Ένας στους επτά ανθρώπους στις ΗΠΑ ανέφεραν μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του University College London και του κολεγίου Dartmouth.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 461.550 άτομα και συνέκριναν τα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από Covid-19 με εκείνους που είχαν νοσήσει χωρίς παρατεταμένα συμπτώματα και με εκείνους που είχαν στο παρελθόν ή έχουν σήμερα long Covid. Ως long Covid ορίζεται η συνέχιση ή ανάπτυξη νέων συμπτωμάτων τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.
Η long Covid συνδέεται με άγχος, χαμηλή διάθεση, αυξημένη πιθανότητα συνεχόμενων προβλημάτων σωματικής κινητικότητας, καθώς και δυσκολιών στη μνήμη, τη συγκέντρωση ή την κατανόηση, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο «Plos One».
Σχεδόν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν νοσήσει κάποια στιγμή και το 14% του συνόλου είχαν εμφανίσει long Covid, με τους μισούς από αυτούς (7%) να απαντούν ότι εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα στα τρία άτομα που νοσούν με Covid-19 μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα long Covid.
Επίσης, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η long Covid ήταν πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ενώ τα ποσοστά ήταν επίσης αυξημένα στους λευκούς, τα άτομα μέσης ηλικίας και τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα ή μορφωτικό επίπεδο. Επιπλέον, τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid ήταν πολύ πιο συχνά στα άτομα που είχαν σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης.
Ο κίνδυνος άγχους και χαμηλής διάθεσης φάνηκε να είναι πάντως μικρότερος για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Τη σημαντική διασπορά του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα τεκμηριώνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Το πρόσφατο επιδημικό κύμα στη Θεσσαλονίκη ξεκινά να καταγράφεται στα λύματα από τις 11 Σεπτεμβρίου και έπειτα και σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ «οφείλεται στις υποπαραλλαγές XBB.1.5, XBB.1.16, EG.5 και ΒΑ.2.86».
Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) φαίνεται ότι η εβδομαδιαία μέση τιμή από την Τρίτη 24/10/2023 μέχρι τη Δευτέρα 30/10/2023 έμεινε σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (Τρίτη 17/10/202 έως Δευτέρα 23/10/2023).
«Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης και η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος για τη διασπορά πανελλαδικά»
Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τη σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και την αντίστοιχη τάση πανελλαδικά, προκύπτει από τη σύγκριση της καμπύλης εξέλιξης των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, με εκείνην της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ασθενών με λοίμωξη COVID-19.
«Η επιδημιολογία λυμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης νοσημάτων. Οι διαχρονικές μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης υποδηλώνουν ότι είναι πόλη αντιπροσωπευτική της διασποράς του SARS-CoV-2, καθώς και της επίπτωσής του σε όλη τη χώρα. Στην εικόνα παρουσιάζονται τα ιικά φορτία της Θεσσαλονίκης διαχρονικά σε αντιστοιχία με τις εισαγωγές των ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία πανελλαδικά, όπως αυτές ανακοινώνονται στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ» διευκρινίζεται από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, για τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την επισήμανση ότι «καθώς αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης, είναι σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να εμβολιαστούν».
Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ έχει επιπλέον αναπτύξει και εφαρμόσει μεθοδολογίες ανίχνευσης ιών της Γρίπης και παράλληλα αναπτύσσει μοριακή μεθοδολογία προσδιορισμού των υποπαραλλαγών του SARS-CoV-2 στα λύματα σε συνεργασία με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.
Σμαρώ Αβραμίδου
* Στα τέσσερα διαγράμματα που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ:
1. Η εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την εμφάνιση της παραλλαγής «Δέλτα» μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με την πορεία των νοσηλειών ασθενών με λοίμωξη covid-19 πανελλαδικά το αντίστοιχο διάστημα
2. Η εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τις 24 Μαρτίου 2023 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023
3. Η εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή του 2023 έως την πιο πρόσφατη μέτρηση
4. Η εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2020 έως σήμερα
- Ψηφιακό κράτος ή το “βασίλειο της χαρτούρας”;
- «Théo»: O μυστηριώδης Γάλλος που κέρδισε 50 εκατ. δολάρια στοιχηματίζοντας υπέρ του Τραμπ
- Forbes: Δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, κορυφαίοι επιστήμονες στη λίστα 30 Under 30
- “Πρόκληση” στο TikTok ώθησε δεκάδες έφηβες να αυτοτραυματιστούν
- ΣΥΡΙΖΑ: Οδεύει προς το συνέδριο μέσα σε πολεμικό κλίμα