Αξημέρωτα, είκοσι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. πέταξαν έξω από το σπίτι του, στα Φλογητά Χαλκιδικής, τον 81χρονο ανάπηρο που ζούσε εκεί με την οικογένειά του. «Δεν προλάβαμε να πάρουμε ούτε τα ρούχα μας» καταγγέλλει η κόρη του.
Εικόνες μιας κανονικότητας που πλησιάζει, καθώς η πρώτη κατοικία έχει μείνει απροστάτευτη με τη σφραγίδα κυβέρνησης και Αρείου Πάγου, εκτυλίχθηκαν χθες στις 7 το πρωί στο κατά τα άλλα ειδυλλιακό θέρετρο της Χαλκιδικής. Ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες τις προηγούμενες μέρες να κάνουν έξωση στον ηλικιωμένο ανάπηρο, τελικά η Ελληνική Αστυνομία εκπλήρωσε τον σκοπό της και πέταξε έξω τον ίδιο και την οικογένειά του, για να παραδώσει το σπίτι στον «επενδυτή» από τη Βόρεια Μακεδονία που το «χτύπησε» σε πλειστηριασμό.
«Ηρθαν πρωί πρωί, άρπαξαν τον πατέρα μου, τον έβγαλαν έξω και άλλαξαν αμέσως τις κλειδαριές. Το αναπηρικό του καροτσάκι ήταν αφόρτιστο και δεν τον άφησαν να πάρει ούτε καν τον φορτιστή! Ούτε τα ρούχα μας, τίποτε… Ηταν τόση η αγωνία τους να μας βγάλουν έξω, που έχασαν το κλειδί από την καινούργια κλειδαριά και μετά απ’ αυτά την άλλαξαν δεύτερη φορά» λέει στην «Εφ.Συν.» η κόρη του Αναστασία.
Σύντομα η αστυνομία έφυγε, αφού εκπλήρωσε επιτυχώς την επιχείρηση «έξωση ανάπηρου ηλικιωμένου», και τη θέση της πήρε φύλακας ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι, τον οποίο προφανώς εγκατέστησε ο νέος ιδιοκτήτης. Για ώρες ο 81χρονος άνδρας παρέμενε απελπισμένος στην αυλή του κλειδωμένου πλέον σπιτιού που είχε φτιάξει με τους κόπους μιας ζωής, για να δει να το εκπλειστηριάζουν τα funds, έναντι πινακίου φακής… Στο πλευρό του κάποιοι φίλοι και γείτονες που δεν πρόλαβαν το πρωί να αποτρέψουν τη νέα επιχείρηση έξωσης. Και η κόρη του Αναστασία να αγωνιά «πού θα κοιμηθούν το βράδυ οι γονείς μου και η μικρότερη αδελφή μου;».
Στο σπίτι που έχασαν, συνολικού εμβαδού περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 600 τ.μ., με ισόγειο, υπόγειο και έναν όροφο, διέμεναν ο ηλικιωμένος ανάπηρος με τη γυναίκα του, τη μια κόρη και τον γιο τους. Πριν από μερικά χρόνια ο τελευταίος είχε πάρει ένα δάνειο ανακαίνισης 85 χιλιάδων ευρώ. Ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει, καθώς έμεινε άνεργος, και έτσι το χρέος έπεσε στις πλάτες του πατέρα του, ο οποίος είχε μπει εγγυητής. Ενας συνταξιούχος ανάπηρος που έχασε το πόδι του σε εργατικό ατύχημα και παρ’ όλα αυτά οι δυο τους κατάφεραν να αποπληρώσουν περισσότερα από τα μισά της αρχικής οφειλής, κάπου 50 χιλιάδες ευρώ. Ομως τα πανωτόκια είχαν φτάσει το συνολικό ποσό του χρέους σε 150 χιλιάδες ευρώ, νούμερο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όντας σε ανεργία ο ένας και χαμηλοσυνταξιούχος ο άλλος…
Το δάνειο ήταν για ανακαίνιση κατοικίας από την Εθνική Τράπεζα. Ομως, όταν ήρθε η ανεργία και καθυστερούσαν οι δόσεις, η τράπεζα το πούλησε στην εισπρακτική Cepal. Το ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό στις 14 του περασμένου Δεκέμβρη, ενώ η οικογένεια βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις μαζί τους, και το «χτύπησε» ένας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αργότερα, η οικογένεια έμαθε ότι είναι επιχειρηματίας που αγοράζει και πουλάει τουριστικά ακίνητα.
«Προσπαθήσαμε να συμφωνήσουμε με τον κύριο να του δώσουμε το ποσό που έδωσε για να πάρει το ακίνητο, συν τα έξοδά του. Αναζητήσαμε κι έναν αγοραστή, δικό μας άτομο, γιατί εμείς δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα, ώστε να πάρει το σπίτι και να μείνουν οι παππούδες μέσα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Του κάναμε και πρόταση να αφήσει μόνο τον κάτω όροφο, αλλά δεν δεχόταν με τίποτα» ανέφερε η μεγάλη κόρη της οικογένειας.
«Αυτό είναι το σπίτι μου, το φτιάχνω από τότε που ήμουν 29 χρονών. Είμαι ανάπηρος, με σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχω πουθενά να πάω. Πώς να φύγω και πού να πάω;» μονολογούσε χθες ο 81χρονος άντρας, αλλά κανείς δεν ήταν εκεί να του δώσει μια ικανοποιητική απάντηση. Ούτε κάποιος από την κυβέρνηση, ούτε κανείς αρεοπαγίτης…
Ρεκόρ κερδών κατέγραψαν την περασμένη χρονιά οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, με ενίσχυση πάνω από 303% ή καθαρά κέρδη 10,41 δισ. ευρώ σε έναν μόλις χρόνο!
Πρόκειται για την «άλλη όψη»:
— Των τσακισμένων μισθών, με τον μέσο μισθό την ίδια περίοδο να καταγράφει μείωση 7,4%. Συνολικά των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων, όπως δείχνει π.χ. η εκτίναξη της «ευελιξίας», όπου σε κάθε εργαζόμενο πέρυσι αντιστοιχούσε μία απόλυση.
— Της «υπεραπόδοσης» της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, εργαζομένων, που πλήρωσαν 4,8 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους, ώστε να γίνουν φοροαπαλλαγές και προνόμια για τους «επενδυτές». Και ενώ ήδη από φέτος έρχεται και η μονιμοποίηση των «πλεονασμάτων» με βάση το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο οποίο ορκίζονται όλα τα αστικά κόμματα.
— Της ακρίβειας που εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα μέχρι τις 15 του μήνα, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» το 2022 με 9,3%. Σύμφωνα δε με τα προχτεσινά στοιχεία, και παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αποκλιμάκωσης», ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο «έτρεχε» με 14,1%.
— Της εκτίναξης της ενεργειακής φτώχειας, με τις τιμές Ενέργειας και καυσίμων να πιάνουν «ταβάνι» ελέω «πράσινης μετάβασης» και ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οσο για τα μέτρα – κοροϊδία της υποτιθέμενης στήριξης, αποσύρονται κι αυτά, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει χτες «επιδοτήσεις» 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή …7,5 ευρώ επιδότηση για το 90% των νοικοκυριών.
— Και, βέβαια, του ξεσπιτώματος και των εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, με τους δανειολήπτες να πληρώνουν πάνω από 3 δόσεις κάθε χρόνο παραπάνω στις τράπεζες, εξαιτίας και της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Αυτά ενώ χτες η ΕΚΤ ανακοίνωνε και νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης – που βέβαια δεν θα είναι η τελευταία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Και κάλεσε άμεσα τις κυβερνήσεις να κόψουν τα όποια μέτρα στήριξης υπάρχουν για την Ενέργεια (π.χ. επιδοτήσεις), προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων. Αν δεν γίνει αυτό η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί, οδηγώντας τα χρεωμένα νοικοκυριά στην εξαθλίωση.
Με βάση τα παραπάνω, οι 150 εισηγμένες εταιρείες:
- Κατέγραψαν λειτουργικά κέρδη 14 δισ. ευρώ (+35,6%) και καθαρή κερδοφορία 10,4 δισ. ευρώ.
- Είχαν τζίρο 106,84 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 48,8% σε σχέση με το 2021. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που ο τζίρος τους φτάνει το 55% του ΑΕΠ (192 δισ.), χαρακτηριστικό κι αυτό της συγκέντρωσης σε όλο και λιγότερα χέρια.
- Διένειμαν 2,502 δισ. ευρώ σε μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου, έναντι 2,18 δισ. ευρώ το 2021.
- Είχαν αύξηση 7,7% στα ταμειακά διαθέσιμα, που έφτασαν στα 17,8 δισ.
Πληροφορίες από: Efsyn, Ριζοσπάστης