Νέα στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την εξαγωγή του Predator με τη συνδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο αυταρχικό καθεστώς της Μαδαγασκάρης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι νέες αποκαλύψεις από τα Predator Files φέρνουν το Μαξίμου ξανά στο επίκεντρο του γαλαξία Intellexa και των επιχειρηματικών συναλλαγών του.
Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι Reporters United, σε συνεργασία με 14 διεθνή ΜΜΕ και υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC, ξετυλίγουν το κουβάρι πίσω από τη χρήση του Predator.
Πώς δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδέχεται να διευκόλυνε τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των Αρχών της Μαδαγασκάρης. Η δημοσιογραφική έρευνα περιγράφει με λεπτομέρειες τις παράτυπες μεθοδεύσεις των εταιρειών του Predator για την εξαγωγή του στην αφρικανική χώρα. Μεθοδεύσεις που οδήγησαν τις γαλλικές Αρχές σε συλλήψεις εξαγωγέων του Predator με την κατηγορία για «συνέργεια σε βασανιστήρια».
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου 2021 το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπέγραψε δύο άδειες εξαγωγής προϊόντων της Intellexa στη Μαδαγασκάρη. Τα έγγραφα ανέφεραν την Intellexa ΑΕ (με έδρα στο Ελληνικό) ως «εξαγωγέα» και τη βρετανική Signum (επίσης μέρος του γαλαξία Intellexa) ως «παραλήπτη». Τελικός χρήστης αναφέρεται η «Εθνική Υπηρεσία Κατά της Διαφθοράς» της Μαδαγασκάρης. Στο πεδίο «Τελική Χρήση» η άδεια αναφέρει: «Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για να παρέχει ασφάλεια προλαμβάνοντας εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες».
Οι επαφές για την εξαγωγή του Predator
Η Nexa είχε τη Μαδαγασκάρη στα σχέδιά της από το 2017. Οι επαφές της γαλλικής εταιρείας με τη Μαδαγασκάρη επιταχύνονται τον Οκτώβριο του 2020. Οι Αρχές εκεί χρειάζονται επειγόντως spyware για ν’ αντιμετωπίσουν, υποτίθεται, φαινόμενα διαφθοράς. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Η κυβέρνηση ήθελε εξοπλισμό υποκλοπών κυρίως για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε στα Predator Files υπό τον όρο της ανωνυμίας πρώην αξιωματούχος της χώρας. «Όταν είσαι στην εξουσία, θες να μείνεις εκεί. Γι’ αυτό πρέπει να ξέρεις τα πάντα». Η δημοσιογραφική έρευνα δείχνει ότι οι Αρχές της Μαδαγασκάρης πιθανότατα χρησιμοποίησαν το Predator για πολιτικές παρακολουθήσεις εν όψει των επικείμενων εκλογών.
Φυλακίσεις λίγο μετά την εξαγωγή Predator
Δύο μήνες μετά την εξαγωγή, τον Ιούλιο του 2021, έξι πολίτες της Μαδαγασκάρης και της Γαλλίας συνελήφθησαν για «υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας» και σχέδια δολοφονίας του προέδρου. Σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες, όπου χάθηκαν δικαστικά τεκμήρια (υπολογιστής και κινητά βασικού υπόπτου), οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα έως 20 ετών. Οι ίδιοι επιμένουν ότι είναι αθώοι.
Η εφημερίδα του Ραζοαμαχάρο, στόχου των δοκιμών το 2020, δέχτηκε βομβιστική επίθεση στις 10 Νοεμβρίου 2021, πέντε μέρες πριν το Μαξίμου δώσει άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη. Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν. Στις 20 Μαρτίου 2023, έγινε έρευνα στα γραφεία της εφημερίδας. Ο Ραζοαμαχάρο συνελήφθη για απλήρωτους λογαριασμούς νερού και ρεύματος. Στις 14 Ιουνίου, απαλλάχθηκε από την κατηγορία, αλλά καταδικάστηκε για «εκβιασμό» σε υπόθεση real estate μεταξύ του ίδιου και συζύγου κρατικού αξιωματούχου. Ο ίδιος, φυλακισμένος σήμερα, υποστηρίζει ότι η καταδίκη του είναι αντίποινα στα ρεπορτάζ του για τον πρόεδρο Ραζοελίνα.
Σύμφωνα με έγγραφο της Nexa, συμβόλαιο 14 εκατ. ευρώ με τη Μαδαγασκάρη βρισκόταν «σε τελικό στάδιο» τον Ιούνιο του 2021. Όμως, τον ίδιο μήνα Σαλιές και Ροκ συνελήφθησαν. Εδώ σταματούν τα έγγραφα των γαλλικών Αρχών. Ομως, λίγο αργότερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραχώρησε μέσω ΥΠΕΞ δύο άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη. H αλληλουχία των εξελίξεων καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία των ελληνικών αδειών, καθώς αποτέλεσαν κάλυψη -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- ενός ολόκληρου πλέγματος συναλλαγών που οδήγησε τη Γαλλία σε συλλήψεις εμπόρων του Predator.
Οι άδειες εξαγωγής δόθηκαν στη Signum. Ο ιδιοκτήτης της συνδέεται με τον «γαλαξία Intellexa»: είναι μέτοχος της Nexa και εταιρείας που με έδρα τις Σεϋχέλλες έχει τα πνευματικά δικαιώματα του Alpha Max.
Οι Reporters United έθεσαν ερωτήματα στον Ρενό Ροκ, στον πρέσβη της Μαδαγασκάρης στο Παρίσι, στο ΥΠΕΞ, στο Μαξίμου. Δεν απάντησαν. Σαλιές και Ολιβιέ Μπομπό (νούμερο δύο της Nexa) είπαν ότι η AMES (εταιρεία τους στο Ντουμπάι) «λειτούργησε μόνο ως μεταπωλητής/μεσάζων και δεν ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο της εξαγωγής». Πρόσθεσαν ότι η ευθύνη για την άδεια εξαγωγής ανήκε αποκλειστικά στην Intellexa, η οποία τελικά πήρε άδειες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.