Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο μακροβιότερος υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την μεταπολίτευση. Από το 1994 που ανέλαβε την πρώτη κυβερνητική του θέση (υφυπουργός Εμπορίου του Ανδρέα Παπανδρέου) μέχρι σήμερα έχει διανύσει 30 χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή- με μικρά διαλείμματα “περισυλλογής” και αποστασιοποίησης από το κόμμα που τον ανέδειξε (ΠΑΣΟΚ).
Εάν αφαιρέσει κανείς τα πέντε χρόνια των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή και τα άλλα περίπου πέντε εκείνων του Αλέξη Τσίπρα και τα διαστήματα αποχής, έχει περάσει περίπου τα μισά από τα χρόνια που κατείχε κυβερνητικές θέσεις στο κτήριο της Κατεχάκη. Είτε υπό την εκδοχή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είτε ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (η μετονομασία του, μάλιστα, επί κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου τον βρήκε εκεί).
Από το 1999 μέχρι το 2003, από το 2009 μέχρι το 2010, για μερικούς μήνες το 2012 πριν τις εκλογές του Μαϊου, από το 2019 μέχρι το 2021, και από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει διοικήσει για περισσότερο από επτά χρόνια το συγκεκριμένο υπουργείο και μάλιστα με τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις (Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Κυριάκου Μητσοτάκη).
Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως υπάρχει πολιτικός που να γνωρίζει καλύτερα τα του συγκεκριμένου υπουργείου από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, δεδομένο, δε, είναι πως έχει συνδέσει το όνομά του με την περίοδο εξάρθρωσης της εγχώριας τρομοκρατίας (17Ν, ΕΛΑ, Επαναστατικός Αγώνας), τότε που -και ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων- τα βλέματα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και των πρεσβειών ήταν στραμμένα στην Αθήνα και οι πιέσεις ήταν έντονες.
Η ιστορία έχει την αξία της για να ειπωθεί πως ακούγεται μάλλον ως παράδοξο ο σχεδόν …μόνιμος, διαχρονικός και …διακομματικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη να εξαγγέλλει την “επανίδρυση της Αστυνομίας” μετά το φιάσκο της γυναικοκτονίας της Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Κάποιοι μπορεί να πουν πως εάν όντως τίθεται θέμα επανίδρυσης (ελάχιστοι θα διαφωνήσουν) της Αστυνομίας ίσως είναι ο κατάλληλος πολιτικός στην κατάλληλη θέση. Οι διαφωνούντες θα υποστηρίξουν, βεβαίως, ότι όταν γνωρίζει κανείς ακόμα και τις φθαρμένες μοκέτες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επί των ημερών του συμβαίνει αυτό που συνέβη, η επανίδρυση δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ρητορία επικοινωνιακών αναγκών.
Και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι να θυμηθούν πως η εγκληματικότητα/ασφάλεια, ήτοι η ένταση του συναισθήματος …ανασφάλειας των πολιτών, σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων ενώ ήταν ο ίδιος υπουργός περίπου τα τέσσερα από τα πέντε χρόνια των κυβερνήσεων της Ν.Δ μετά το 2019. “Μερίδιο” διεκδικούν, κυρίως ο Τάκης Θεοδωρικάκος (που τον διαδέχθηκε) και λιγότερο ο Γιάννης Οικονόμου που έμεινε μερικούς μήνες στην Κατεχάκη.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει αναμφίβολα επιτυχίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εγκαλείται, ωστόσο, και για αποτυχίες -από τις δεσμεύσεις για την εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος/Greek Mafia που, όμως, εξακολουθεί να “βασιλεύει” και να ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με δολοφονίες σε κοινή θέα, έως την πανεπιστημιακή αστυνομία που εξαγγέλθηκε, συστάθηκε και ποτέ δεν ανέλαβε καθήκοντα.
Οι πρώτες έγγραφες εντολές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ στα αστυνομικά τμήματα σχετικά με το πως θα αντιμετωπίζονται εφεξής τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, φυσικά μόνο επανίδρυση δεν είναι. Αυτονόητα πράγματα που υπάγονται στην κοινή λογική και όχι σε γραφειοκρατικά πρωτόκολλα. Εάν αυτό έχει κατά νου ο υπουργός, δηλαδή επιστροφή της Αστυνομίας στην …κοινή λογική, έχει καλώς, αν και προφανώς δεν είναι αρκετό. Εάν δεν είναι μόνο αυτό, καλό θα ήταν άμεσα να περιγράψει το σχέδιο επανίδρυσης και κυρίως με ποιόν τρόπο θα το εφαρμόσει.