Η Ουάσιγκτον τόνισε χθες πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακο αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.
Το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.
Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει μολαταύτα ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948, πάντα κατά τον κ. Πατέλ.
«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε χθες Δευτέρα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «τριήμερη κατάπαυση πυρός» προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, όπως μεταδίδει σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios που επικαλείται αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε το Axios για διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Κατάρ σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως «η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10-15 ομήρους» και στο διάστημα της «τριήμερης κατάπαυσης του πυρός» η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «θα ταυτοποιούσε όλους τους ομήρους» και θα έδινε στη δημοσιότητα «λίστα με ονόματα».
Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς» και ότι δεν πιστεύει πως (η Χαμάς) προτίθεται να αποδεχθεί συμφωνία για τους ομήρους.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του προέδρου Μπάιντεν.
Ο κ. Νετανιάχου είπε προχθές Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει «επ’ αόριστον» τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, για να εμποδιστεί, κατ’ αυτόν, κάθε επιστροφή της Χαμάς.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τον θύλακο κι εντείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους που σκοτώθηκαν αυθημερόν, κατά τις αρχές. Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους επίσης άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε χθες Τρίτη τον θάνατο εργαζομένου της στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, εξαιτίας βομβαρδισμού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι προχθές Δευτέρα 6η Νοεμβρίου.
Ο Μοχάμεντ αλ Άχελ, τεχνικός εργαστηρίου, ο οποίος εργαζόταν για την MSF για πάνω από δυο χρόνια, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε ο καταυλισμός με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ακίνητο όπου βρισκόταν το σπίτι του. Δεκάδες ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πλήγμα αυτό, υπογράμμισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω X (του πρώην Twitter).
«Οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός» ήταν μάταιες, καθώς οι ενδιαφερόμενοι «κωφεύουν», όμως «επαναλαμβάνουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτραπεί η άφιξη επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε η ΜΚΟ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τρίτη στο Παρίσι, στην έδρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η διευθύντριά τους Κλερ Μαγκόν υπογράμμισε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανίσχυρο με δεδομένη την καταστροφική κατάσταση, ο πληθυσμός υποφέρει και «μπροστά σε αυτή την εκατόμβη, η κατάπαυση του πυρός έχει μετατραπεί σε κρίσιμη επείγουσα ανάγκη».
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, αναφέρει πως έχουν χάσει τη ζωή τους 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Εξ αυτών, τουλάχιστον 16 σκοτώθηκαν ενώ ασκούσαν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
- Πέθανε ο Γιάννης Μπουτάρης
- ΣΥΡΙΖΑ: “Ρίχ’το Ηλία! Ηλία, ρίχ’το!”
- Σύμβουλος Τραμπ: Προτεραιότητα στην Ουκρανία είναι η ειρήνη και όχι η επιστροφή εδαφών από τη Ρωσία
- Ολοκληρώθηκαν το Έκτακτο Συνέδριο και η τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε το νέο κόμμα «της δημοκρατίας, των ελεύθερων πολιτών και της προόδου»