Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια ξεκινά με διπλή κατεύθυνση η Εισαγγελία Πρωτοδικών που θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων .
Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.
Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων .
Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.
Ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται τάχιστα να ξεκινήσει την έρευνα του καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.
Περισσότερες από 100 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος να είναι πλέον ορατός. Καταλήψεις πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων σε: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πειραιά, ΑΠΘ, Πάτρας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, στο ΕΜΠ και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
H Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφράσει την ανησυχία της για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση .το μικροσκόπιο θα μπουν και οι ενεργειες των αρμόδιων πρυτανικών αρχών πριν τις καταληψεις για την αποτροπή τους αλλα και μετά από αυτές.
“Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να μην χαθεί η εξεταστική 12.30.27 είναι ένα έσχατο μέτρο για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, δεν μπορεί να είναι κανονικότητα” τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.
Απευθυνόμενος στις Συγκλήτους των ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας διευκρινίζει ότι η εκάστοτε Σύγκλητος «δύναται να λάβει απόφαση και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στην διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας».
“Τα πανεπιστήμια μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κομμάτι δεδομένης της προηγουμένης εμπειρίας που υπάρχει από την πανδημία αλλά υπάρχουν αντικείμενα τα οποία είναι αδύνατον να διδαχθούν και να εξεταστούν” σημείωσε ο πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος.
“Θα διεκδικήσουμε κάθε δυνατότητα να υλοποιήσουμε τις εξετάσεις και με τον ψηφιακό τρόπο που είναι κάτι χρήσιμο και αυτό” τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής.
Επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας με την οποία ζητά να ασκηθεί πίεση στις πρυτανικές αρχές προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις των πανεπιστημίων και να γίνουν οι εξετάσεις, έστειλε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Οι φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
ο Άδωνις Γεωργιάδης απείλησε με κόψιμο της χρηματοδότησης σε όσους διαφωνήσουν με τις τηλεξετάσεις και δεν δεχτούν να μπει η αστυνομία για να καταστείλει τις καταλήψεις.
«Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν οι πρυτάνεις δεν δείξουν κανένα ενδιαφέρον για να προχωρήσει η πανεπιστημιακή ζωή».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέχισε τις προκλήσεις, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι επιτακτικό για να «τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «η βία της άκρας αριστεράς στα πανεπιστήμια είναι μία ζοφερή πραγματικότητα. Ένας από τους λόγους που η ανάγκη ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι ακόμα πιο επιτακτική. Για να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις νοοτροπίες. Με το νόμο αυτό κάπου τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς, στην Ελλάδα. Δεν τους έχει μείνει άλλο».
Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που το κύμα καταλήψεων γιγαντώνεται, καθώς οι φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με εγκύκλιο ζήτησε από τα πανεπιστήμια να εφαρμόσουν τηλεξετάσεις.