Απρίλιος και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο έχουν αρχίσει να καταγράφονται θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι του 2022 άφησε πίσω του συντρίμμια στην Ευρώπη, η οποία έζησε υψηλότατες θερμοκρασίες καθώς και τη χειρότερη ξηρασία της των τελευταίων 500 ετών.
Η στάθμη του νερού στο 63% των ποταμών έπεσε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο ενώ, σφοδρές δασικές πυρκαγιές κυρίως στη νοτιοδυτική Ευρώπη κατέκαψαν 1.300.00 στρέμματα.
Όπως φαίνεται, όμως, τα χειρότερα έπονται το 2023, καθώς επανακάμπτει και το ΕΛ ΝΙΝΙΟ ένα περιοδικό φαινόμενο που ανεβάζει περαιτέρω τη θερμοκρασία. Η Ισπανία ήδη πλησιάζει τους 40 βαθμούς εν;v σε Ταϊλάνδη και Iνδονησία τους έχει υπερβεί.
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Κλιματικής Υπηρεσίας-COPERNICUS, Σαμάνθα Μπέρτζες, αναφέρει πως: «Αναμένουμε, εφόσον επιβεβαιωθεί η έλευση του EL NINO, ότι τοι 2023 θα είναι πιθανά θερμότερο και όχι μόνο σε σχέση με το 2022».
Το ΕΛ ΝΙΝΙΟ εκδηλώνεται στον ισημερινό και επηρεάζει, κατά κύριο λόγο, εκείνες τις περιοχές ωστόσο βάσει στατιστικών από το παρελθόν αναμένεται να ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη
Ο Κώστας Λαγούβαρδος Μετεωρολόγος Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνει: «Έχουν ξεκινήσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ισπανία ήδη από το Μάρτιο . Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας, αν αυτές οι συνθήκες συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες πράγμα που αναμένεται να το δούμε, οι εποχικές προγνώσεις του επόμενο τρίμηνο μιλούν για ψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η κατάσταση η κατάσταση θα είναι δύσκολη Το καλοκαίρι σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης».
Η μέση θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμους κελσίου , όταν το όριο ασφαλείας που θέτει η επιστήμη δεν πρέπει να ξεπεράσει τον +1,5 βαθμό κάτι όμως που αναπόφευκτα θα συμβεί πριν το 2030 με απρόβλεπτα αποτελέσματα Το πιθανότερο είναι πώς οι καύσωνες και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα γίνουν οι κανονικότητα τις επόμενες δεκαετίες.
Για την κλιματική αλλαγή και το σενάριο για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα που παρουσιάσαν χθες σε πρωτοσέλιδό τους «Τα Νέα», μίλησε στο Mega ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Τα σενάρια για τη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι φαντάζουν ακραία, αλλά η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής και οι ειδικοί προειδοποιούν: Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.
Πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι.
Οπως αναφέρει ο κ. Λέκκας τα φαινόμενα αυτά θα τα ζήσουμε απο τώρα: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».
Αναφορικά με το ύψος των θερμοκρασιών ανέφερε ο κ. Λέκκας ότι θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά.
«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε την συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.