Ο γιατρός που βρίσκεται πίσω από μία αμφισβητούμενη θεραπεία που παρασχέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από την κόρη του «συνωμοσιολόγος».
του Αdam Sage (*)
Πρόκειται για τον ηλικίας 71 ετών Ντινιέ Ραούλ, τον πιο γνωστό μικροβιολόγο της Γαλλίας, τον οποίο η κόρη του, Μαγκαί Καρκοπινό-Τιζολί, αποκάλεσε δικτατορίσκο. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα δικαστήρια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω ύβρεων και προσβολών.
Η Καρκοπινό-Τιζολί, ειδικός στην Αγγειολογία στο Νοσοκομείο Sainte-Marguerite της Μασσαλίας, κατήγγειλε ότι δέχθηκε επιθέσεις επειδή τάχθηκε κατά του πατέρα της. «Ονειρεύεται να πάρει το Νομπέλ», είπε στο περιοδικό L’ Express. «Έχει γίνει ο αρχηγός των συνωμοσιολόγων και των αντιεμβολιαστών», πρόσθεσε.
Ο Ραούλ, πρώην διευθυντής της Ομάδας Ερευνών για Μολυσματικές και Τροπικές Ασθένειες στη Μασσαλία, έγινε γνωστός στη διάρκεια της πανδημίας από τον ισχυρισμό του ότι ο κορονοϊός μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, την υδροξυχλωροκίνη. Αυτό το φάρμακο το έλαβαν όταν νόσησαν οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ζαϊρ Μπολσονάρο. Και αυτό, παρ’ όλο που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της Covid-19.
Πολλοί υποστήριξαν ότι αν αυτό το φάρμακο χορηγείτο ευρέως, η καραντίνα θα μπορούσε να αποφευχθεί. Και ο ίδιος ο Ραούλ υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός ίσως να καθιστούσε την πανδημία χειρότερη.
Η δημόσια αποστασιοποίηση της Καρκοπινό-Τιζολί από τον πατέρα της είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί καταιγισμό ύβρεων στο Twitter. Η ίδια κατηγόρησε για διάφορες ανώνυμες προσβλητικές αναρτήσεις τον Ερίκ Σαμπριέρ, έναν μικροβιολόγο που εργαζόταν με τον πατέρα της, αλλά εκείνος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη.
«Αποφάσισα να μη σωπάσω και να καταγγείλω δημοσίως την παρενόχλησή μου», είπε η Καρκοπινό-Τιζολί στο L’ Express. «Ο πατέρας μου δεν δέχεται ποτέ να τον αντικρούουν. Δεν μπορείς να σταθείς δίπλα του αν δεν συμφωνείς με όλα όσα λέει. Αυτή η συμπεριφορά έχει οδηγήσει στην απομόνωσή του. Ανέχεται δίπλα του μόνο αυτούς που τον κολακεύουν», συμπλήρωσε.
Η Γαλλίδα ερευνήτρια επέρριψε ευθύνη και στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseilles επειδή δεν επανέφερε στην τάξη τον Ραούλ πριν ο τελευταίος εξαναγκαστεί σε παραίτηση. «Αυτή η κατάσταση είναι καταστροφική για την εικόνα του Πανεπιστημίου», τόνισε.
(*) O Αdam Sage είναι ανταποκριτής των Times στο Παρίσι.
(Πηγή: The Times)