Η τιμή του κακάο εκτινάχθηκε στα 3.170 δολάρια ανά μετρικό τόνο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016.
Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που αναμένεται να φέρει χαμηλότερες από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα δίνουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.
«Η αγορά του κακάο εμφάνισε μια αξιοσημείωτη άνοδο τιμών. Αυτή η σεζόν είναι η δεύτερη συνεχόμενη που η αγορά εμφανίζει έλλειμμα, με τα αποθέματα του κακάο να αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στο CNBC ο Σεργκέι Τσεπκεράκοφ, αναλυτής της S&P Global Commodity Insights.
Ο Τσεπκεράκοφ εκτιμά ότι η αγορά θα μπορούσε να εμφανίσει ένα ακόμα έλλειμμα και την επόμενη σεζόν, η οποία θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Και αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω, φτάνοντας στις 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο.
«Πιστεύω ότι οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα υψηλότερων τιμών στη σοκολάτα», είπε ο αναλυτής στο CNBC, καθώς οι παραγωγοί σοκολάτας είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές, την ώρα που πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, την αύξηση των δαπανών ενέργειας και τα αυξημένα επιτόκια.
Σημαντικό κόστος για την παραγωγή μιας σοκολάτας είναι και το βούτυρο κακάο, το οποίο επίσης εμφανίζει αύξηση 20,5% στις τιμές του από τις αρχές του έτους. Η ζάχαρη, ένα άλλο βασικό συστατικό της σοκολάτας, εμφανίζει επίσης άνοδο, με την τιμή της να ξεπερνάει το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο.