Η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές και κατ’ επέκταση και την καθημερινότητά μας, πιστεύει ο Μπιλ Γκέιτς.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, που έχει δώσει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη, παρά τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν, σημειώνει ότι ακόμη και εν έτει 2023 το λογισμικό παραμένει «χαζό», αλλά προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, αυτό «θα αλλάξει εντελώς».
Ο ρόλος του «πράκτορα» – προσωπικού βοηθού στην καθημερινότητά μας
Αντί να έχουμε πολλές διάφορες εφαρμογές στις συσκευές μας για να εκτελούν διαφορετικά καθήκοντα, ο Γκέιτς εκτιμά ότι οι χρήστες το μόνο που θα χρειάζονται είναι να λένε σε απλή γλώσσα στη συσκευή του τι θέλουν να κάνουν κι εκεί θα αναλαμβάνουν δράση οι προσωπικοί βοηθοί με τεχνητή νοημοσύνη, που ο ίδιος αποκαλεί «πράκτορες» (agents).
»Στο εγγύς μέλλον όποιος είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο θα είναι σε θέση να διαθέτει έναν προσωπικό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, που θα υπερβαίνει κατά πολύ τη σημερινή τεχνολογία. Οι πράκτορες είναι εξυπνότεροι. Είναι προνοητικοί — ικανοί να υποβάλλουν προτάσεις πριν τις ζητήσετε». «Όταν του ζητηθεί, θα σας προτείνει πράγματα που πρέπει να κάνετε με βάση τα ενδιαφέροντά σας και την τάση σας για περιπέτεια, και θα κάνει κρατήσεις στα είδη των εστιατορίων που θα απολαύσετε», έγραψε ο Γκέιτς. «Αν θέλετε αυτό το είδος βαθιά εξατομικευμένου προγραμματισμού σήμερα, πρέπει να πληρώσετε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα και να αφιερώσετε χρόνο λέγοντάς του τι θέλετε».
Αύξηση της παραγωγικότητας
Οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης θα αναθεωρήσουν δραστικά την παραγωγικότητά μας, λέει ο Γκέιτς.
Ήδη η Microsoft, η Google και πολλές ακόμη εταιρείες τεχνολογίας ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που θα ενισχύσει την παραγωγικότητά μας με εργαλεία όπως το Copilot και το Assistant with Bard, που ήδη κάνουν πολλά όπως η μετατροπή εγγράφου σε slide deck, η απάντηση με φυσική γλώσσα σε ερωτήσεις για ένα υπολογιστικό φύλλο, αλλά σύμφωνα με τον Γκέιτς, οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης στο εγγύς μέλλον θα κάνουν «ακόμη περισσότερα».
Νέες δυνατότητες στην εκπαίδευση
Ο Γκέιτς υποστηρίζει ακόμη ότι οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον τομέα της εκπαίδευσης όχι αντικαθιστώντας τους καθηγητές, αλλά συμπληρώνοντας τη δουλειά τους.
Και παραθέτει παραδείγματα: «λίγες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν για έναν δάσκαλο που εργάζεται με έναν μαθητή για να συμπληρώσει την εργασία του στην τάξη. Εάν οι πράκτορες μπορούν να καταγράψουν τι κάνει έναν αποτελεσματικό έναν εκπαιδευτικό, θα ξεκλειδώσουν αυτήν την συμπληρωματική οδηγία για όλους όσοι το επιθυμούν. Εάν ένας καθηγητής γνωρίζει ότι σε ένα παιδί αρέσει το Minecraft και η Τέιλορ Σουίφτ, θα χρησιμοποιήσει το Minecraft για να του διδάξει τον υπολογισμό του όγκου και του εμβαδού των σχημάτων και τους στίχους της Τέιλορ για να του διδάξει την αφήγηση και τα σχήματα ομοιοκαταληξίας. Η εμπειρία θα είναι πολύ πιο πλούσια —με γραφικά και ήχο, για παράδειγμα— και πιο εξατομικευμένη από τους σημερινούς καθηγητές που βασίζονται σε κείμενο».
Λύσεις στον τομέα της Υγείας
Για τον Γκέιτς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση και στον τομέα της υγείας.
«Ο κύριος ρόλος σήμερα της ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) στην υγειονομική περίθαλψη είναι να βοηθά σε διοικητικά καθήκοντα. Οι Abridge, Nuance DAX και Nabla Copilot, επί παραδείγματι, μπορούν να καταγράψουν ήχο στη διάρκεια ενός ραντεβού και στη συνέχεια να γράψουν σημειώσεις για να τις εξετάσει ο γιατρός. Η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν οι πράκτορες θα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να κάνουν βασική διαλογή, να λάβουν συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας και να αποφασίσουν εάν πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία. Αυτοί οι παράγοντες θα βοηθήσουν επίσης τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να λαμβάνουν αποφάσεις και να είναι πιο παραγωγικοί (…) Η βοήθεια ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους ανθρώπους σε φτωχές χώρες, όπου πολλοί δεν μπορούν ποτέ να δουν γιατρό. Αυτοί οι κλινικοί ιατροί-πράκτορες θα είναι πιο αργοί από άλλους που θα τεθούν σε κυκλοφορία, επειδή η σωστή αντιμετώπιση είναι θέμα ζωής και θανάτου. Οι άνθρωποι θα χρειαστεί να δουν αποδείξεις ότι οι παράγοντες υγείας είναι συνολικά ωφέλιμοι, παρόλο που δεν θα είναι τέλειοι και θα κάνουν λάθη. Φυσικά, και οι άνθρωποι κάνουν λάθη και το να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι επίσης ένα πρόβλημα», γράφει ο Γκέιτς.
Δραστικές αλλαγές σε ψυχαγωγία και κατανάλωση
Ο 68χρονος δισεκατομμυριούχος οραματίζεται και τις αλλαγές που θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της ψυχαγωγίας και της κατανάλωσης.