Η ώρα της κάλπης έφτασε. Μετά από μια μακρά και κουραστική, δεύτερη στη σειρά, προεκλογική περίοδο, η ευθύνη από τα κόμματα και τους πολιτικούς περνά πλέον στους πολίτες οι οποίοι καλούνται σήμερα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Τα διλήμματα της αυριανής αναμέτρησης έχουν παρουσιάσει αναλυτικά οι πολιτικοί αρχηγοί και πλέον φτάνει η ώρα της κάλπης. Ασφαλή αυτοδυναμία για να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία ζητά ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ για να μπει «φρένο στη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου καθεστώτος» ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια στιγμή ο Ν. Ανδρουλάκης εστιάζει την ανάγκη για «ισχυρό ΠΑΣΟΚ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την μεγάλη πτώση της δύναμής του, βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να αναρριχηθεί ακόμα πιο ψηλά σε ποσοστά και στην εμπιστοσύνη του κόσμου. Σε θρίλερ εξελίσσεται η μάχη των μικρότερων κομμάτων για την είσοδό τους στη Βουλή και δεν αποκλείεται νικητές και ηττημένοι να κριθούν στις λεπτομέρειες.
Τέσσερα κομβικά ερωτήματα προκύπτουν ενόψει της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης:
1. Ποια θα είναι η συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση και αν η μεγάλη διαφορά που υπήρξε μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο οδηγήσει σε χαλαρή ψήφο ή και σε αυξημένα ποσοστά αποχής. Τα κομματικά επιτελεία ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιοι ψηφοφόροι αυτή την φορά να …πάνε παραλία και όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν το διακύβευμα της κάλπης.
2. Πόσες έδρες θα πάρει τελικά η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στο στόχο για «ποσοστά καύσωνα», δηλαδή πάνω απο το 40.79% που πήρε στις τελευταίες εκλογές. Όσον αφορά στις έδρες στόχος της Πειραιώς είναι μία άνετη αυτοδυναμία με τουλάχιστον 158 βουλευτές (τόσους είχε η Ν.Δ. στις εκλογές του 2019).
3. Σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η απόσταση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στην Κουμουνδούρου ξέρουν πως είναι σημαντικό για την επόμενη ημέρα να μην πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% Την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη – που στις τελευταίες εκλογές πήρε 11.46% – θέλει να μειώσει ακόμα περισσότερο την διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ.
4. Τι θα γίνει με τα μικρότερα κόμματα και πόσα από αυτά θα πιάσουν τον πήχη του 3% για να μπουν στην επόμενη Βουλή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πιθανότατα επτακομματική Βουλή, ωστόσο έντονη είναι η κινητικότητα στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το πως θα διαμορφωθούν τελικά οι συσχετισμοί.
Να σημειωθεί εδώ πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα αλλά ισχύει και το αντίστροφο.
Τα κόμματα που κατεβαίνον
Τα κόμματα και οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στις δεύτερες εκλογές 2023:
Κόμματα
- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ
- ΟΚΔΕ
- ΚΚΕ (μ-λ)
- Νέα Δημοκρατία
- Φωνή Λογικής- Αφροδίτη Λατινοπούλου
- ΜέΡΑ25
- Παναθηναϊκό Κίνημα
- ΣΥΡΙΖΑ
- Νίκη
- Ελληνική Λύση- Κυριάκος Βελόπουλος
- Ένωση Κεντρώων
- Μ-Λ ΚΚΕ
- Ρεπουμπλικανικό κόμμα Ελλάδας- Τ.Ρ.Α.Μ.Π.
- Εθνικό Μέτωπο
- Ελλήνων Συνέλευσις
- Σπαρτιάτες
- ΟΑΚΚΕ
- Δημοσθένης Βεργής- Έλληνες Οικολόγοι
- Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα (Λ.ΕΥ.ΚΟ.)
- Όραμα Αναγέννησης Ελλάδας
- Ευ-Κίνηση
- Πλεύση Ελευθερίας- Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Κίνημα Φτωχών
- Πνοή Δημοκρατίας
- Ψηφιακός Ελληνικός Εν Το Όλον
Συνασπισμοί κομμάτων
- Οικολόγοι Πράσινοι- Πράσινη Ενότητα
- ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής
- Πράσινο και Μωβ
- Πατριωτικός Συνασπισμός
- Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι
- Αθανάσιος Γεωργίου
Τα κόμματα που «έκοψε» ο Άρειος Πάγος
- Πράσινο Κίνημα
- Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης (ΔΗΚΕΑ)
- Πατριωτική Ένωση- Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛ.ΛΑ.Σ)
- Ελληνικό Όραμα
- Απόφαση Ανάγκης- Μωραΐτης Αντώνιος
- Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)
- Ελληνισμός
- Δανειοληπτών Ταυτότητα Κεντρώων
- Έλληνες- Δημήτριος Μιχάκης
- Πράσινη Αριστερά- Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου
- Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία
- Ζότος Ιάγκος