Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πραγματικά κολοσσιαίο για μια χώρα σαν και τη δική μας. Προσφάτως ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συζήτηση περί της βιωσιμότητάς του δεν παύει να επανέρχεται στο προσκήνιο. Το εν λόγω χρέος αντιστοιχεί στο 168% του ΑΕΠ της χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι βέβαια η μοναδική χώρα στο κόσμο με υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Σε απόλυτους αριθμούς, τη «μαύρη πρωτιά στη σχετική λίστα κατέχει ο οικονομικός γίγαντας των ΗΠΑ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα ανέλθει σε 33,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό σημαίνει ότι το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ισούται με το 34,2% του συνολικού παγκόσμιου δημοσίου χρέους που έχουν όλες. Ως προς το ΑΕΠ της χώρας, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους ξεπεράσει το 123%.
Τη δεύτερη θέση με το μεγαλύτερο χρέος καταλαμβάνει η Κίνα με 14,7 τρισ. δολάρια ή 15,1% του παγκόσμιου χρέους. Το κινεζικό χρέος αντιστοιχεί στο 83% του ΑΕΠ.
Τη σκυτάλη παίρνει η Ιαπωνία με 10,8 τρισ. δολάρια ή 11% περίπου του παγκόσμιου κρατικού χρέους και αντιστοιχεί στο 255% του ΑΕΠ της.
Τέταρτη έρχεται η Βρετανία με 3,47 τρισ. δολάρια και 104% του ΑΕΠ της, πέμπτη η Γαλλία με 3,35 τρισ. δολάρια και 110% του ΑΕΠ και έκτη η Ιταλία με 3,14 τρισ. δολάρια και 144% του ΑΕΠ περίπου φέτος.
Η Γερμανία φιγουράρει στην 7η θέση με 2,9 τρισ. δολάρια ή 66% του ΑΕΠ της.
Αριθμοί που ζαλίζουν
Ως προς το ΑΠΕ τους, το Σουδάν, όπου βέβαια μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, ξεπερνά οριακά την Ιαπωνία, με το χρέος της χώρας να αντιστοιχεί στο 256% του ΑΕΠ της έναντι 255,2% της Ιαπωνίας.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα κερδίζει στο νήμα τη Σιγκαπούρη, μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, με 168% έναντι 167,9%. Την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία με 144% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά στη γείτονα Τουρκία, το δημόσιο χρέος της προς το ΑΕΠ ανέρχεται σε μόλις 34%.
Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, την πρωτιά σε αυτήν την κατηγορία φέρεται να καταλαμβάνει ο Λίβανος. Το δημόσιο χρέος της εν λόγω χώρας της Μέσης Ανατολής αναφέρεται πως ξεπερνά το 280% του ΑΕΠ και άρα είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα παγκοσμίως με βάση αυτό το κριτήριο.
Η θηλιά του χρέους, όχι μόνο μόνο του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού, αντί να χαλαρώνει σφίγγει περισσότερο.
Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS η οποία ανεβάζει, το συνολικό χρέος σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος και χρηματοοικονομικός τομέας) ως ποσοστό του ΑΕΠ στο εφιαλτικό 305,8%. Σε απόλυτα δηλαδή μεγέθη ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος εκτιμά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 657 δισ. ευρώ.
Κι αν το δημόσιο χρέος τρέχει με εξωφρενικούς ρυθμούς, φτάνοντας στα 422 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μεγάλο βραχνά για τα νοικοκυριά εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος. Το οποίο ανέρχεται, σύμφωνα με την UBS, στα 235 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 96,6% του ΑΕΠ.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι το απόθεμα υποχρεώσεων που κατέχουν οι τομείς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά.
Όπως και να έχει όμως τα τελευταία επίσημα στοιχεία προσδιορίζουν ακριβώς πως προκύπτει το ιδιωτικό χρέος:
* τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ – ειδικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στο τέλος του Ιουλίου 2023 διαμορφώθηκαν στα 105,1 δισ. ευρώ.
* Κατά τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο δανείων στο τέλος του 2022 έφτανε στα 115 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 72 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 29,38 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και περίπου 8,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά.
* Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν στο ποσό των 112,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 12-15 δισ. είναι τα «κόκκινα» δάνεια εντός των τραπεζών.