Σπουδαίος σκιτσογράφος και γελοιογράφος, που διακρίθηκε κυρίως στην πολιτική γελοιογραφία. Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1894 στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Από νεαρής ηλικίας δημοσίευσε σκίτσα του στα έντυπα της Σχολής Γλωσσών και Εμπορίου της Κωνσταντινούπολης, στην οποία επίσης φοίτησε.
Το 1915 ήλθε στην Ελλάδα και δούλεψε επί πενταετία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Από το 1922 αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη γελοιογραφία, δουλεύοντας στην εφημερίδες του Δημήτριου Λαμπράκη «Ελεύθερο Βήμα» (μετέπειτα «Το Βήμα») και «Αθηναϊκά Νέα» (μετέπειτα «Τα Νέα»). Μεγάλη του αγάπη υπήρξε και η ΑΕΚ, της οποίας αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος.
Από το 1945 έως το 1960 ήταν η περίοδος της μεγάλης του ακμής, όταν τα σκίτσα του ασκούσαν μεγάλη επιρροή και λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη από τους πολιτικούς. Στο διάστημα αυτό, αλλά και αργότερα, εξέδωσε πολλές γελοιογραφικές σειρές, ανάμεσά τους και τη διασκευή της ομηρικής «Οδύσσειας». Το 1961 τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Πολιτικής Γελοιογραφίας στο Λος Άντζελες και το 1969 με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Φωκίων Δημητριάδης, Φώκος για τους φίλους του, συνέχισε τη χιουμοριστική παράδοση του Θέμου Άννινου. Το σκίτσο του διακρίνεται για την εικονογραφική του πληρότητα, τη σημασία στη λεπτομέρεια και τον υψηλό τόνο της σάτιρας. Οι φιγούρες του δεν είναι στατικές, αλλά έχουν παλμό, ζωντάνια και κίνηση, απεικονίζοντας ταυτόχρονα ψυχικές καταστάσεις.
Μοναδική ήταν η ικανότητά του να φιλοτεχνεί γελοιογραφίες πολιτικών ανδρών, υπογραμμίζοντας ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, το οποίο τους ακολουθούσε ως σημείο αναφοράς. Κάποτε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ως Υπουργός Προεδρίας τη δεκαετία του ’50, κατέβασε από το Ηρώδειο μια παράσταση των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη, επειδή λόγω της αθυροστομίας της ενόχλησε τους θρησκόληπτους και τον κλήρο.
Μετά απ’ αυτό το περιστατικό, ο Δημητριάδης στις γελοιογραφίες του ζωγράφιζε διαρκώς δίπλα στον Τσάτσο και μια κότα. Κάποια στιγμή, οι δύο άνδρες βρέθηκαν σε μία εκδήλωση, οπότε ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον δημοσιογράφο: «Καλά κ. Δημητριάδη, γιατί με ζωγραφίζετε πάντα με μια κότα;» και ο Δημητριάδης του απάντησε: «Ένα μυστήριο πράγμα υπουργέ μου, το ίδιο ακριβώς με ρωτά και η κότα».
Υψηλό αίσθημα χιούμορ, από ένα μεγάλο τεχνίτη του σκίτσου, που έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου 1977. (Πηγή: sansimera.gr)
Συλλογές γελοιογραφιών του
- «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με την πένα του γελοιογράφου» (Έκδοση Ιδρύματος Τοσίτσα – Αβέρωφ)
- «Με το μάτι του γελοιογράφου 1950 – 1959» (Εκδόσεις «Modern Times»)
- «Σκιά πάνω από την Αθήνα» (Εκδόσεις «Modern Times»)
- «Το παρδαλό και η εποχή του» (Εκδόσεις «Modern Times»)
Ο Φ.Δημητριάδης, πρόεδρος του συνδέσμου των σκιτσογράφων, σύμφωνα με την Ακρόπολη στις 17-1-1930. Ενδέχεται να κατείχε τον παραπάνω τίτλο και σε προηγούμενα έτη.
Ακόμα
• Στο σχολείο ο δάσκαλος του τον αποκάλεσε «Πετεινογράφο».
• Διδάχτηκε από τον Γάλλο Αλμπέρ Μιλ, σχέδιο το 1912.
• Η πρώτη του πολιτική γελοιογραφία κυκλοφόρησε στο περιοδικό «Άνω-Κάτω» της Κων/πολης, το 1913.
• Όσο ήταν στην Τουρκία δούλευε ως λογιστής.
• Από το 1915 ως και το 1918 ήταν τραπεζικός υπάλληλος στην Εθνική, στην Θεσσαλονίκη.
• Τα πρώτα του σκίτσα στην Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν παράλληλα με έργα του ζωγράφου Μαλέα.
• Η πρώτη Αθηναϊκή εφημερίδα που εργάστηκε το 1918, ήταν ο «Ριζοσπάστης»!!! Ο Βενιζέλος ήταν το θέμα του πρώτου σκίτσου.
• Συνεργάστηκε με την «Πολιτεία» και την «Καθημερινή».
• Επέστρεψε στην Κων/πολη το 1920. Εργάστηκε πάλι σε τράπεζα και συνεργάστηκε με την Γαλλόφωνη εφημερίδα της Κων/πολης «Ζουρνάλ ντε Οριάν».
• Από το 1922 και το πρώτο φύλλο, συνεργάστηκε με το «Βήμα» του Δ.Λαμπράκη.
• Έκανε μεσίτης στο χρηματιστήριο
• Ήταν ο πρώτος που έκανε πολιτική γελοιογραφία στο Βήμα.
• Αναδημοσιεύτηκαν γελοιογραφίες του στους «Τάϊμς» της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, αλλά και σε Γερμανικές εφημερίδες.
• Μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, δημοσίευσε λεύκωμα με τον τίτλο «Σκιά πάνω από την Αθήνα».
• Πήρε βραβείο πολιτικής γελοιογραφίας σε διαγωνισμό των εφημερίδων του Λος Άντζελες.
• Τιμήθηκε με το βραβείο του «Ταξιάρχη του Φοίνικος».
• Έκανε 35.000 σκίτσα μέχρι το 1961!!!
Δεξί κλικ και άνοιγμα νέου παραθύρου στα αρχεία που υπάρχει δυσκολία ανάγνωσης.