Το 2014, η πόλη Ισφαχάν στο Ιράν είδε μια σειρά από βάναυσες και φρικιαστικές επιθέσεις με οξύ με στόχο πολλές γυναίκες. Αυτές οι επιθέσεις – μορφή σωματικής βίας, περιλαμβάνουν τους δράστες να ρίχνουν οξύ στα θύματά τους, με σκοπό να προκαλέσουν παραμόρφωση στα πρόσωπά τους. Οι επιθέσεις με οξύ έχουν αυξηθεί στη Μέση Ανατολή και την Ινδία τα τελευταία χρόνια, στις οποίες συχνά εμπλέκονται άνδρες επιτιθέμενοι με στόχο πρώην συντρόφους τους.
Το Ισφαχάν είδε συνολικά οκτώ επιθέσεις με οξύ το 2014, με μαρτυρίες να αναφέρουν δύο μασκοφόρους άνδρες σε μια μοτοσικλέτα ως πιθανούς ενόχους. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες, η ταυτότητα αυτών των ατόμων παραμένει άγνωστη, αποφεύγοντας έτσι τη δικαιοσύνη για τα αποτρόπαια εγκλήματά τους.
Τα κίνητρα πίσω από αυτές τις επιθέσεις είναι ακόμα υπό συζήτηση. Μερικοί Ιρανοί εικάζουν ότι ήταν μια απάντηση στην πρόοδο των γυναικών στο Ιράν, ιδιαίτερα εκείνων που οδηγούν αυτοκίνητα ή δεν συμμορφώνονται με την παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία. Άλλες θεωρίες προτείνουν την εμπλοκή ισλαμιστών εξτρεμιστών ή σκληροπυρηνικών μισογυνιστών.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν η Marziyeh Ebrahim, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά σε μία από τις επιθέσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ebrahim αρνήθηκε να αφήσει τις ουλές της να την καθορίσουν. Αντίθετα, εμφανίστηκε ως μια συμβολική φιγούρα. Σήμερα, είναι πολιτική ακτιβίστρια που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και θίγει θέματα σχετικά με τις επιθέσεις με οξύ. Η Ebrahim αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις ισχυρότερες ακτιβίστριες του Ιράν και οι αγώνες γύρω της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ψήφιση νόμου το 2019 που ποινικοποίησε τις επιθέσεις με οξύ.
Από: Historic Vids