Tουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το προαύλιο ενός νοσοκομείου το βράδυ της Τρίτης στη Λωρίδα της Γάζας.
Για λουτρό αίματος κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το Al Jazeera οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά καθώς το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από πολίτες καθώς εκατοντάδες τραυματίες νοσηλεύονται εκεί.
Το νοσοκομείο Ahli Arab το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίστηκε χωρίς καμία προειδοποίηση, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές που εμποδίζουν το νοσοκομείο να συνεχίσει να λειτουργεί και να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους.
Το νοσοκομείο σύμφωνα με την Haaretz, ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία, στέγαζε οικογένειες εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της Γάζας από το Ισραήλ.
Ο γιατρός Hussam Abu Safiya, επικεφαλής της παιδιατρικής στο νοσοκομείο Kamal Adwan στο βόρειο τμήμα της Γάζας, λέει ότι οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων είναι “ασυνείδητοι και όμως το βλέπουμε ξανά και ξανά”.
“Αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τραυματισμένα παιδιά, έγκυες μητέρες, μωρά γεννιούνται εδώ”, δήλωσε ο Abu Safiya σε δήλωσή του μετά την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli.
“Πάνω από 200 πτώματα μεταφέρθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο Σίφα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Πρέπει να σταματήσουν να μας στοχοποιούν”.
Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που έγινε νωρίτερα σήμερα, και την απέδωσε στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, λέγοντας ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού υποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο επλήγη κατά την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.
“Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δείχνει ότι μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Αλ Αχλι στη Γάζα τη στιγμή που επλήγη”, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε ανακοίνωση.
“Σύμφωνα με πληροφορίες βασισμένες σε αρκετές πηγές που έχουμε στα χέρια μας, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.
Τριήμερο πένθος κύρηξε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μ.Αμπάς
Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης.
Μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και την πιο ψύχραιμη εκτίμηση των απωλειών από τις αρχές της Γάζας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς κύρηξε τριήμερο πένθος.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κατά την οποία τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και απαίτησε την άμεση προστασία για τους άμαχους και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
“Ο ΠΟΥ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ ‘Αχλι Αραμπ”, έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεγκέσους.
«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που έγινε με τηλεδιάσκεψη.
Ερωτηθείς αν η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Όπως είπε, η είδηση έφτασε όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εκφράζει την προσωπική του θέση ή την ομόφωνη θέση όλων των ευρωπαίων ηγετών.
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί.
Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας (νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και φαγητό) συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: «Όταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, η οποία συνοψίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος. Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: “Τονίζουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις (σ.σ. όπως της Χαμάς). Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο”.
Τόσο ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισαν τη ανάγκη να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Χωρίς προηγούμενο η επίθεση δηλώνει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα
«Η ισραηλινή επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο Al-Ahli, είναι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία μας. Παρότι έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε περασμένους πολέμους και μέρες, αλλάαυτό που συνέβη απόψε είναι ισοδύναμο γενοκτονίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.
Η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα είναι ισοδύναμο της Πολιτικής Προστασίας και επεμβαίνει σε περιπτώσεις βομβαρδισμών, εκρήξεων ή σεισμών για να διασώσει πολίτες. Δεν αποτελεί στρατιωτική αρχή.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν σχολείο που επιβλέπει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι τόνισε πως μεταξύ των τραυματιών είναι υπάλληλοι της UNRWA και ότι το σχολείο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. «Είναι εξοργιστικό και δείχνει για ακόμη μια φορά κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι πλέον ασφαλές στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο που βομβαρδίστηκε.
Ταξίδι Μπάιντεν στο Ισραήλ: Οι επιδιώξεις και τα μηνύματα
Οι επιδιώξεις του Τζο Μπάιντεν από την αυριανή του επίσκεψη στο Ισραήλ και την Ιορδανία για τετραμερή με Σίσι, Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα.
O Μπάιντεν με αυτό το ταξίδι, θέλει να αναδείξει την σημασία που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εν εξελίξει σύγκρουση. Να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ αλλά και προειδοποιητικό μήνυμα στο Ιράν να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ, η στρατηγική για την εξάρθρωση της Χαμάς, το θέμα των ομήρων και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα που επιδεινώνεται διαρκώς. Αυτό το θέμα θα τεθεί κυρίως στην σύνοδο κορυφής του Αμάν με την Ιορδανία και την Αίγυπτο να κρατούν ήδη σκληρή στάση στο θέμα των προσφύγων.
Σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος για αποτρεπτικούς λόγους το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θέτει 2000 στρατιώτες σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για ανάπτυξη στο Ισραήλ – μόλις και αν χρειαστεί – ταυτόχρονα με δύναμη ταχείας επέμβασης του σώματος των πεζοναυτών.
Εν τω μεταξύ, στο Κογκρέσο συντάσσεται σχέδιο νόμου, το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Μπαιντεν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία “καταδικάζει απερίφραστα τον μεταδιδόμενο από τα ΜΜΕ βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Γάζα από το Ισραήλ με εκατοντάδες νεκρούς, ο οποίος συνιστά έγκλημα πολέμου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: “Επαναλαμβάνουμε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας με ισχυρή στήριξη της ΕΕ, για προστασία των αμάχων, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και- κυρίως- κατάπαυση πυρός”.
«Το κράτος του Ισραήλ προχωρά πλέον σε απίστευτες θηριωδίες. Ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, δείχνει ότι δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανιστόρητη θέση περί ‘δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ’ καλύπτουν αυτά τα εγκλήματα, μαζί με τα κόμματα που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να καταδικάσουν τον αγώνα των Παλαιστινίων. Καμία επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ και καμία επαφή με τη δολοφονική κυβέρνηση Νετανιάχου δεν πρέπει να υπάρξει. Θα πρόκειται για συνενοχή που θα τιμωρήσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός».
«Η καταδίκη των εγκλημάτων και η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης να εκφραστεί αύριο με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς στο Σύνταγμα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» υπογραμμίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
- Η πρώτη αντίδραση Σαμαρά μετά τη διαγραφή του: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί ένα κόμμα που λίγο μοιάζει με τη ΝΔ»
- ΑΝΑΛΥΣΗ Libre.gr/ Γιατί ο Σαμαράς επεδίωξε τη διαγραφή του
- Νίκος Κοτζιάς: Η διαγραφή Σαμαρά δείχνει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για τα ελληνοτουρκικά
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά: «Έθεσε εαυτόν για 2η φορά εκτός της ΝΔ»
- Global Wealth: Μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καρπώνεται αποδόσεις 4%-9%