Aπό το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, που δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας πως όσα ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ για τη φοροδιαφυγή παίρνουν σάρκα και οστά με το νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα που δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
Παράλληλα όμως, αποκτούν και ένα σημαντικό πρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια: όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο, θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτομάτως από το 50% του τέλος επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.
«Κάτι που είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025, έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Το επισπεύδουμε γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, το οποίο θα παρουσιάσει πολύ πιο αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών».
«Δεν γίνεται 7 στους 10 επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτερο μισθό»
«Δεν γίνεται 7 στους 10 επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο και από τον κατώτερο μισθό, ο εργοδότης δηλαδή να εμφανίζεται να εισπράττει λιγότερα από τον εργαζόμενό του» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μία «τολμηρή παρέμβαση» που θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Διαρκής η μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, μίας βαθιάς αντικοινωνικής συμπεριφοράς – όπως τη χαρακτήρισε -, είναι διαρκής.
«Λαμβάνουμε, λοιπόν, μια σειρά από παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία. Από τη διασύνδεση, επιτέλους, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούριες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων» είπε.
Τόνισε ακόμη ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο και θα επιστρέψουν στην κοινωνία «για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα».
4 μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως τα αναχώματα στην ακρίβεια, παραμένουν προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό το υπουργικό εξετάζει σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές στην ενέργεια. Πρώτο βήμα και σημαντικότερο, όπως είπε, είναι η επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.
«Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως ο αρμόδιος υπουργός θα μιλήσει και για το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες με μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών. «Δεν είναι αμελητέες αυτές, ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Είναι μία αυθαιρεσία που βαραίνει το σύνολο των καταναλωτών και είναι μια προκλητική αδικία η οποία πρέπει, επιτέλους, να ‘κοπεί μαχαίρι’» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην υπόλοιπη ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για την οργανωμένη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κυρίως το Alzheimer, αλλά και τα ψυχικά προβλήματα, που – όπως επισήμανε – είναι προκλήσεις της εποχής και δυστυχώς, απλώνονται ολοένα και πιο απειλητικά μέσα στην κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης.
«Εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης»
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «γίνεται στη σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως, ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το διεθνές σίκαιο και ειδικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Διαχωρίζει, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ήδη, μάλιστα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης» είπε.
Τόνισε ακόμη πως η Αθήνα στηρίζει σταθερά μία οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών. «Είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους» ανέφερε.
- Κάμαλα Χάρις: Αποδέχομαι την ήττα, ελπίζω να μην μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή
- Γερμανία: Kαταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός – Ο Σολτς καρατόμησε τον Λίντνερ από το υπουργείο Οικονομικών
- Ντόναλντ Τραμπ: Τους “πήρε τα σώβρακα”!
- Η Κάμαλα Χάρις τηλεφώνησε στον Τραμπ- Παραδέχθηκε την ήττα της και τον συνεχάρη, στις 23:00 θα μιλήσει δημόσια
- Ρέινολντς και Τζάκμαν: Νέα συνεργασία στα σκαριά εκτός Marvel