Μια διασταύρωση αφηγήσεων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον
Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 | 19.00 | ΕΣΗΕΜ-Θ – Στρατηγού Καλλάρη 5, Θεσσαλονίκη
Η εποχή που τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα μπορούσαν να κρύβονται στις πίσω σελίδες των εφημερίδων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι θηριώδεις πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες της φετινής χρονιάς επέφεραν ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες, δημόσια κονδύλια και –το χειρότερο όλων– ζωές. Την ίδια στιγμή, η αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού των ορυκτών καυσίμων και τις αγορές κατέστησε επισφαλή την πρόσβαση στην ενέργεια και μείωσε τα διαθέσιμα εισοδήματα μέσω της ραγδαίας αύξησης στις τιμές των αγαθών, ενώ το καθοδικό αυτό σπιράλ συνεχίζεται αμείωτο μέχρι σήμερα.
Με τις προβλέψεις για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας να γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες και τις πολιτικές αντιμετώπισης των νέων αυτών συνθηκών να αποδεικνύονται όλο και πιο ανεπαρκείς, οι συζητήσεις για την ενέργεια και το κλίμα θα έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Από το αβέβαιο μέλλον των τοπικών κοινωνιών που στελέχωσαν για δεκαετίες τα λιγνιτωρυχεία, μέχρι τις φαραωνικές επενδύσεις που καταπατούν ανεμπόδιστα το φυσικό περιβάλλον, οι ιστορίες των ανθρώπων που συμπιέζονται ανάμεσα στην κλιματική κρίση και την ενεργειακή μετάβαση πληθαίνουν και θα συνεχίσουν να πληθαίνουν.
Με αφορμή τη δημοσίευση του φακέλου «Ημερολόγια Ενεργειακής Μετάβασης», η δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα The Manifold και το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή, ελεύθερη συζήτηση για τις Ιστορίες Ενέργειας, Κλίματος και Επιβίωσης.
Η πρόσκληση απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους πολίτες που επηρεάζονται ή θα επηρεαστούν από αυτή τη μεταιχμιακή συνθήκη, στους ανθρώπους που καταγράφουν δημοσιογραφικά, ερευνητικά και αναλυτικά αυτές τις Ιστορίες, αλλά και στους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες που προσπαθούν να αλλάξουν τη ροή αυτών των Ιστοριών προς ένα πιο αισιόδοξο και δίκαιο μέλλον.
Ελάτε να καταθέσετε τις προσωπικές σας μαρτυρίες:
● Πόσο άμεσα και με ποιον τρόπο σας έχει επηρεάσει η κλιματική/ενεργειακή κρίση – σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο;
● Τι συναισθήματα σας γεννά η νέα κλιματική/ενεργειακή πραγματικότητα;
● Γνωρίζετε, και αν ναι, πώς κρίνετε τις τρέχουσες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
● Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ιδανικό πεδίο παρέμβασης και πολιτικής πίεσης;
Ελάτε να συνδέσουμε τις διαφορετικές ψηφίδες και να σχηματίσουμε τη μεγάλη εικόνα που λόγω εγγενών δυσκολιών (π.χ. τεχνική ορολογία) αλλά και εντέχνως παραμένει συχνά υποφωτισμένη και θολή.