Με την ονομαστική ψηφοφορία από την οποία η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Η πρόταση εμπιστοσύνης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της ΝΔ εγκρίθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών και καταψηφίστηκε από 142.
Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και περί τους 90 βουλευτές.
Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού.
Τις θέσεις των κομμάτων τους ανέπτυξαν στη δευτερολογία τους οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης και παρέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αναστάτωση προκλήθηκε όταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας αισθάνθηκε οξύ πόνο στη μέση και διέκοψε για λίγο την ομιλία του.
Με επίκεντρο την οικονομία, την παιδεία και την υγεία, η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, στον επίλογο των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι οι εκλογές μπορεί να ήταν νικηφόρες για τη Νέα Δημοκρατία, όμως οι πολίτες θα πρέπει να εξετάσουν αν ήταν νικηφόρα και η διακυβέρνησή της. «Ζούμε σε μία περίοδο που οι προκλήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα παγκοσμίως. (…) Δημιουργούν αβεβαιότητες που απέδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. (…) Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές χώρες που γυρίζουν σε αυτή την ανάγνωση. (…) Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η αποδυνάμωση των θεσμών δεν είναι η απάντηση. Χρειάζεται ρύθμιση της αγοράς και προστασία της εργασίας».
Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση μεταξύ του Σωκράτη Φάμελλου και του Μάκη Βορίδη για το θέμα του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών.
«Η Νέα Δημοκρατία θέσπισε το ακαταδίωκτο των τραπεζών και έρχεται χθες ο κύριος Φλωρίδης και λέει ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει ακαταδίωκτο και μόνο κατ έγκληση» είπε ο κ. Φάμελλος ενώ πρόσθεσε: «εμείς θα την ψηφίσουμε αυτή τη ρύθμιση εάν την φέρετε».
«Είπατε δε θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έδωσε η κοινωνία, να δούμε λίγο το μετεκλογικό τοπίο. (…) ψηφίσατε ακαταδίωκτο μελών υπερταμείου και κουνάτε δάχτυλο τώρα;» είπε από την πλευρά του ο κ. Βορίδης.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χρεώνοντάς της ότι μιλάει για άριστους, αλλά επιλέγει τους αρεστούς. «Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτική σας. Για αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθεάις αναθέσεων. (…) Αναζητείται συναίσεση σε θέματα χαμηλότερης αξίας. (…) Να σταματήσει επιτέλους η εγχώρια πολιτική ελίτ να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο όπως κάνατε κι εσείς τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. (…) Για αυτό δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος».
Για αντιλαϊκό πρόγραμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Τρεις μέρες τώρα ακούμε κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της ΝΔ να υπερασπίζονται το αντιλαϊκό πρόγραμμα. Θα έλεγε κανείς πως δεν κρατιόσαστε, έρχεστε κι εσείς με φόρα. Ο ΚΥΜ έφτασε στο σημείο να σβήσει τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία παρουσιάστηκε ως νέος Εθνάρχης. (…) Θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας, κυρίως έξω, στο πλάι των εργαζομένων, να εμποδίσουμε τα χειρότερα, αλλά κυρίως να διεκδικούμε» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας ένιωσε έντονο πόνο στη μέση κι έδειξε να χάνει την ισορροπία του, με τη συνεδρίαση να διακόπτεται και τις πρώτες βοήθειες να σπεύδουν.
Σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες, εξαπολύοντας επίθεση κατά πάντων.
«Προεκλογικά δεν άκουσα τίποτα από τα τρία κόμματα ολετήρες του έθνους μας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ το πόσα χρωστάμε… Άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Στίγκας.
«Πυρά» του Κυριάκου Βελόπουλου κατά της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική, αλλά και σχόλια για τους ψηφιφόρους που την στήριξαν στις εκλογές.
«Έχετε παραμελήσει την κτηνοτροφία, τους χοίρους, τα πρόβατα (…) Αλλά είναι το 40% τα πρόβατα που σας ψήφισαν. (…) Κύριε πρωθυπουργέ έχετε μια χειροβομβίδα στα χέρια σας. Μην την πετάξετε στον ελληνικό λαό. Μην υπογράψετε συνεκμετάλλευση με τον Ερντογάν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος.
Κατά των νέων ταυτοτήτων τάχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την αλλαγή του ορισμού της οικογένειας και την κατάργηση της επικρατούσας θρησκείας από το Σύνταγμα.
«Εξ όσων ακούσαμε, η νέα ταυτότητα ότι θα φέρει μικροτσίπ. (…) Πρόκειται για ταυτότητα με δυνατότητα γεωεντοπισμού. Πόσο δημοκρατικό το φακέλωμα που θα γίνει το 2023 μέσω των ταυτοτήτων; (…) Η ΝΙΚΗ εναντιώνεται πλήρως στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες (…) Θα αγωνιστούμε για τον αυτονόητο σεβασμό στην ελευθερία του προσώπου. (..) Για την Νίκη η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση» τόνισε ο κ. Δημήτρης Νατσιός.
Για αλαζονεία κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας 10 λόγους για τους οποίους δεν παρέχει το κόμμα της ψήφο εμπιστοσύνης.
«Η στάση της κυβέρνησης αυτό το τριήμερο αποτέλεσε ένα δείγμα από τα παλιά, όπως δείγμα από τα παλιά είναι ότι μιλάω και δε με ακούτε καθόλου γιατί έχετε μια δική σας συζήτηση (…) Ένα δείγμα από τα παλιά, που εμείς η κοινοβουλευτική ομάδα της πλεύσης ελευθερίας θέλουμε να αλλάξουμε.(…) Θα συνηθίσετε την κοινοβουλευτική ομάδα της πλεύση ελευθερίας να θέσει ερωτήματα να δίνει μάχες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν το πρώτο crash test της νέας οκτακομματικής βουλής.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του γγ του ΚΚΕ, υπήρξε ένα απρόοπτο περιστατικό. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ένιωσε έναν έντονο πόνο στη μέση του με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να σπεύσουν στο πλευρό του βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής. Ο πρόεδρος Κ. Τασούλας προχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να παρασχεθούν στον γγ του ΚΚΕ οι πρώτες βοήθειες και λίγο αργότερα συνέχισε την ομιλία του καθισμένος.