Εδώ ο κόσμος, από την Ουκρανία μέχρι το Κόσοβο κι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας, χάνεται και η Κατερίνα Καινούργιου κόβει και ράβει μία τηλεφωνική συνομιλία με τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και την παρουσιάζει ως δήλωση για το γάμο Κασσελάκη…
Προφανώς η lifestyle-ο-ποίηση της πολιτικής ζωής δεν είναι κάτι καινούργιο, αντίθετα έχει τη ρίζα στα πολύ παλιά χρόνια, όταν “μια φορά κι έναν καιρό” ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος χαρακτήριζε τα “Πολιτιστικά Κέντρα” τα… μπουζουκτσίδικα και ο “πατριάρχης” του life style, Πέτρος Κωστόπουλος “ξεβλάχευε” την ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζοντας “ταγάρια” τους τότε νεολαίους της Αριστεράς μέσα από τις σελίδες του “ΚΛΙΚ” και του “ΜΕΝ”.
Ακολούθησε η μακρά περίοδος της ώσμωσης του χώρου του star system με την πολιτική σκηνή όπου η Άννα Βίσση και ο Γιάννης Πάριος εναλλάσσονταν στα “σοβαρά” talk-show με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αλέκο Αλαβάνο και τη Ντόρα Μπακογιάννη καθώς ο μύλος της θεσμικής δημοσιογραφίας μπορούσε όλα να τα αλέθει. Ηταν τα ωραία χρόνια της εισόδου μας στην ΟΝΕ, της προετοιμασίας των φαραωνικών ολυμπιακών αγώνων του 2004 και της “φούσκας” του Χρηματιστηρίου που τα πληρώνουμε εδώ και 15 χρόνια και θα συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε για άλλα 150…
Το φαινόμενο γνώρισε ύφεση κατά την περίοδο των μνημονίων και εκείνη της πανδημίας καθώς το life-style περιορίστηκε στους καραγκιόζ μπερντέδες των “πρωινάδικων” για να έχει μία ακόμη έξαρση με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την πορεία του προς την κυβερνητική εξουσία. Έτσι είχαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και θετικών, image making αναφορών για “τριήμερα”, “ποδηλατάδες”, οικογενειακές στιγμές και κινηματογραφικές προτιμήσεις αλλά και τις αναμενόμενες σε τέτοιες περιπτώσεις, αντεπιθέσεις για “σπίτια Βολτέρου” και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του νυν πρωθυπουργού που συχνά εξετράπησαν σε χυδαίες επιθέσεις. Ίσως λόγω αυτών των επιθέσεων αλλά και γιατί τελικά αποτιμήθηκε πως η αναλογία κόστους-οφέλους ήταν δυσανάλογη οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι απέσυραν τα σχέδιά τους για τη life-style έκθεση του πρωθυπουργού δίνοντας πλέον έμφαση στη χρήση των Κοινωνικών Δικτύων με πιο θεσμικό περιεχόμενο και ύφος με άξονα την καθημερινότητα των πολιτών και όχι τη δική του και της οικογένειάς του. Στον ίδιο δρόμο είχε παρα-συρθεί και ο Αλέξης Τσίπρας από το 2019 και μετά και κυρίως προεκλογικά υπηρετώντας τον όμως με βαριά καρδιά και διαπιστώνοντας και εκείνος πως μόνο καλό δεν του κάνει.
Και μετά ήλθε ο Κασσελάκης! Ο οποίος ανάγει συνειδητά ή υποσυνείδητα -λόγω έλλειψης συγκροτημένων πολιτικών θέσεων και προτάσεων- το life-style σε νούμερο ένα εργαλείο της επικοινωνιακής του εκστρατείας ξεκινώντας με το “ξέρω καλύτερα αγγλικά από τον Μητσοτάκη” μέχρι το αγγελτήριο γάμου του κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνοντας να ανεβάζει τραγούδια ως αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος και η ομάδα του μπορεί να θεωρούν ότι αυτό σε συνδυασμό με κορώνες πολακισμού τύπου “λαδέμπορες”, μπορεί να λειτουργήσουν σαν ένα φρέσκο αεράκι που θα “ξεμουχλιάσει” ή θα “αποπαρασιτώσει” τον ΣΥΡΙΖΑ από τους “53+”, τους “6+6” και το σύνολο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αν και είναι νωρίς ακόμη για τελικά συμπεράσματα, τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν δείχνουν να δικαιώνουν αυτή την επιλογή. Αντίθετα δείχνουν ότι μαζί με τα “παράσιτα” κινδυνεύει να πεθάνει και ο “σκύλος”, δηλαδή το κόμμα πριν καν φτάσει στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Όλα τα παραπάνω μικρή σημασία θα είχαν αν αφορούσαν απλώς ένα κόμμα και τη νεοφώτιστη ηγεσία του. Δυστυχώς αφορούν το σύνολο του πολιτικού σκηνικού που βρίσκεται εκτός ισορροπίας, την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας που χρειάζεται αντίβαρα για να λειτουργήσει ειδικά όταν απειλείται από την ακροδεξιά και την κρίση αντιπροσώπευσης και τελικά την κοινωνία που μπορεί να ξεσκάει με τα life-style κουτσομπολιά όμως την ίδια στιγμή περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας.
ΥΓ: Πριν λίγη ώρα (μεσημέρι Παρασκευής 20/10) έγινε γνωστό πως ο Στέφανος Κασσελάκης διέγραψε τον Στέφανο Τζουμάκα. Το life-style διαγράφει την ιστορία. Ο “καινούργιος” ΣΥΡΙΖΑ.