Στη Σαρδηνία , 120 χιλιόμετρα μακριά από τις ιταλικές ακτές, βοσκοί κυνηγούν τις κατσίκες τους στα βουνά, προμηθεύοντας ντόπιο γάλα και τυρί για τους κατοίκους του νησιού. Οικογένειες με προπαππούδες και τρισέγγονα ζουν μαζί στα ίδια σπίτια και οι φίλοι μαζεύονται σε καφετέριες για να μοιραστούν ένα γέλιο και ένα ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά.
Ως μία από τις πέντε «μπλε ζώνες» του κόσμου, η Σαρδηνία έχει από καιρό τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων με την υψηλή συγκέντρωση αιωνόβιων, ή ανθρώπων που ζουν μέχρι την ηλικία των 100 ετών, που κινούνται στους κακοτράχαλους δρόμους της.
Οι μπλε ζώνες — που ονομάστηκαν έτσι όταν οι ερευνητές μακροζωίας Michel Poulain και Giovanni Mario Pes κύκλωσαν περιοχές της Σαρδηνίας στον χάρτη με μπλε μελάνι — περιλαμβάνουν τη Σαρδηνία καθώς και τη Nicoya, στην Κόστα Ρίκα. Ικαρία,στην Ελλάδα, την Οκινάουα στην Ιαπωνία; και τη Loma Linda στην Καλιφόρνια.
Αν και υπήρξαν κάποιες πρόσφατες διαφωνίες σχετικά με το εάν όλες αυτές οι ζώνες πρέπει να θεωρούνται μπλε ζώνες, μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε μέρη όπως η Nicoya και η Σαρδηνία φαίνεται να ζουν περισσότερο υγιείς ζωές. Η Σαρδηνία, για παράδειγμα, έχει διπλάσιο αριθμό αιωνόβιων από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Εν τω μεταξύ, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ, περίπου 76 χρόνια, μειώνεται για αρκετά συνεχόμενα χρόνια, φτάνοντας πρόσφατα στο χαμηλότερο σημείο από το 1996, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ) . Το ποσοστό παχυσαρκίας στις ΗΠΑ είναι διπλάσιο από το ποσοστό του παγκόσμιου μέσου όρου και οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν υψηλότερα από τον μέσο όρο ποσοστά άλλων χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης . Οι κάτοικοι των ΗΠΑ αναφέρουν επίσης υψηλότερα επίπεδα άγχους από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους στον κόσμο.
Ωστόσο, παραδόξως, ενώ πολλοί στις ΗΠΑ φαίνεται να αναζητούν την τελευταία τάση διατροφής ή άσκησης που μπορεί να μεγιστοποιήσει τη μακροζωία τους, αυτή η στάση απουσιάζει ως επί το πλείστον στους κατοίκους των Μπλε Ζωνών του κόσμου, λέει ο Dan Buettner, ο οποίος εργαζόταν με τον Poulain και τον Pes και έγραψε το βιβλίο, « The Blue Zones Secrets for Living Longer: Lessons From the Healthiest Places on Earth ».
«Στην Αμερική, τείνουμε να επιδιώκουμε την υγεία», είπε ο Buettner στη Salon σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Στις μπλε ζώνες, κανείς δεν προσπαθεί να ζήσει πολύ. … Η μακροζωία δεν φαίνεται να επιδιώκεται με επιτυχία, αλλά μάλλον προκύπτει από το κατάλληλο περιβάλλον.”
Αν και ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που παραμένει στην έρευνα για τη μακροζωία είναι ο ρόλος που παίζει η γενετική στα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά των ανθρώπων που ζουν έως τα 100 σε μπλε ζώνες, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα στον τρόπο ζωής των κατοίκων αυτών των πλούσιων σε αιωνόβια περιοχών που μπορεί να συμβάλλουν στη μακροζωία τους. Ακολουθούν τέσσερα από τα μοτίβα που έχουν παρατηρήσει ότι ισχύουν στις διάφορες περιοχές:01 Οι κάτοικοι τρώνε τοπικό και εποχιακό φαγητό — και όχι πολύ
Σε μια μετα-ανάλυση των διατροφικών ερευνών που διεξήγαγε ο Buettner, περίπου το 90% των διατροφών των κατοίκων της μπλε ζώνης αποτελούνταν από πλήρη τροφή και φυτικής προέλευσης, που συνήθως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από δημητριακά ολικής αλέσεως, χόρτα, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Αν και η πραγματική κουζίνα αυτών των πέντε περιοχών διαφέρει δραματικά, ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι προέρχονται από την τοπική αγορά και τείνουν να ακολουθούν τις αντίστοιχες φυσικές εποχιακές τάσεις.
Στην Οκινάουα, υπάρχει μια δημοφιλής φράση που μεταφράζεται σε “κοιλιά γεμάτη 80 τοις εκατό” που λέγεται συνήθως πριν από τα γεύματα για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Οκινάουα δεν τρώνε υπερβολικά. Αντίθετα, πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν τα γεύματά τους από ένα αυτοκίνητο, υπερμεγέθυνσέ το και δεν έχω ιδέα από πού προέρχεται. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics , τα μεγέθη των μερίδων υπερδιπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1986 και 2016.
«Αυτοί είναι μερικοί παράγοντες που έχουμε χάσει στην κοινωνία μας», είπε ο Poulain στη Salon σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Προσπαθούμε να τρώμε ντομάτες και φράουλες όλο το χρόνο, και έρχονται από μακριά. Δεν παράγεται φυσικά».02 Ενσωματώνουν τη σωματική δραστηριότητα στις καθημερινές τους συνήθειες
Πιθανότατα δεν θα βρείτε πάρα πολλούς αιωνόβιους στο γυμναστήριο, ωστόσο η σωματική δραστηριότητα είναι σταθερή σε όλες τις μπλε ζώνες. Αντί να ακολουθούν αυστηρά σχήματα άσκησης που μετρούν τις θερμίδες που καταναλώνονται ή καίγονται, οι κάτοικοι ενσωματώνουν φυσικά την κίνηση στην καθημερινότητά τους. Πολλοί παραμένουν ενεργοί ή συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των μπλε ζωνών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Population Aging .
Αυτό το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας επιτυγχάνεται περπατώντας πάνω-κάτω στους απότομους δρόμους της Σαρδηνίας για να χαιρετίσετε τους γείτονες, να ζυμώνετε ψωμί με το χέρι ή να φροντίζετε τους κήπους τους — κάτι που παρέχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της προμήθειας τοπικών και εποχιακών φαγητών.
«Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση», είπε ο Poulain. «Θυμάμαι στην Ικαρία, κάποιος μου έσφιξε το χέρι και το ένιωθα για δύο μέρες αφού ήταν τόσο δυνατό. Υπάρχει αυτή η σωματική δραστηριότητα που είναι μέρος της καθημερινότητάς τους».03 Οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην οικογένεια και την κοινότητα
Μια μελέτη στη Φινλανδία που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα μειώθηκε στους συνταξιούχους με την πάροδο του χρόνου αφού σταμάτησαν να εργάζονται. Υπολογίζεται ότι περίπου το 8% των Αμερικανών άνω των 85 ετών κατοικούν σε εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί. Ωστόσο, η πλειονότητα των γηροκομείων δεν διαθέτει επαρκή πρωτόκολλα ασφαλείας -όπως τονίστηκε όταν 200.000 κάτοικοι πέθαναν στην πανδημία- και μια επιδημία μοναξιάς που συμβάλλει σε κακά αποτελέσματα υγείας εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους σε αυτά τα σπίτια και όχι μόνο.
Σε μπλε ζώνες όπως η Σαρδηνία, οι ηλικιωμένοι φροντίζονται μέσα στην οικογένεια, με τα αδέρφια να εναλλάσσουν μερικές φορές την ευθύνη της φροντίδας των γονιών. Αυτό πιστεύεται ότι όχι μόνο μειώνει τη μοναξιά και τα αρνητικά αποτελέσματα υγείας για τους ηλικιωμένους, αλλά και ότι είναι ευεργετικό για τους φροντιστές, που μαθαίνουν από αυτούς.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών ζει με μέλη της οικογένειας σε αυτό το περιβάλλον, αλλά μόνο το 6% των Αμερικανών σε αυτήν την ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Pew το 2020 . Πέρα από την οικογένεια, τα ηλικιωμένα άτομα συγκεντρώνονται επίσης σε διάφορους κοινωνικούς κύκλους στις μπλε ζώνες – όπως το “moai”, στην Οκινάουα, που είναι ομάδες κοινωνικών κύκλων που συγκεντρώνονται για να μιλήσουν, να παίξουν παιχνίδια και επίσης να συγκεντρώσουν ομαδικά οικονομικά όταν ένα μέλος χρειάζεται βοήθεια .
«Στη Σαρδηνία, οι γυναίκες πηγαίνουν μαζί στην εκκλησία και έχουν επίσης αυτούς τους αφοσιωμένους κοινωνικούς κύκλους που βοηθούν τους ανθρώπους να διαβεβαιώσουν ότι δεν είναι ποτέ μόνοι», είπε ο Μπούετνερ. «Δεδομένου ότι όλοι μοιράζονται υγιεινές συμπεριφορές, υπάρχει μια ορισμένη θετική μετάδοση που βοηθά τους ανθρώπους να τρώνε τα σωστά πράγματα, να κινούνται και να παραμένουν κοινωνικοί».
Στη Nicoya, υπάρχει μια φράση που ονομάζεται “plan de vida” ή “σχέδιο ζωής”, παρόμοια με το “raison d’etre” των Γάλλων: σκοπός, βόρειος αστέρας ή κινητήρια δύναμη πίσω από τις ενέργειες και τις αποφάσεις ενός ατόμου. Στην Οκινάουα, η φράση που απεικονίζει μια παρόμοια ιδέα είναι «ikiga», ενώ στη Σαρδηνία, είναι «a chent annos», που σημαίνει χονδρικά, «τα λέμε όταν γίνουμε 100 ετών», είπε ο Poulain.
Ο Μπούετνερ είπε ότι πήρε συνέντευξη από 380 αιωνόβιους και όλοι εκτός από πέντε είπαν ότι ανήκαν σε μια θρησκευτική κοινότητα. Ανεξάρτητα από το αν ήταν θρησκευόμενοι, υπήρχε συνήθως κάποιου είδους καθημερινό τελετουργικό, όπως ένας διαλογισμός ή κάτι πιο κοινωνικό, όπως μια χαρούμενη ώρα μετά την εργάσιμη ημέρα για να χαλαρώσουν και να επανασυνδεθούν με αυτή την αίσθηση του σκοπού, εξήγησε.
Σε όλες τις μπλε ζώνες φαίνεται επίσης να υπάρχει κάποια ευλάβεια για τον τόπο, είπε ο Poulain. Οι κάτοικοι ζουν σε συμφωνία με την κοινότητά τους και το περιβάλλον γύρω τους. Σε μια μελέτη στη Nicoya, το φαινόμενο της μακροζωίας δεν ίσχυε για τους κατοίκους που είχαν μεταναστεύσει εκεί, γεγονός που υπογραμμίζει τη «σημασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τη γενετική», σύμφωνα με τη μελέτη. Τονίζει τη σημασία της σύνδεσης με την αίσθηση του τόπου ή της καταγωγής σας, αντί για τη σύνδεση με τη Σαρδηνία ή οποιαδήποτε από τις ίδιες τις μπλε ζώνες, εξήγησε ο Poulain.
«Στη χώρα σας, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να προσαρμόσετε ορισμένες από τις αρχές της μπλε ζώνης, όπως το τι τρώτε, πώς συμπεριφέρεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και με την οικογένειά σας ή την κοινότητά σας», είπε ο Πουλέν. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μεμονωμένα για να προσπαθήσετε να ζήσετε περισσότερο, αλλά μην πάτε να γίνετε βοσκός στη Σαρδηνία ή ψαράς στην Οκινάουα. Δεν θα πετύχεις να ζήσεις περισσότερο».
Πηγή: Salon