«Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να επιτρέπει τη δημιουργία ζωνών ανάπτυξης με ειδίκευση σε κάποιους τομείς, όπως γίνεται σε χώρες σαν την Αγγλία και ΗΠΑ, αλλά ακόμη και σε νέες χώρες, στην Ασία και αλλού», τονίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, Κωνσταντίνος Βέργος.
Ο ίδιος μιλά για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα εργασιακά ζητήματα.
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
Πόσο ανθεκτική είναι η οικονομία μας απέναντι στις πληθωριστικές και επιτοκιακές πιέσεις αλλά και τους ενεργειακούς κινδύνους;
Η Ελλάδα δεν έχει οικονομία με αντοχή στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως δείχνει η ιστορία της Ελληνικής οικονομίας από ίδρυσης του Ελληνικού κράτους. Μία κρίση που μπορεί να κρατήσει στις ΗΠΑ 1-2 χρόνια, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες.
Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος, ιδιαίτερα με την κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη, οδηγεί σε αυξημένους ενεργειακούς κινδύνους.
Τα επιτόκια, από την άλλη, εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γι’ αυτά και από το έξτρα επιτόκιο (Premium) που αφορά την Ελληνική οικονομία. Αυτό το έξτρα επιτόκιο, παραμένει χαμηλό λόγω της πολιτικής πλεονασμάτων των κυβερνήσεων 2017-2019 και της σχετικά καλής κατάστασης κατά έτη που ακολούθησαν. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτά τα δυο δεδομένα, όμως αποτελεί φωτογραφία και όχι εγγύηση της μελλοντικής πορείας. Οι σπατάλες που έγιναν τα τελευταία έτη στην χώρα ίσως αποβούν μοιραίες υπό συνθήκες παγκόσμιου ‘crash test’.
Η χώρα δεν έχει πληθωριστικές αντοχές λόγω της εξάρτησης της στις εισαγωγές ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα πλέον, και πρόσδεσης στο ΕΥΡΩ. Εν ολίγοις τα Ελληνικά προβλήματα παραμένουν, και δεν έχουν επιλυθεί, παρά το ότι η χώρα επωφελήθηκε από τη διεθνώς καλή συγκυρία.
Ποια είναι η κατάσταση στην εργασία και πως εξηγείται η αντίφαση υψηλή ανεργία / έλλειψη “χεριών” και εξειδικευμένων εργαζομένων;
Υπάρχει σημαντική μείωση της ανεργίας, από επίπεδα 27-28% του 2013, και 16-17% το 2021 σε 10-11% το 2023. Όμως αυτά τα επίπεδα ανεργίας είναι ακόμη τριτοκοσμικά, αντίστοιχα της Αλβανίας, που επίσης έχει ανεργία 10-11%. Αντίθετα, χώρες όπως Αγγλία και Γερμανία ή Αυστρία, έχουν επίπεδα ανεργίας 3-6%. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δυστυχώς στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες μισθολογικά εκείνων που καταργούνται. Ως αποτέλεσμα, οι καλά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι αναζητούν την τύχη τους συχνά στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την ελλειψη ειδικευμενων στελεχών στην Ελλαδα. Είναι το φαινόμενο Brain drain.
Πρόβλημα επάρκειας τροφής αντιμετωπίζουν περίπου 700.000 Έλληνες. Ποιές είναι οι προτάσεις για αύξηση εισοδήματος/μισθών που μπορούν πράγματι να είναι άμεσα εφαρμόσιμες;
Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα στα προηγούμενα έτη ήταν μεγάλες. Όμως, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να είναι μερικής απασχόλησης και χαμηλών δεξιοτήτων, και τη σημαντική αύξηση κόστους των τελευταίων ετών, τα προβλήματα φτώχειας δεν φαίνεται να περιορίζονται, και η χώρα αναπαράγει το μοντέλο της ‘παράγκας’. Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να επιτρέπει τη δημιουργία ζωνών ανάπτυξης με ειδίκευση σε κάποιους τομείς, όπως γίνεται σε χώρες σαν την Αγγλία και ΗΠΑ, αλλά ακόμη και σε νέες χώρες, στην Ασία και αλλού. Αυτό υπαγορεύει την επένδυση σε υποδομές για νέες εταιρίες με ειδίκευση σε τεχνολογία, όχι απαραίτητα όλων στην Αθήνα αλλά και σε νέα περιφερειακά κέντρα. Αλλά προφανώς τόσο η περιφερειακή ανάπτυξη, η εξειδίκευση και η ανάπτυξη εν γένει, είναι άγνωστα στους κυβερνώντες, αλλά πρέπει να αποτελέσουν άξονα ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές και τις κυβερνήσεις του μέλλοντος.
- Κάμαλα Χάρις: Αποδέχομαι την ήττα, ελπίζω να μην μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή
- Γερμανία: Kαταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός – Ο Σολτς καρατόμησε τον Λίντνερ από το υπουργείο Οικονομικών
- Ντόναλντ Τραμπ: Τους “πήρε τα σώβρακα”!
- Η Κάμαλα Χάρις τηλεφώνησε στον Τραμπ- Παραδέχθηκε την ήττα της και τον συνεχάρη, στις 23:00 θα μιλήσει δημόσια
- Ρέινολντς και Τζάκμαν: Νέα συνεργασία στα σκαριά εκτός Marvel