Η παρασκευή τορτίγιας καλαμποκιού είναι εύκολη και απαιτεί μόνο λίγα υλικά:
Υλικά:
- 300 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
- 350 ml ζεστό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι καλαμποκιού και το αλάτι.
- Προσθέστε σιγά σιγά το ζεστό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι ή με τα χέρια σας, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Ζυμώστε τη ζύμη για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
- Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη και πλάστε τα σε μπαλάκια.
- Πάρτε ένα μπαλάκι ζύμης και τοποθετήστε το ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας.
- Ανοίξτε τη ζύμη με έναν πλάστη σε λεπτό δίσκο, περίπου 20 εκατοστών διάμετρο και 1-2 χιλιοστών πάχος.
- Ζεστάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάλτε μια τορτίγια στο ζεστό τηγάνι και ψήστε για περίπου 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, μέχρι να εμφανιστούν καφέ κηλίδες.
- Βγάλτε την τορτίγια από το τηγάνι και τοποθετήστε την σε μια πιατέλα σκεπασμένη με μια πετσέτα, για να διατηρηθεί ζεστή.
- Επαναλάβετε τα βήματα 7 έως 10 για τις υπόλοιπες τορτίγιες.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder στη ζύμη για να φουσκώσουν λίγο οι τορτίγιες.
Αν η ζύμη σας είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι καλαμποκιού.
Αν η ζύμη σας είναι πολύ σκληρή, προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Μπορείτε να ψήσετε τις τορτίγιες σε ένα γκριλ ή σε μια πλάκα ψησίματος αντί για τηγάνι.
Μπορείτε να γεμίσετε τις τορτίγιες με τα υλικά της αρεσκείας σας, όπως τυρί, κρέας, λαχανικά, σάλτσα κ.λπ.
Εύκολα νάτσος με τσένταρ σος:
Υλικά:
τορτίγιες καλαμποκιού
200 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/4 φλιτζάνι τυρί γκούντα, τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε τις τορτίγιες σε τρίγωνα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το τυρί τσένταρ, το κρεμμύδι, την πιπεριά, την ντομάτα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί γκούντα, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το τσίλι, το αλάτι και το πιπέρι.
Απλώνουμε τα τρίγωνα τορτίγιας σε ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα τυριού.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν τα νάτσος.
Νάτσος με κιμά:
Υλικά:
1 πακέτο τορτίγιες καλαμποκιού
200 γρ. κιμάς μοσχαριού
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
Αλάτι και πιπέρι
200 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε τις τορτίγιες σε τρίγωνα.
Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και την ντομάτα και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, το τσίλι, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Απλώνουμε τα τρίγωνα τορτίγιας σε ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω τον κιμά.
Πασπαλίζουμε με τυρί τσένταρ και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν τα νάτσος.
Vegan νάτσος:
Υλικά:
1 πακέτο τορτίγιες καλαμποκιού
1 φλιτζάνι φασόλια kidney, βρασμένα
1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι
1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζάνι guacamole
1/4 φλιτζάνι salsa
1/4 φλιτζάνι vegan τυρί