Εκτενές άρθρο για την έκθεση της Κομισιόν που αφορά τις αδυναμίες της διαχείρισης του προσφυγικού από την Ελλάδα φιλοξενεί η γερμανική Die Welt.
Όπως αναφέρει τον Νοέμβριο του 2015 οι επιθεωρητές της ΕΕ έφτασαν στην Ελλάδα και για τρεις ημέρες μελέτησαν την κατάσταση. Σύμφωνα με τη Die Welt η οποία αποκαλύπτει τμήμα του περιεχομένου του πορίσματος, το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η Αθήνα αποτυγχάνει για πολλούς λόγους, όπως η έλλειψη προσωπικού, η απουσία εκπαίδευσης και οι κακές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ διαπίστωσαν ότι τα διαβατήρια των προσφύγων δεν είναι ελέγχονται με τις μεγάλες βάσεις δεδομένων, όπως για παράδειγμα της Ιντερπόλ. «Αυτό δεν επιτρέπει τη σωστή ταυτοποίηση των ανθρώπων», τονίζεται. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, στην επιθεώρηση στα λιμάνια της Χίου και της Σάμου διαπιστώθηκε πως η αυθεντικότητα των διαβατηρίων ελέγχθηκε σε μία μόνο περίπτωση, καθώς ο αξιωματούχος που χειριζόταν τη σχετική συσκευή βρισκόταν σε άδεια.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στα ελληνικά σύνορα, με τα μηχανήματα καταγραφής σε πολλές περιπτώσεις να μην λειτουργούν όλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχε σύνδεση στο ίντερνετ. Στη Σάμο, όπου έφτασαν 92.000 πρόσφυγες από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2015, από τα δύο σκάνερ στην πόλη μόνο ένα λειτουργούσε, γιατί έλειπε ένας αξιωματούχος. Στο λιμάνι, λειτουργούσαν μόνο δύο από τα τρία σκάνερ. Η Αθήνα αποφάσισε να λαμβάνονται αποτυπώματα μόνο από τους ενήλικους άνδρες, κάτι που σημαίνει ότι 25.000 άνθρωποι διέφυγαν τον έλεγχο.
Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ -σύμφωνα πάντα με την Die Welt- υπήρχαν περιπτώσεις που μπροστά στα μάτια της ελληνικής αστυνομίας πολλοί πρόσφυγες κατάφερναν να ξεφύγουν πριν οι αρχές του πάρουν αποτυπώματα, καθώς η καταγραφή δεν γίνεται σε κλειστό χώρο. Επίσης, σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν τίποτα για εκείνους που είναι εμφανές ότι δεν δικαιούνται άσυλο. Από τα νησιά δεν τους επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, αλλά τους αφήνουν να περνούν στην ενδοχώρα. Και από εκεί, συνεχίζουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη. Ακόμη αναφέρεται πως οι επιθεωρητές δεν είχαν καμία πληροφορία για τα σχέδια δημιουργίας hotspot για τα οποία είχε δεσμευθεί η Αθήνα, ενώ υπογραμμίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία μετά βίας συνεργάζονται για τον έλεγχο των συνόρων. Η έκθεση διαπιστώνει ακόμη πως οι έλληνες συνοριοφύλακες είναι λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες και την κατάσταση.