“Συντροφικά μαχαιρώματα” έπληξαν και τη γερμανική Αριστερά. O συμπρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σίρντεβαν λέει στην DW ότι οι δυσκολίες ανήκουν στο παρελθόν και εύχεται το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το 11,6% των εκλογών του 2009 φαντάζει πολύ μακρινό για το γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ακολούθησε πρόσφατα η διάσπαση, με την αποχώρηση της Σάρας Βάγκενκνεχτ και άλλων ηγετικών στελεχών, που αναμένεται να προχωρήσουν στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα στις αρχές του 2024, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Όμως και η Linke δραστηριοποιείται από τώρα για τις επόμενες ευρωεκλογές και δηλώνει αισιόδοξη.
Το Σαββατοκύριακο το Κόμμα της Αριστεράς ολοκλήρωσε το συνέδριό του στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας με μία επίδειξη ενότητας. Οι δημοσιογράφοι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υπολόγισαν ότι πέρασαν …έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίου μέχρι να ακουστεί, έστω, το όνομα “Σάρα Βάγκενκνεχτ”. Ο Μάρτιν Σίρντεβαν, συμπρόεδρος του κόμματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, δηλώνει ότι μπορεί να αποχώρησαν περίπου 300 στελέχη μαζί με τη Βάγκενκνεχτ, αλλά από την άλλη πλευρά τις τελευταίες ημέρες προσήλθαν περισσότερα από 1.000 νέα μέλη.
Στις Βρυξέλλες η Καρόλα Ρακέτε
Στο συνέδριο ανακοινώθηκε και το ευρω-ψηφοδέλτιο του κόμματος. Στη δεύτερη θέση της λίστας εμφανίζεται η ακτιβίστρια Καρόλα Ρακέτε, που είχε δραστηριοποιηθεί στη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη στην Ιταλία. Στην τέταρτη θέση τοποθετείται ο Γκέρχαρντ Τράμπερτ, γιατρός με κοινωνική δράση, αλλά χωρίς καμία σχέση με το Κόμμα της Αριστεράς μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές άνοιγμα στην κοινωνία και τον ακτιβισμό, μακριά από τις καθιερωμένες κομματικές ιεραρχίες. Είναι αυτή η νέα συνταγή που επιλέγει η Linke;
“Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων μας για τις ευρωεκλογές ήταν μία μεγάλη επιτυχία”, δηλώνει ο Μάρτιν Σίρντεβαν στην Deutsche Welle. “Καταφέραμε να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία, να κερδίσουμε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, όπως ο Γκέρχαρντ Τράμπερτ και η Καρόλα Ρακέτε. Οι συγκεκριμένες επιλογές προσελκύουν όσους θέλουν να στηρίξουν τις προσπάθειες για μία πιο δίκαιη κοινωνία. Για εμάς το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα”. Ο συμπρόεδρος της Linke τονίζει ότι, όσον αφορά τη Γερμανία, τα περί κοινωνικής δικαιοσύνης συνοδεύονται από συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, όπως η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών (στα πρότυπα του Βελγίου ή του Λουξεμβούργου), καθώς και ένα ελάχιστο ωρομίσθιο 15 ευρώ.
Ακτιβίστρια, οικολόγος, δημοφιλής
Η 35χρονη ακτιβίστρια, εκτός από το προσφυγικό, έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα και σε ζητήματα οικολογίας και στόχος της είναι, αν εκλεγεί, να βρεθεί στις Επιτροπές της Ευρωβουλής που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα και να «καθίσει στο στομάχι» αρκετών συντηρητικών και ακροδεξιών που… ευδοκιμούν εσχάτως σε όλη την Ευρώπη. Η Ρακέτε παραδέχεται ότι πήρε την απόφαση κατόπιν ώριμης σκέψης, αλλά και μετά την ξεκάθαρη αντιρατσιστική και αντιφασιστική στάση που υιοθέτησε η ηγεσία του κόμματος, διαφοροποιώντας πλέον σαφώς τις θέσεις του από κάποιες θολές απόψεις της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που έχει κατηγορηθεί για ξενοφοβία. Όπως επισημαίνουν τόσο η ίδια όσο και άλλοι συνοδοιπόροι της, στην απόφαση αυτή βάρυνε ο προβληματισμός για το τι θα συμβεί τελικά αν στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, και κατά συνέπεια και στην εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, πάψει να υπάρχει μια δύναμη αριστερότερα της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων. Οι πρόσφατες αποφάσεις για το άσυλο στην Ευρώπη, οι εκπτώσεις στη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, η αδιαφορία των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού της απληστίας δείχνουν ακριβώς ότι χρειάζεται μια πιο ισχυρή αριστερή δύναμη ως κυματοθραύστης απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Όπως προσθέτουν, αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ακτιβιστική, κινηματική λογική, που φυσικά επιδιώκει καλύτερους νόμους για ζητήματα όπως τα παραπάνω και δεν εγκλωβίζεται σε μια λογική του «όλα ή τίποτα».
Μια φωνή για όσους δεν έχουν
Η Καρόλα μίλησε για φίλους που ζουν στην Ευρώπη, αλλά ως αιτούντες άσυλο δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπλακούν πολιτικά, δεν μπορούν καν να ακουστούν. «Βλέπω την υποψηφιότητα ως μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσω προνόμια που άλλοι δεν έχουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι συμβουλεύτηκε πολλούς φίλους πριν πάρει την απόφαση για συμπόρευση με την Die Linke. Μετά τις ζυμώσεις μέσα στην ομάδα της, «μια χαλαρή ένωση 15 έως 20 ατόμων» εκτίμησαν πως «το Κόμμα της Αριστεράς μπορεί να είναι καλός συνεργάτης για κοινωνικά κινήματα που δραστηριοποιούνται σε διάφορα κινήματα» για «δίκαιους μισθούς, ριζική προστασία του κλίματος και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Die Linke έχει τη «σωστή προσέγγιση», ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα. «Χρειάζεται θάρρος να αντιμετωπίσουμε τους πλούσιους και τις εταιρείες και να υπερασπιστούμε τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια η Die Linke δεν έχει εκπληρώσει τη λειτουργία της, αλλά η «ρήξη με το εθνικιστικό στρατόπεδο στο κόμμα το κάνει και πάλι εφικτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους στενούς συνεργάτες της.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια συνεργασία που απαίτησε και από τις δύο πλευρές να «κάνουν ένα άλμα πέρα από τη σκιά τους», όπως λέει μια χαρακτηριστική γερμανική φράση, αλλά η οποία σίγουρα θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στο πολιτικό σκηνικό, αφού η Ρακέτε και οι θαρραλέες της απόψεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε ένα κομμάτι της νεολαίας, που δεν είχε απαραίτητα μέχρι τώρα έρθει σε επαφή με την Die Linke και τις ιδέες της. Το κόμμα υπέφερε τα τελευταία χρόνια από τη γήρανση της κομματικής του βάσης, αλλά και από εσωτερικές διαφωνίες, που έδιναν μια εικόνα εσωστρέφειας. Τώρα δείχνει τη διάθεση για ένα «διαφορετικό» άνοιγμα στη νεολαία και στην κοινωνία, ειδικά σε μια περίοδο που οι Πράσινοι συντηρητικοποιούνται ολοένα και περισσότερο και χάνουν την επαφή τους με τις πιο ριζοσπαστικές και νεαρές ομάδες του πληθυσμού.
Πάντα υπάρχουν κάποιες διαφωνίες…
Συναντήσαμε τον Μάρτιν Σίρντεβαν σε ένα διάλειμμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εμφανώς ικανοποιημένος με τα όσα έγιναν στο Άουγκσμπουργκ, τονίζει ότι η Linke κοιτάζει μπροστά. Πάντως τη Δευτέρα η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (taz) του Βερολίνου σχολίαζε το συνέδριο με σκωπτική διάθεση και με τίτλο “Μία υπερ-ευτυχής Αριστερά: τρεις ημέρες χωρίς καυγάδες”. Ήταν λοιπόν τόσο κρίσιμη η κατάσταση;
“Προγραμματικές αντιπαραθέσεις είχαμε και στη διάρκεια αυτών των τριών ημερών”, λέει ο Μάρτιν Σίρντεβαν. “Πρέπει να συμβαίνει αυτό σε ένα πολιτικό κόμμα. Κατά συνέπεια αντιλαμβάνομαι την ειρωνεία της taz ως ευμενές σχόλιο και ως διαπίστωση ότι ολοκληρώνουμε το συνέδριο με μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση. Ότι αφήνουμε πίσω μας διαφωνίες του παρελθόντος και σηκώνουμε τα μανίκια για να πάμε πιο μπροστά αυτό το κόμμα”.
Ενώ όμως η Linke επιμένει στις διακηρύξεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης, το εθνολαϊκιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) προσεγγίζει όλο και περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους και κερδίζει έδαφος, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Μήπως έχουν κάνει κάποιο λάθος οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς;
“Η AfD είναι αντίθετη στην αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου, για να πω ένα παράδειγμα, άρα δεν ακολουθεί κοινωνική, αλλά μάλλον αντι-κοινωνική πολιτική” επισημαίνει ο Μάρτιν Σίρντεβαν στην Deutsche Welle. “Στην πραγματικότητα είναι ένα αντι-δημοκρατικό κόμμα. Εμείς αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη. Και για να γίνει αυτό πρέπει να τερματιστεί η διαίρεση της κοινωνίας και η διεύρυνση των ανισοτήτων, γιατί εκεί οφείλεται η άνοδος της AfD μέχρι στιγμής”.
Ιδιαίτερα έντονες διαφωνίες είχαν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της. Ποια είναι σήμερα η στάση του κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα; “Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα και για τη Linke” τονίζει ο συμπρόεδρος του κόμματος. “Το συζητήσαμε, εκφράστηκαν πολλές απόψεις, εν μέρει και αντιμαχόμενες απόψεις. Είμαστε όμως ένα κόμμα που επιμένει ότι η διπλωματία πρέπει να έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο απέναντι στον πόλεμο. Μέχρι σήμερα ούτε η γερμανική κυβέρνηση, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ειρήνευση, ενώ αυτός ο τρομακτικός πόλεμος διαρκεί ήδη ενάμιση χρόνο. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία μεγάλη αποτυχία”.
“Χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση στην Ελλάδα”
Όσο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές και μάλλον αναμενόμενο ότι ο συμπρόεδρος της Linke δεν θέλει να σχολιάσει με λεπτομέρειες τις αναταράξεις σε ένα “αδελφό κόμμα”. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις. “Παρακολουθώ βέβαια τα όσα συμβαίνουν και βλέπω ότι, όπως λέτε κι εσείς, υπάρχουν αναταράξεις στην ελληνική Αριστερά. Ελπίζω να ξεπεραστούν γρήγορα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βρει απέναντί της μία ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Τόσο ισχυρή, ώστε να μπορεί σύντομα να εκδιώξει την κυβέρνηση”.
Πηγή: Deutsche Welle