Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) απέρριψε πρόταση της στρατιωτικής κυβέρνησης που ανέλαβε με πραξικόπημα τον περασμένο μήνα την εξουσία στον Νίγηρα για μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση εντός τριών ετών, ανέφερε σήμερα το BBC.
«Η ECOWAS δε θα δεχθεί ξανά καμία παρατεταμένη μετάβαση στην περιοχή. Πρέπει απλά να ετοιμαστούν να παραδόσουν [την εξουσία] το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο επίτροπος της οργάνωσης για πολιτικές υποθέσεις, ειρήνη και ασφάλεια, Αμπντέλ Φατού Μούσα.
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Νίγηρα, στρατηγός Αμπντουραχαμάνε Τσιανί, ο οποίος ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου, δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει για τις μεταβατικές αρχές εντός ενός μήνα.
Η δήλωση έρχεται μετά τις συνομιλίες των πραξικοπηματιών με μια αντιπροσωπεία της ECOWAS με επικεφαλής τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη της Νιγηρίας, Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ, στη Νιαμέι.
Ο Τσιανί επέμεινε επιπλέον στο ότι η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει όχι περισσότερο από τρία χρόνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεργαστεί με την ECOWAS για να βρεθεί μια διέξοδος από την τρέχουσα κρίση.
Ωστόσο, απαντώντας χθες, ο επίτροπος πολιτικών υποθέσεων του μπλοκ απέρριψε το σχέδιο ως διαπραγματευτική τακτική.
Ο Μούσα είπε στο BBC ότι «η στρατιωτική πτυχή είναι πολύ ανοιχτή», αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επέμβαση της ECOWAS για την απελευθέρωση του έκπτωτου προέδρου και την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης στη Νιαμέι.
«Όσο νωρίτερα δώσουν ξανά την εξουσία στους πολίτες και επικεντρωθούν στην πρωταρχική τους ευθύνη που είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Νίγηρα, τόσο το καλύτερο για αυτούς», πρόσθεσε.
Την Παρασκευή, οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής ανακοίνωσαν ότι επελέγη μια ημερομηνία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στον Νίγηρα για την ανατροπή του πραξικοπήματος, μετά την ενεργοποίηση μιας «δύναμης εν αναμονή» από τους αρχηγούς του στρατού της ECOWAS.
Ο Μούσα είπε ότι 11 από τα 15 κράτη μέλη συμφώνησαν να συνεισφέρουν προσωπικό στην αποστολή σε περίπτωση επέμβασης.
Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, το Τσαντ και η Γουινέα έχουν αντιταχθεί στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Νιαμέι καθώς και σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των πραξικοπηματιών.
Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την ECOWAS ότι ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες της Γαλλίας, η οποία έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες του μπλοκ να ανατρέψει το πραξικόπημα.
Ο Μούσα δήλωσε την Παρασκευή ότι η ECOWAS, ένας «οργανισμός που βασίζεται σε κανόνες», είναι έτοιμη να δράσει μόνη της ή με τη βοήθεια «άλλων εταίρων που αγαπούν τη δημοκρατία».
Σε τηλεοπτική ομιλία το Σάββατο, ο στρατηγός Τσιανί επέμεινε ότι ο Νίγηρας δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμος να αμυνθεί έναντι κάθε εξωτερικής «επιθετικότητας».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε χτες την ανάμιξη της χώρας του και στην κρίση που προκαλεί το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα και στις σχέσεις του συγκεκριμένου αφρικανικού κράτους με άλλες χώρες της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής, ECOWAS.
Ο Ερντογάν επιστρέφοντας σήμερα από επίσκεψη στην Ουγγαρία, παρατήρησε πως η χώρα του θα μπορούσε να παίξει «σημαντικό ρόλο» στη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στον Νίγηρα και την ECOWAS. Εκτίμησε δε πως είναι «απαράδεκτη» η απόφαση της ECOWAS για μία πιθανή στρατιωτική εισβολή του περιφερειακού οργανισμού στην αφρικανική χώρα, τονίζοντας:
«Η απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα είναι απαράδεκτη. Θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε πολλές αφρικανικές χώρες. Ελπίζω πως θα επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η ειρήνη και η σταθερότητα στο Νίγηρα».
Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση διευθέτησης του ζητήματος και ζήτησε να πραγματοποιηθούν «δημοκρατικές εκλογές στο κοντινό μέλλον».
Στην Αφρική ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν;
Βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner, ο επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, περίπου δυο μήνες μετά την 24ωρη ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Telegram, διάρκειας κάπου 40 δευτερολέπτων, ο Πριγκόζιν εικονίζεται με ρούχα παραλλαγής και τουφέκι εφόδου στα χέρια. Τραβήχτηκε σε κάποια χώρα της Αφρικής, σύμφωνα με το κανάλι Grey Zone στo Telegram.
Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο για το πού ή πότε μαγνητοσκοπήθηκε το υλικό αυτό, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Δουλεύουμε σε θερμοκρασία 50 βαθμών όπως μας αρέσει», δηλώνει. «Ο όμιλος Βάγκνερ επιδίδεται σε αναγνώριση και έρευνα. Κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους. Και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη. Δικαιοσύνη και ευτυχία για τους αφρικανικούς λαούς. Κάνουμε τη ζωή τους εφιάλτη για το ΙΚ, την Αλ Κάιντα και άλλους γκάγκστερ. Προσλαμβάνουμε αληθινούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα που μας ανατέθηκαν και υποσχεθήκαμε πως θα εκτελούσαμε, φέρεται να δηλώνει ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν στο βίντεο.
Ο Πριγκόζιν φωτογραφήθηκε στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Αφρικής-Ρωσίας τον περασμένο μήνα, σφίγγοντας τα χέρια με τον πρέσβη Φρέντι Μαπούκα, έναν προεδρικό σύμβουλο στην CAR.
Ο επικεφαλής της Βάγκντερ διατηρεί χαμηλό δημόσιο προφίλ από τότε που ηγήθηκε της βραχύβιας ανταρσίας του τον Ιούνιο, η οποία διήρκεσε μόνο 24 ώρες.
Περίπου 5.000 στρατιώτες Βάγκνερ είχαν καταλάβει τον έλεγχο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ–ον-Ντον και κινήθηκαν προς τη Μόσχα, με δεδηλωμένο στόχο την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας.
Ωστόσο, ο Πριγκόζιν σταμάτησε την προέλαση μετά από διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, τις οποίες μεσολάβησε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, οι κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρθηκαν και του προσφέρθηκε να μετακομίσει στη Λευκορωσία.
Δυνάμεις της Wagner, πιστεύεται πως δρουν στο Μαλί και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μεταξύ άλλων.
Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα, στη Δύση εκφράζονται ανησυχίες πως η Νιαμέ μπορεί να στραφεί στη Ρωσία ο Πριγκόζιν δήλωσε πως θα καλωσόριζε την εξέλιξη αυτή.
Διαβάστε ακόμη: