Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε χθες Δευτέρα τις πολλές επικρίσεις που δέχθηκε για τις απειλές του αναφορικά με το ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας ότι στη διάρκεια της θητείας του έκανε τη Συμμαχία «ισχυρή».
Ο Τραμπ, φαβορί να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε το Σάββατο ότι «θα ενθαρρύνει» τη Ρωσία να επιτεθεί στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά χρήματα για τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
«Έκανα το ΝΑΤΟ ισχυρό και αυτό το παραδέχονται ακόμη και οι Δημοκρατικοί της άκρας αριστεράς όπως και οι ψευτο- Ρεπουμπλικάνοι», τόνισε ο πρώην πρόεδρος στο Truth Social.
«Όταν είπα στις 20 χώρες που δεν πλήρωναν το κομμάτι που δίκαια τους αναλογεί ότι θα πρέπει να πληρώσουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ωφεληθούν από την αμερικανική προστασία, τα χρήματα έρεαν», πρόσθεσε.
«Όμως τώρα που δεν είμαι εκεί για να πω ‘πρέπει να πληρώσετε’, ξανάρχισαν», συνέχισε ο Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, κατηγορεί συχνά τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τις στρατιωτικές δαπάνες.
Ο Ρεπουμπλικάνος σχολίασε εξάλλου χθες ότι τα χρήματα που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχει προσφέρει το ΝΑΤΟ. Και αυτό την ώρα που διεξάγονται δύσκολες διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την αποδέσμευση ενός νέου πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 60 δισεκ. δολαρίων.
«Βοηθάμε την Ουκρανία με περισσότερα από 100 δισεκ. δολάρια πάνω από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τραμπ. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να ισοφαρίσει και τώρα», υπογράμμισε. «Διαφορετικά, θα είναι η Αμερική πρώτα», κατέληξε αναφερόμενος στο βασικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής στη διάρκεια της προεδρίας του.
Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ακυρώσει απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν χαίρει ασυλίας.
Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε στις 6 Φεβρουαρίου την επιχειρηματολογία των δικηγόρων του Τραμπ ότι η υπόθεση στην οποία κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 δεν μπορεί να εκδικαστεί επειδή την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος και κατά συνέπεια έχαιρε ασυλίας.
Όλες οι διαδικασίες για την υπόθεση είχαν ανασταλεί εξαιτίας της έφεσης που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του Τραμπ, γεγονός που είχε αναγκάσει τη δικαστή Τάνια Τσάτκαν να ανακοινώσει την αναβολή της δίκης, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου.
Η απόφαση του εφετείου θα τίθετο σε ισχύ χθες Δευτέρα, εκτός κι αν ο Τραμπ προσέφευγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως και έπραξε.
Οι δικαστές του πρώην προέδρου ζητούν την ακύρωση της απόφασης του εφετείου. Επίσης έχουν καλέσει το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι να αποφασίσει αν θα δεχθεί να εξετάσει την υπόθεση, να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασης του εφετείου.
Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αρνηθεί να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασης του εφετείου, είναι πιθανό η δίκη του Τραμπ για την υπόθεση αυτή να ξεκινήσει την άνοιξη.
Οι δικηγόροι του Τραμπ διεκδικούν «πλήρη ασυλία» για τις ενέργειές του όσο ήταν πρόεδρος και προειδοποιούν στην προσφυγή τους προς το Ανώτατο Δικαστήριο ότι η άρνηση της ασυλίας ενός προέδρου θα θέσει επικίνδυνο προηγούμενο.
«Χωρίς ασυλία από ποινικές διώξεις, η προεδρία όπως τη γνωρίζουμε θα πάψει να υφίσταται», υπογραμμίζουν.
Εναντίον του Τραμπ, φαβορί να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του Νοεμβρίου, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις. Ο πρώην πρόεδρος προσπαθεί να καθυστερήσει την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων όσο περισσότερο μπορεί και σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές.
- Γιώργος Ιωακειμίδης:Ή θα επενδύσουν στα αντιπλημμυρικά της Αττικής ή θα πνιγούμε
- Πούτιν: Οι δυνάμεις μας πλησιάζουν την επίτευξη των στόχων τους στην Ουκρανία
- Δίκη Ντομινίκ Πελικό / Ένοχοι και οι 51 κατηγορούμενοι για τον βιασμό της Ζιζέλ
- Ταινίες Πρώτης Προβολής/ «Υπάρχω»: Το στοίχημα με τον θρύλο του Καζαντζίδη
- Γιατί αντίκειται στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων