«Ασχολούμαι με τις έρευνες κοινής γνώμης στην Ελλάδα 30 χρόνια. Θεωρώ την αστοχία που συνέβη ίσως τη μεγαλύτερη που έχουμε στην ιστορία των ελληνικών δημοσκοπήσεων και καλό θα είναι να μην συσκοτίσουμε την πραγματικότητα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, για την αναντιστοιχία προεκλογικών μετρήσεων των εταιρειών δημοσκοπήσεων και εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου.
Υπάρχει αστοχία μεγάλης έκτασης και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί, επισήμανε ο κ. Μαυρής. Έχουν γίνει σε αυτή την τετραετία, τόνισε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περίπου 310 δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις από τα μέσα ενημέρωσης.
«Καμία δημοσκόπηση από αυτές, ειδικά τις τελευταίες, τις προεκλογικές που είναι και οι πιο έγκυρες, καμία δε έδινε αυτή τη διαφορά. Και βεβαίως δεν βγάζω ούτε της δικιάς μας εταιρείας τις έρευνες που κατά καιρούς κάνουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, ήταν αδυναμία να προβλεφθεί αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί και πώς είναι μια άλλη κουβέντα. Αλλά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και επειδή ως ένα βαθμό διαμορφώνουμε γνώμη, δεν χειραγωγούμαστε αλλά διαμορφώνουμε γνώμη από τις δημοσκοπήσεις, όλοι περίμεναν ότι η διαφορά θα είναι πολύ μικρότερη. Το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη. Συμβαίνουν εκπλήξεις στα εκλογικά αποτελέσματα στις εκλογές. Αυτό είναι θετικό. Δείχνει ακριβώς ότι τελικά δεν είναι ούτε οι δημοσκοπήσεις που καθορίζουν τη βούληση του εκλογικού σώματος, αλλά η έκπληξη, η απορία, το σοκ ήτανε παράγωγα της πεποίθησης που είχαμε ότι θα είναι η διαφορά μικρότερη» ανέφερε ο κ. Μαυρής.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και άρα να μπούμε σε έναν νέο, τρίτο εκλογικό γύρο τον Αύγουστο, ο κ. Μαυρής σημείωσε ένα εγκυκλοπαιδικό στοιχείο που έχει και πολιτική σημασία, ενώ περιέγραψε τα σενάρια αυτοδυναμίας.
Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική, η οποία όπως ψηφίστηκε και τροποποιήθηκε από την Νέα Δημοκρατία και θα ισχύσει, προβλέπει το γνωστό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Εάν η Νέα Δημοκρατία συγκρατήσει το ποσοστό που έχει, το 41% σημαίνει ότι παίρνει 50 έδρες μπόνους. Εάν φυσικά συμβεί κάτι τέτοιο, τα ενδεχόμενα εξακομματικής, επτακομματικής ή και οκτακομματικής βουλής μπορεί να περιορίζουν την πλειοψηφία αλλά δεν την αναιρούν.
«Αν κάνει κανείς την άσκηση και είναι απλή αριθμητική, με τα ποσοστά των εκλογών που είχαμε και με το ενδεχόμενο να μπουν στη Βουλή και τα τρία μικρά κόμματα τα οποία παλεύουν στο 2,9, στο 2,6%, δηλαδή η Πλεύση, η ΝΙΚΗ και το ΜέΡΑ25, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία με το σημερινό ποσοστό εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Εάν υπάρχει διόρθωση αυτών των ποσοστών, ανατροπή, τότε θα χρειάζεται σίγουρα ένα ποσοστό της τάξης του 38,5, ένα τέτοιο ποσοστό εξασφαλίζει αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο» εξήγησε ο κ. Μαυρής.
«Η λογική που υπάρχει, είναι ότι όσο περιορίζεται το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, θυμίζω ότι στις εκλογές του Μαΐου έμεινε 16% εκτός Βουλής, είναι πολύ υψηλό ποσοστό, μόνο τον Μάιο του 12 είχαμε αντίστοιχα ποσοστά 19%, όσο λοιπόν περιορίζεται το ποσοστό των κομμάτων που μένει εκτός Βουλής, τόσο ανεβαίνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία. Άρα όσο περισσότερα κόμματα από τα μικρά μπαίνουν στη Βουλή, τόσο δυσκολεύουν την επίτευξη αυτοδυναμίας. Αλλά το ποσοστό που έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση με το μπόνους των 50 εδρών, φαίνεται ότι εξασφαλίζει ανάλογα, αν είναι 5κομματική το ποσοστό του 40,8 βγάζει 171 έδρες. Εάν είναι εξακομματική 167, αν είναι επτακομματική 163 αν είναι οκτακομματική 160» συμπλήρωσε ο κ. Μαυρής, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνησε με λιγότερες έδρες αυτή την τετραετία.
«Αυτό που θέλω να πω, το οποίο είναι εγκυκλοπαιδικό αλλά έχει και μια σημασία πολιτική, εκλογές τον Αύγουστο δεν έχουν ξαναγίνει τα τελευταία 50 χρόνια. Δεν υπάρχει Αύγουστος και είναι απολύτως λογικό, γιατί και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών δεν είναι τόσο αθώο ούτε ουδέτερο στοιχείο, γιατί ακριβώς το να διευκολύνεις το εκλογικό σώμα να ψηφίσει πρέπει να πάρεις υπόψη σου όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες, αλλά και το γεγονός ότι Αύγουστος στην Ελλάδα, καλοκαίρι σε μεσογειακή χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο, υπάρχει τουρισμός αλλά και ο κοινωνικός κύκλος δεν είναι αυτός που ευνοεί. Συνήθως οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται φθινόπωρο ή άνοιξη. Πάντως Αύγουστο στη μεταπολίτευση δεν έχουν υπάρξει εκλογές και αν πάμε και πιο πίσω στον 19ο αι. Υπάρχουν δύο φορές όλες και όλες που έχουν διεξαχθεί, στην περίοδο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Άρα είναι ένας μήνας που δεν βολεύει κοινωνικά και πολιτικά για εκλογές στην Ελλάδα γι’ αυτό και δεν γίνονται» είπε καταλήγοντας ο κ. διευθύνων σύμβουλος της Public Issue.