Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κατρακυλά 430 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει στο -1,9% καθώς οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία, πλησιάζοντας το ψυχολογικό επίπεδο του 5%.
Ειδικότερα, η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε πάνω από το 4,8% από 4,682% τη Δευτέρα και πλέον φιγουράρει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007. Η απόδοση στο 30ετές στο μεταξύ με άλμα 14 μονάδων βάσης αναρριχήθηκε στο 4,936%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Το ράλι στις αποδόσεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν οι εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν πρόκειται να βιαστούν να επιστρέψουν στις μειώσεις των επιτοκίων τους μέχρι να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται και πάλι υπό έλεγχο.
Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε σήμερα ο Raphael Bostic, πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι, με την αμερικανική οικονομία να επιβραδύνει και τον πληθωρισμό να υποχωρεί, δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη η Federal Reserve να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της, αν και μάλλον θα χρειαστεί “πολύς χρόνος” πριν οι μειώσεις των επιτοκίων να είναι η κατάλληλη επιλογή.
“Δεν βιάζομαι να αυξήσω [τα επιτόκια], δεν βιάζομαι και να μειώσω επίσης”, ανέφερε ο Bostic μιλώντας σε εκδήλωση στην Ατλάντα.
Αλλά και η Loretta Mester, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, δήλωσε ότι θα υποστήριζε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας υπό προϋποθέσεις. “Αν η οικονομία στην επόμενη συνεδρίαση μας είναι σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που ήταν στην προηγούμενη συνάντηση μας, θα μπορούσα να στηρίξω άλλη μια αύξηση των επιτοκίων”, ανέφερε η Mester μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Τη Δευτέρα, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Federal Reserve, η Michelle Bowman και ο Michael Barr σε ξεχωριστές τους ομιλίες έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για μια μακροχρόνια μάχη με τον πληθωρισμό, κάτι που αναμένεται να την οδηγήσει να κρατήσει τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 430,97 μονάδες ή -1,29% και έκλεισε στις 33.002,38 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίαση του από τον Μάρτιο όταν η τραπεζική κρίση προκαλούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά. Ο βιομηχανικός δείκτης με τις απώλειες του σήμερα διέγραψε τα ετήσια κέρδη του και πλέον χάνει 0,4% για το 2023.
Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 58,94 μονάδες ή -1,37% στις 4.229,45 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 248,31 μονάδες ή -1,87% και έκλεισε στις 13.059,47 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Verizon Communications με κέρδη 0,22 δολ. ή 0,69% και κλείσιμο στα 31,98 δολ. και ακολούθησαν Intel με άνοδο 0,65% στα 35,69 δολ. και η Boeing με κέρδη 0,58% στα 188,92 δολ.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Goldman Sachs Group (-3,89%) η American Express (-2,96%) και η Home Depot (-2,63%).
Στο μεταξύ, τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την αγορά εργασίας ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις πώς η περιοριστική νομισματική πολιτική θα μείνει στη θέση της για περισσότερο.
Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση για εργαζόμενους ανέκαμψε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ μετά το χαμηλό άνω των δύο ετών του προηγούμενου μήνα, σε άλλο ένα σημάδι ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης που πραγματοποιεί η Federal Reserve για πάνω από ένα χρόνο.
Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας σκαρφάλωσαν στις 9,61 εκατ. από το αναθεωρημένο μέγεθος των 8,92 εκατ. του Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 8,80 εκατ. ανοιχτές θέσεις τον Αύγουστο.
Σε όλο και πιο βαθιά νερά βουτάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ούτε σήμερα κατάφερε να ανακόψει την καθολική κυριαρχία των πωλητών και να απορροφήσει τις πιέσεις, χάνοντας την κρίσιμη στήριξη των 1.180 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,96% στις 1.168,45 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 82 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.825,31 μονάδες, με πτώση 1,98%, ενώ ο Mid Cap έχασε 1,92% και τερμάτισε στις 1.937,52 μονάδες. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,87% και έκλεισε στις 881,73 μονάδες.
Το Χρηματιστήριο άνοιξε έναν νέο κύκλο πτώσης με την απώλεια και των 1.180 μονάδων, με τους αγοραστές να μην επεμβαίνουν ούτε και μετά τη μεγάλη διόρθωση των αποτιμήσεων που έχει υπάρξει στους περισσότερους τίτλους. Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων εβδομάδων, ότι δηλαδή η αγορά δεν μπορεί να κινητοποιήσει και πάλι τους αγοραστές, οι οποίοι έχοντας επί της ουσίας το “ταμείο” τους γεμάτο από τα κέρδη των προηγούμενων μηνών, είναι πολύ περισσότερο επιλεκτικοί.
Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η αγορά εξέπληξε δυσάρεστα τις τελευταίες εβδομάδες την εγχώρια κοινότητα, καθώς δεν υπήρξε κάποιος καταλύτης που να δείχνει ότι προεξοφλεί κάποιο μεγάλο αρνητικό γεγονός. Βέβαια, το κλίμα άρχισε να χαλάει επικίνδυνα από το “βάρος” που προσέθεσαν στην οικονομία οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, με τον σχεδιασμό της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον τραπεζικό κλάδο να προσθέτει περαιτέρω πίεση σε μια αγορά που είχε σημάδια κόπωσης από την πολύμηνη άνοδο. Εκεί εστιάζουν μάλιστα τους λόγους της πτώσης οι περισσότεροι αναλυτές.
Πάντως, δεδομένου του ότι μπήκαμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, είναι νωρίς ακόμη να ξεδιπλωθεί η όποια στρατηγική για την επόμενη χρονιά, με πολλά χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής και των κεκτημένων τους κατ’ επέκταση. Άλλωστε, ακόμη και για τους φίλους της στατιστικής, οι αποδόσεις μιας αγοράς τείνουν να κορυφώνουν όσο πλησιάζουμε προς το κλείσιμο των ετήσιων θέσεων (Νοέμβριος για τους ξένους, Δεκέμβριος για τους εγχώριους), ενώ να διατηρούνται εάν τα προηγούμενα τρίμηνα είχε υπεραποδώσει. Ουδείς επομένως θα θέλει να “θυσιάσει” τις αποδόσεις της χρονιάς για λίγες εβδομάδες ακόμη…
Η εικόνα στο ταμπλό
Η Πειραιώς βρέθηκε στην κορυφή της πτώσης στον FTSE 25 με το -4,44% που κατέγραψε, ενώ ισχυρές ήταν και οι απώλειες σε Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Autohellas.
Άνω του -1% έκλεισαν οι Quest, Βιοχάλκο, Cenergy, Λάμδα, Coca Cola, ΟΤΕ και Σαράντης, ενώ Alpha Bank και Aegean ήταν οι μόνες θετικές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά έκλεισαν με μικρά κέρδη.
Πηγές: Capital.gr, Euro2day, Moneyreview, CNBC