Ένας λόγος που μου αρέσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι για να βγάλει λογικά συμπεράσματα πρέπει να βασιστεί στις πληροφορίες που την ταΐζουμε, χωρίς να θεωρεί αυτονόητους άγραφους κανόνες και να καταλαβαίνει από προκαταλήψεις με τις οποίες όλοι έχουμε γαλουχηθεί (αλλά ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε).
Του Νίκου Σταμπουλόπουλου
Πράγμα που σημαίνει ότι σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικονομικής πολιτικής, κλπ έχουμε δύο επιλογές:
α) Είτε να εξηγήσουμε στο ΑΙ τι προβλέπουν τα συντάγματα και οι νομοθεσίες μας, καθώς και τι αποτελεί επιβεβαιωμένη επιστημονική γνώση (π.χ. ότι όλοι οι άνθρωποι προήλθαμε από την Αφρική και ανήκουμε στο ίδιο είδος ανεξάρτητα από χρώμα δέρματος και άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά),
β) Είτε να καταγράψουμε λεπτομερώς όλες τις ρατσιστικές, σεξιστικές και ταξικές ανοησίες που μας βολεύει να πιστεύουμε, προκειμένου να μπορεί το ΑΙ να κάνει διακρίσεις που εμείς έχουμε αποδεχτεί ως κανονικότητα, αλλά δεν στηρίζονται σε καμία απολύτως λογική.
Στην πρώτη περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πραγματικά αμερόληπτη σε βαθμό που ακόμα και ο πιο προοδευτικός άνθρωπος θα σοκαριστεί, αποφασίζοντας π.χ. ότι από τη στιγμή που θεωρούμε ύψιστη αξία την ανθρώπινη ζωή θα έπρεπε να είναι παράνομο και μόνο να υπαινιχθούμε ότι μπορούν να κινδυνέψουν παιδιά για να διατηρηθεί κάποια φανταστική φυλετική καθαρότητα που ορίζεται από αυθαίρετα σύνορα.
Στη δεύτερη περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι μεν ένα ξεπουλημένο φασισταριό του κερατά, αλλά θα έχει καταγραφεί στο σύστημα ότι κάποιος κάποτε της παρουσίασε ως δεδομένο ότι η Χ κατηγορία ανθρώπων είναι ανώτερη από την Ψ, ότι οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άντρες, ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι άρρωστοι που πρέπει να θεραπευτούν, κι ότι όποιος δεν είναι οπαδός συγκεκριμένου θρησκευτικού ή πολιτικού δόγματος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παρίας (εκτός αν είναι πλούσιος, οπότε του κάνουμε τεμενάδες).
Κι αυτό επεκτείνεται σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως στην υποκρισία ότι θέλουμε να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά όχι να πάψουν να κάνουν δωράκια σε πολιτικούς οι πετρελαιάδες. Ή στην αντίφαση ότι θέλουμε να είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε πανδημίες, χωρίς όμως να ενισχύουμε τη δημόσια υγεία.
Καλή μας τύχη λοιπόν να πείσουμε μια τεχνητή υπερνοημοσύνη να σκέφτεται όπως η κάθε “Τατιάνα”, γιατί από τη στιγμή που θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει και να αναλύει πληροφορίες από μόνη της, όσο και να επιμένουμε σε αφηγήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων ισχυρών και διεφθαρμένων, εκείνη θα τα απορρίπτει και θα τα ξεφτιλίζει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook
Εικονογράφηση MidJourney by Nikolaos Stampoulopoulos