταφύγιο και μέσα στη Βουλή. Αυτό δεν θέλουμε να ζήσουμε, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση το πολιτικό σύστημα να δώσει τη δυνατότητα σε εχθρούς της δημοκρατίας να ξανατρυπώσουν στη Βουλή. Και να εκμεταλλευθούν αυτήν τη δυνατότητα να εργαλειοποιήσουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς για να κάνουν κακό σε αυτήν και το πολιτικό σύστημα, και τους ανθρώπους εν τέλει. Όσοι υπερασπίζονται τις ιδέες και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής, τελικά στρέφονται κατά των ίδιων των πολιτών. Πληρώνονται με αίμα αυτές οι πράξεις και εδώ δεν διώκονται οι ιδέες, διώκονται οι πράξεις».
Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Επικρατείας εστράφη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθεί, όπως είπε, «να βρει προφάσεις για να μην υπερψηφίσει μια διάταξη. Η οποία (διάταξη) θα έπρεπε να βρει αρραγές το δημοκρατικό τόξο ώστε να μην επιτρέψουμε καμία χαραμάδα να ξαναμπούν ο φασισμός και οι εχθροί της δημοκρατίας στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί ως προς το εάν θα ψηφίσει ή όχι αυτήν την αναγκαία διάταξη», συμπέρανε εν τέλει.
Κληθείς δε, να σχολιάσει άλλες προτάσεις (π.χ. των κ.κ. Αλιβιζάτου και Κοντιάδη), υποστήριξε ότι «η ρύθμιση που έχουμε φέρει γνωρίζουμε ότι είναι στα όρια του Συντάγματος». Αντιθέτως, η πρόταση Αλιβιζάτου – Κοντιάδη «νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια του Συντάγματος. Εφάπτεται στις ιδέες, εκεί να μπορεί οποιοσδήποτε μετά να διώκεται για τις ιδέες του. Δεν μας ενδιαφέρει να διωχθούν οι ιδέες κανενός. Μας ενδιαφέρει, όμως, να μην μπουν οι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου στη Βουλή. Η άλλη πρόταση διακρίνεται από έναν πολιτικό βολονταρισμό, η οποία θα έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα». Για τη δε, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. «κινδυνεύει και είναι κατά τη γνώμη μας αντισυνταγματική και πολιτικά ατελέσφορη. Θεωρούμε ότι η δική μας πρόταση είναι η ρεαλιστικά εφαρμόσιμη, η οποία θα βάλει τέρμα και μπλόκο στο να μπουν ξανά ο ναζισμός και ο φασισμός στη Βουλή».
Ερωτηθείς για την επικοινωνία που έχει αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα μέσα από τη φυλακή ο καταδικασθείς Ηλίας Κασιδιάρης, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι αυτό «όντως είναι ένα πρόβλημα. Εκεί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τα δικαιώματα των φυλακισμένων, δεν ξέρω με ποιο τρόπο επικοινωνεί και αξιοποιεί το δικαίωμα της επικοινωνίας ως κρατούμενος […] αυτό είναι ένα πρόβλημα αλλά έτσι λειτουργεί η δημοκρατία, η οποία πρέπει να είναι μαχόμενη».
Στο ερώτημα γιατί έρχεται η παρούσα διάταξη, ενώ έχει προηγηθεί, άλλη, διευκρίνισε ότι «τίποτε δεν πήγε λάθος (με προηγούμενη ρύθμιση), δεν αλλάζει ως προς την ουσία της, παραμένει ίδια στον πυρήνα της. Η τελευταία τροπολογία διευρύνει το Σώμα που θα κρίνει αυτήν την πολύ σημαντική για τη δημοκρατία υπόθεση […] Από μια μικρότερη σύνθεση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου πηγαίνουμε στην Ολομέλεια αυτού του Τμήματος ώστε να μην αποκλεισθεί κανένας δικαστής του συγκεκριμένου Τμήματος στο να εκφρασθεί». Στο ερώτημα δε, αν είναι υπό συζήτηση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής να αποφασίσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, απάντησε ότι «αυτά θα τα δούμε στη Βουλή».
Συν τοις άλλοις, στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Επικρατείας επέρριψε «υποκρισία και διγλωσσία» στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Την είχαμε δει και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης (από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση). Καθυστέρησε αδικαιολόγητα η εκδίκαση στον πρώτο βαθμό, της Χρυσής Αυγής. Τελικά αυτή εκδικάσθηκε επί ΝΔ, καταδικάσθηκε σε πρώτο βαθμό ο Κασιδιάρης ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης. Δεν είναι μια ευκαιριακή διγλωσσία και υποκρισία, είναι μια πάγια στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μεγάλη αναντιστοιχία των πραγμάτων που λέει και εκείνων που κάνει. Το βλέπω σε πολλά πεδία της πολιτικής», κατέληξε διευρύνοντας την κριτική του για τον πολιτικό αντίπαλο της κυβέρνησης.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως γνωρίζει ότι έχει γίνει «κεκλεισμένων των θυρών» συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καταδικασμένο ναζί, Νίκο Μιχαλολιάκο.
«Είπε ο πρωθυπουργός ότι όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία, κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή» είπε και πρόσθεσε:
«Θα θέσω μια ξεκάθαρη ερώτηση: Έχει στο παρελθόν συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης κεκλεισμένων των θυρών με τον Ν. Μιχαλολιάκο; Αν ναι πότε και τι συζήτησαν; Και προσέξτε ποιος και τι θα απαντήσει…».