Από τις δηλώσεις που έγιναν στην κινητοποίηση της Λάρισας προκύπτει πως οι αγρότες αναμένουν σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης και είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους προχωρώντας σε μπλόκα. Στην Λάρισα διοργανώθηκε νέο συλλαλητήριο με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ρίχνουν γάλα στην Κεντρική Πλατεία.
Μετά την πλατεία της Λάρισας αναμένεται να ενισχυθεί το μπλόκο του Πλατύκαμπου στο οποίο υπάρχουν ήδη 500 τρακτέρ. Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται στήνοντας νέα μπλόκα σε Λάρισα, Καρδίτσα και στον κόμβο του Φιλώτα, στα όρια Φλώρινας- Εορδαίας.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα και γέμισαν με μπάλες άχυρου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
«Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει φαγητό», γράφει πανό, που τοποθέτησαν πλατεία της Λάρισας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους φορείς της πόλης να σταθούν στο πλευρό τους.
«Εμείς το δρόμο μπορούμε να τον κλείσουμε οποιαδήποτε στιγμή. Αν νομίζουν ότι θα φοβηθούμε τα ΜΑΤ είναι γελασμένοι…» ξεκαθαρίζουν οι αγρότες από την Κεντρική Πλατεία λίγη ώρα πριν την εκκίνηση του αγροτικού συλλαλητηρίου.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι το βλέμμα της Πολιτείας θα πρέπει να πέσει συνολικά πάνω στη Θεσσαλία γιατί «έχει ξεχαστεί», ανέφερε το larissanet.gr.
Με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου οι αγρότες αναμένεται να ενισχύσουν το μπλόκο του Πλατυκάμπου με τρακτέρ του.
Εν τω μεταξύ η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας αποφάσισε να καλέσει και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη συντονισμού αύριο, Τρίτη, στις 7 το απόγευμα στον Παλαμά Καρδίτσας.
Εκ των βασικών αιτημάτων προκειμένου να αποχωρήσουν από τα μπλόκα είναι η καταβολή της κρατικής αρωγής και η γρηγορότερη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης και των οικοσχημάτων (eco-scheme) που αποτελούν το νέο πλαίσιο των επιδοτήσεων ώστε να τονωθεί η ρευστότητά μετά τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Δύο άμεσα μέτρα
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιδοτήσει το αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό, προκειμένου οι αγρότες να σταματήσουν τα μπλόκα και να μην κλείσουν τις εθνικές οδούς. Την Τρίτη αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντήσει είτε τον πρωθυπουργό, είτε τον αρμόδιο υπουργό.
Επίσης κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα στην Βουλή τροπολογία που αφορά τους αγρότες και με την οποία όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντανιέλ θα έχουν 2 χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Έκανε γνωστό ότι πάνω από το 30% των υποχρεώσεων των αγροτών σε ρεύμα παραμένει απλήρωτο.
Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“Είμαστε μία κυβέρνηση ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα. Ακούμε την κοινωνία. Ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται. Σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Θέλω να θυμίσω ότι εμείς ήμασταν το κόμμα που στηρίξαμε το αγροτικό εισόδημα. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων θέλουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρά δυσκολίες έχει και επιτυχίες. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί”.
Σε πρώτο χρόνο το βάρος των διαβουλεύσεων πέφτει στις πλάτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν έγινε μια συνολική επισκόπηση, όπως σε κάθε αντίστοιχη σύσκεψη, όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής. Γίνεται δηλαδή μια οργανωμένη προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να προσδιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που απαιτούνται.
Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση θα περιμένει την αντίδραση των αγροτών επί του διαλόγου.
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι από το 2019 έως σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει 19 μέτρα για τους αγρότες, τα οποία είναι τα εξής:
- Μείωσε τη φορολογία των αγροτών και έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Με τον νόμο 4935/2022 δόθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
- Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Επίσης, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,
- Με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας τες από το εισόδημα του παραγωγού.
- Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 290.000 αγρότες.
- Έδωσε 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευ στότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, εξορθολόγησε τη λειτουργία του Οργανισμού και επανέφερε το καθεστώς αποζημιώσεων σε μια εφάπαξ πληρωμή, εντός 12 μηνών από την εκδήλωση της ζημίας, σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβαλε την αποζημίωση σε τρείς δόσεις (70-20-10) και εξοφλούσε τον παραγωγό έως και 18 μήνες μετά την εκδήλωση της ζημίας
- Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις.