Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ»της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρατηρούνται αυξημένες τιμές των συγκεντρώσεων ΑΣ10, ως αποτέλεσμα μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Οι συγκεντρώσεις, όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι αυξημένες σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου και αύριο, Πέμπτη 28 Μαρτίου σε όλη την Κρήτη και ειδικότερα στη δυτική Κρήτη (άνω των 50 µg/m³), βάσει της πρόγνωσης της ποιότητας του αέρα.
H εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά, όπως επισημαίνεται λ, από το δίκτυο ΣΧΕΔΙΑ.
«Η Υπηρεσία θα επανέλθει με νεότερες οδηγίες σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ΓΠοικ. 10655 «Συστάσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από επεισόδια αιθαλομίχλης» μόλις οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις σε σχέση με τις υπερβάσεις των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10)» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Επιπλέον, ανάλογα με το επίπεδο των εκτιμώμενων 24ωρων συγκεντρώσεων, οι συστάσεις και τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, περιορισμό της έντονης άσκησης ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, για καρδιοπαθείς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και χρήση εισπνοών, ανακουφιστικού φαρμάκου.
Η αφρικανική σκόνη, γνωστή και ως αιολική σκόνη ή αιολικό ρεύμα, αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια άμμου και αργίλου που προέρχονται από την έρημο Σαχάρα. Τα σωματίδια αυτά παρασύρονται από ισχυρούς ανέμους προς την Ελλάδα και άλλες περιοχές της Μεσογείου, φέρνοντας μαζί τους μια θολούρα στον ουρανό και μια αίσθηση χασμουρητού στην ατμόσφαιρα.
Η αφρικανική σκόνη μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον:
Υγεία:
- Αναπνευστικά προβλήματα: Η εισπνοή της αφρικανικής σκόνης μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα για άτομα με άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και άλλα αναπνευστικά νοσήματα.
- Ερεθισμός των ματιών: Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, κοκκινίλα και δακρύρροια στα μάτια.
- Επιδερμικά προβλήματα: Η σκόνη μπορεί να ξηράνει και να ερεθίσει το δέρμα.
Περιβάλλον:
- Μείωση της ορατότητας: Η σκόνη μπορεί να μειώσει σημαντικά την ορατότητα, επηρεάζοντας αεροπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες.
- Επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Η σκόνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα.
- Επίδραση στα φυτά: Η σκόνη μπορεί να μειώσει την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στα φυτά, επηρεάζοντας τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξή τους.
Προφυλάξεις:
- Περιορισμός της έκθεσης: Προτιμήστε να μένετε σε κλειστούς χώρους όταν η συγκέντρωση της σκόνης είναι υψηλή.
- Χρήση μάσκας: Φοράτε μάσκα με φίλτρο N95 ή FFP2 όταν βγαίνετε έξω, especially if you have respiratory problems.
- Προστασία των ματιών: Φοράτε γυαλιά ηλίου ή γυαλιά οράσεως με προστατευτικά πλαϊνά.
- Καθαρισμός του σπιτιού: Κλείνετε τα παράθυρα και καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες στο σπίτι σας για να απομακρύνετε τη σκόνη.
- Ενημέρωση: Παρακολουθείτε τις μετρήσεις ποιότητας αέρα στην περιοχή σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Πηγές ενημέρωσης:
- Μετεωρολογική Υπηρεσία Ελλάδας (EMY): https://www.meteo.gr/
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος: Η Ευρώπη προετοιμάζεται και ξαναφτιάχνει καταφύγια
- Κατηγορηματική διάψευση Γεραπετρίτη για συζήτηση εθνικής κυριαρχίας στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες
- Η Ελλάδα στα απομνημονεύματά της Άγκελα Μέρκελ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός που «αγάπησε»
- Συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον Ερντογάν
- Τα 70 χρόνια του CERN και η συνεισφορά της Ελλάδας στο παρόν και μέλλον