Μετά από 14 χρόνια “παγώματος” και περικοπών στις αποδοχές τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις πρώτες αυξήσεις σε μισθούς-επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, αύξηση του αφορολόγητου και παράταση του Market Pass περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρώτο οικονομικό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. και αφορά την.«ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας».
Το βασικό τμήμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και διπλασιασμό της χρηματοδότησης της ΔΥΠΕ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης) για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”.
Το market pass παρατείνεται για 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους και θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass 150 ευρώ για νέους 18-19 ετών.
Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:
– Για τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.
Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.
Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά. Για παράδειγμα δημόσιος Υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.
– Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
– Αυξάνεται από τον Ιανουάριο του 2024 το αφορολόγητο όριο για οικογένειες με παιδιά. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, ο φόρος μειώνεται:
– 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
– 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
– 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
– 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
– 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
– 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.
-Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
– Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.
-Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας “μικρό Δημόσιο” του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1/1/2023
-Παρατείνεται για 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενους το market pass. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί της μηνιαίας δαπάνης αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).
-θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών που αποτελεί ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του “Freedom Pass”, το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Η ετήσια δημοσιονομική δαπάνη εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο υπολογίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ.