Τους τελευταίους 15 μήνες, αν και υπό ρωσική κατοχή, οι άνθρωποι του ζωολογικού κήπου Kazkova Dibrova στα νότια της Ουκρανίας, πάλεψαν και κατάφεραν να προστατεύσουν όλα τα πλάσματα.
Το πάρκο γύρω από τον ζωολογικό κήπο ήταν ναρκοθετημένο και οι δρόμοι που οδηγούσαν εκεί αποκλεισμένοι, καθιστώντας την απομάκρυνση των ζώων ανέφικτη. Καθημερινά, οι φροντιστές αψηφούσαν τους κινδύνους και τις σφαίρες των Ρώσων πέρα από τον ποταμό Δνείπερο για να ταΐσουν τα ζώα.
Δεν ήταν, όμως, μόνο η αυτοθυσία των φροντιστών. Κι οι ντόπιοι βοήθησαν ο καθένας όπως μπορούσε ώστε να σωθούν τα ζώα. Τον χειμώνα ένας από τους εθελοντές φιλοξένησε στο σπίτι του πολλά ζώα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν επιζήσει στο κρύο. Επιπλέον, αγρότες και άλλοι κάτοικοι έφερναν ζαρζαβατικά -λάχανο, μήλα, αχλάδια, κολοκύθες- και άχυρο για να ταΐσουν τις δύο μαϊμούδες, το πόνυ, ένα μουλάρι, έναν παπαγάλο, ένα κοράκι, ένα κάστορα, τα γουρουνάκια Γουινέας και τα κουνάβια.
Αυτό, όμως, που παρέμεινε ζωντανό στον πόλεμο, αφάνισε η σαρωτική πλημμύρα μετά την κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία.
Το πρωί της Τρίτης, όταν κατάφεραν να φτάσουν στον ζωολογικό κήπο οι άνθρωποί του, βρήκαν το χώρο πλημμυρισμένο και πάνω από 300 ζώα νεκρά. Τα μόνα πλάσματα που κατάφεραν να επιζήσουν ήταν μερικοί κύκνοι και πάπιες.
«Είναι τρομερή η συμφορά, απίστευτη η οδύνη» γράφουν σε ανάρτησή τους στο Facebook οι άνθρωποι του κήπου που προσθέτουν πως έκαναν το ανθρωπίνως δυνατό να σώσουν τα ζώα τους, αλλά μάταια.
O θάνατος των ζώων επιβεβαιώθηκε κι από τον Ολεξάνδρ Τοντορσούκ, επικεφαλής της UAnimals, μια οργάνωσης που διασώζει, φροντίζει και επανεντάσσει ζώα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε εν τω μεταξύ, επικαλούμενο τον διορισθέντα από τη Μόσχα δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, ότι «χιλιάδες ζώα» στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Νιζνεντνιπρόφσκι έχουν σκοτωθεί και ότι η κλίμακα της καταστροφής είναι «τεράστια».
Ουκρανία και Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες για την καταστροφή του φράγματος, παρότι προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την κατάρρευσή του εξαιτίας της οποίας πλημμύρισαν περιοχές και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ανεξάρτητοι ειδικοί δηλώνουν ότι το φράγμα ενδέχεται να κατέρρευσε λόγω προηγούμενης ζημιάς και έντονης πίεσης που δεχόταν.
Πηγή: Washington Post