Το BBC Panorama ανακάλυψε δεκάδες deepfakes που απεικονίζουν αφροαμερικανούς να υποστηρίζουν τον τέως πρόεδρο. Μόνο που αυτοί δεν υπάρχουν.
Εικόνες κατασκευασμένες με AI με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ «απειλούν» με εκτροχιασμό τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οι υποστηρικτές του Τραμπ δημιουργούν και μοιράζονται ψεύτικες εικόνες μαύρων ψηφοφόρων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη για να ενθαρρύνουν τους Αφροαμερικανούς να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.
Το BBC Panorama ανακάλυψε δεκάδες deepfakes που απεικονίζουν Αφροαμερικανούς να υποστηρίζουν τον τέως πρόεδρο. Μόνο που αυτοί δεν υπάρχουν.
Ο Τραμπ “φλερτάρει” ανοιχτά με τους μαύρους ψηφοφόρους, οι οποίοι απέβησαν καθοριστικοί για την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020.
Πάντως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν ευθέως αυτές τις εικόνες με την εκστρατεία του κ. Τραμπ.
Ο συνιδρυτής του Black Voters Matter, μιας ομάδας που ενθαρρύνει τους μαύρους να ψηφίσουν, είπε ότι οι παραποιημένες εικόνες προωθούν μια “στρατηγική αφήγηση” που έχει σχεδιαστεί για να δείξει τον κ. Τραμπ ως δημοφιλή στη μαύρη κοινότητα.
Ένας δημιουργός μιας από τις εικόνες είπε στο BBC: “Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ακριβείς”.
Οι ψεύτικες εικόνες των «μαύρων υποστηρικτών» του Τραμπ, που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), είναι μία από τις αναδυόμενες τάσεις παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Σε αντίθεση με το 2016, όταν υπήρχαν ενδείξεις για ξένες προσπάθειες χειραγώγησης των εκλογών, οι εικόνες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και εντοπίστηκαν από το BBC φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί και κοινοποιηθεί από Αμερικανούς.
Ένας από αυτούς ήταν ο Μαρκ Κέι και η ομάδα του σε μια συντηρητική ραδιοφωνική εκπομπή στη Φλόριντα.
Δημιούργησαν μια εικόνα του κ. Τραμπ να χαμογελά με τα χέρια του γύρω από μια ομάδα μαύρων γυναικών σε ένα πάρτι και τη μοιράστηκαν στο Facebook, όπου ο κ. Κέι έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακόλουθους.
Αρχικά η εικόνα φαίνεται σαν αληθινή φωτογραφία, αλλά με πιο προσεκτική εξέταση η επιδερμίδα των ανθρώπων όλων είναι υπερβολικά γυαλιστερή και λεία και λείπουν τα δάχτυλα από τα χέρια τους – μερικά ενδεικτικά σημάδια εικόνων που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.
“Δεν είμαι φωτορεπόρτερ”, δήλωσε στο BBC ο Κέι από το ραδιοφωνικό του στούντιο. “Δεν είμαι εκεί έξω για να φωτογραφίζω αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Είμαι αφηγητής”.
Μια άλλη ευρέως προβεβλημένη εικόνα της AI, την οποία εντόπισε η έρευνα του BBC, δείχνει τον κ. Τραμπ να ποζάρει με μαύρους ψηφοφόρους σε μια μπροστινή βεράντα. Αρχικά είχε αναρτηθεί από έναν σατιρικό λογαριασμό που δημιουργεί εικόνες του πρώην προέδρου, αλλά απέκτησε ευρεία προσοχή μόνο όταν αναδημοσιεύθηκε με νέα λεζάντα που ισχυριζόταν ψευδώς ότι είχε σταματήσει την αυτοκινητοπομπή του για να συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους
Εντοπίσαμε το άτομο πίσω από τον λογαριασμό που ονομάζεται Shaggy, ο οποίος είναι αφοσιωμένος υποστηρικτής του Τραμπ και ζει στο Μίσιγκαν. «[Οι αναρτήσεις μου] έχουν προσελκύσει χιλιάδες θαυμάσιους καλόκαρδους χριστιανούς οπαδούς», ανέφερε σε μηνύματα που έστειλε στο BBC στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτησή του είχε πάνω από 1,3 εκατομμύρια προβολές, σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.
Κάποιοι χρήστες το κατήγγειλαν, αλλά άλλοι φάνηκε να έχουν πιστέψει ότι η εικόνα ήταν πραγματική. Οι εικόνες ΑΙ του προέδρου τείνουν να τον απεικονίζουν μόνο του ή με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο κ. Ολμπράιτ δήλωσε ότι οι ψεύτικες εικόνες συνάδουν με μια «πολύ στρατηγική αφήγηση» που προωθούν οι συντηρητικοί – από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ μέχρι τους επιδραστικούς παράγοντες στο διαδίκτυο – με σκοπό να κερδίσουν τους μαύρους ψηφοφόρους. Στοχεύουν ιδιαίτερα στους νεαρούς μαύρους άνδρες, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι πιο ανοιχτοί στο να ψηφίσουν τον κ. Τραμπ από ό,τι οι μαύρες γυναίκες.
Εξελίσσονται οι τακτικές παραπληροφόρησης
Οι τακτικές παραπληροφόρησης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν εξελιχθεί από το 2016, όταν κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, υπήρχαν καταγεγραμμένες προσπάθειες από εχθρικές ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, να χρησιμοποιήσουν δίκτυα μη αυθεντικών λογαριασμών για να προσπαθήσουν να σπείρουν τη διαίρεση και να φυτέψουν συγκεκριμένες ιδέες.
Το 2020, το επίκεντρο ήταν η εγχώρια παραπληροφόρηση – ιδιαίτερα οι ψευδείς αφηγήσεις ότι οι προεδρικές εκλογές εκλάπησαν, οι οποίες κοινοποιήθηκαν ευρέως από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκαν από τον κ. Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς. Το 2024, οι ειδικοί προειδοποιούν για έναν επικίνδυνο συνδυασμό των δύο.
Όλες οι μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης εφαρμόζουν πολιτικές για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών χειραγώγησης και παραπλάνησης – όπως η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram – έχοντας εισαγάγει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του περιεχομένου που δημιουργείται από AI κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Πηγή: bbc.com