Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάρτηση της Αρτεμης Σίφορντ στο Facebook για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το τι θα πρέπει να κάνουν επειγόντως οι κυβερνήσεις.
Γράφει η Αρτεμη Σιφορντ:
«Τρεις μήνες τώρα προσπαθώ να καταλάβω από μέσα τι γίνεται με το AI και τι σημαίνει για τον κόσμο και κατα επέκταση για την χώρα μας.
Με λίγα λόγια: τα τελευταία 100 χρόνια ήταν τεχνολογικός βάλτος σε σχέση με αυτό που έρχεται την επόμενη δεκαετία.
Φιλική συμβουλή για την κυβέρνηση: παρατήστε όλα τα άλλα και φτιάξτε και υλοποιήστε στρατηγική για το ΑΙ. ΤΩΡΑ. Τι σημαίνει αυτό:
α) ΑΙ στο δημόσιο τομέα πχ
– 1. Χτίζουμε πάνω από το σύστημα διαλειτουργικότητάς για τη δημιουργία εσωτερικού εργαλείου για υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και βοηθό πολίτη στο gov.gr
– 2. AI εξπερτς + σχετικός προϋπολογισμός για κάθε υπουργείο για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας AI
β) ΑΙ στην εκπαίδευση
– 1. Ψηφιακό κέντρο στο υπουργείο Παιδείας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών λύσεων με τεχνητή νοημοσύνη (ξεκινώντας με την «Αθηνά», την προσωπική σας σχολική βοηθό)
– Επανεξέταση τι σημαίνει εκπαίδευση στην εποχή του ΑΙ (χιντ: μάλλον όχι το χαζοσύστημα αποστήθησης του 19ου αιώνα γύρω από ενα χάρτινο βιβλίο και κατα κόρον μισο-εκπαιδευμένο και βαριεστημένο καθήγητή)» – η ανάρτηση της συνεχιζει με προτάσεις και για άλλους τομείς (δες σχολια)
Χωρίς να μπορώ να πω αν συμφωνώ με τα επιμέρους σημεία σίγουρα και απολύτως εμφατικά συμφωνώ με το κεντρικό σημείο που θίγει η Σιφορντ. Χάσαμε την πρώτη φάση της ψηφιακής επανάστασης επειδή την υλοποιήσαμε στρεβλά ως διαδικασία εκποιήσεων δημοσίων πόρων και απόσυρσης από την έρευνα εντός του ευρωπαικού πλαισίου – χωρις στρατηγική. Τώρα που το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο της ψηφιακής επανάστασης περνάει στο πεδίο του πολιτισμού και της φυσικής γλώσσας δεν έχουμε καμια δικαιολογία. Χρειαζόμαστε άμεσα δημοσίες και ιδιωτικές επενδύσεις στη φυσική γλώσσα και σε όσους τομείς του ΑΙ μπορούμε να αναπτύξουμε συγκριτικο πλεονέκτημα. Υπερβαίνει τα πολιτικά στεγανά αυτή η ανάγκη, εκτος αν έχουμε δια παντός αποφασίσει να πουλάμε φτηνό ήλιο, φτηνή θάλασσα, ξαπλώστρα και φτηνη μπύρα…”
(Η Άρτεμις Σίφορντ είναι μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebook. Προηγουμένως, εργάστηκε στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και υποδοχής προσφύγων. Έχει επίσης εργαστεί ως δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουάντα και σε δικηγορική εταιρεία στην Ουάσιγκτον. Ξεκίνησε την καριέρα της ως σύμβουλος επιχειρήσεων, αρχικά στη Oliver Wyman και στη συνέχεια στην McKinsey. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Πολιτική Επιστήμη και μεταπτυχιακού Νομικής από το Στάνφορντ, μάστερ στη δημόσια διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ και πτυχίου στην Φιλοσοφία, τις Πολιτικές Επιστήμες και τα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Με καταγωγή από την Ελλάδα, μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Σαν Φρανσίσκο.)