Με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, θα συναντηθεί τη Δευτέρα (8/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την απόφαση του ΣτΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σύμφωνα με την οποία η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να δώσει στοιχεία στον πρώην ευρωβουλευτή για τους λόγους που βρέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην ΑΔΑΕ, Ιερού Λόχου 3, στο Μαρούσι.
Τι αναμένεται να προκύψει από την συνάντηση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τη Δευτέρα θα απαιτήσει άμεση ενημέρωση από την ΑΔΑΕ, αφού το αίτημά του είναι διαρκές εδώ και 1,5 χρόνο. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζει τις ελπίδες της στο ότι την σχετική απόφαση πρέπει να πάρει η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ και όχι προσωπικά ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος.
Γεγονός που αυτόματα συνδέεται με την πρόσφατη αντικατάσταση των μελών της από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μια διαδικασία που θυμίζουμε ότι έγινε υπό την κατακραυγή της αντιπολίτευσης, τόσο για το τυπικό της όπου η κυβέρνηση υποστήριξε ότι διέθετε την πλειοψηφία των 3/5 όσο και για την άτυπη «συμμαχία» που υπήρξε με την Ελληνική Λύση προκειμένου αυτή να προκύψει.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θεωρείται «αδιανόητο» η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ να λάβει απόφαση αντίθετη με όσα λέει το ΣτΕ. Στην Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα εκφράζουν την απορία τους σχετικά με το … «τι είναι αυτό που ξέρει η κυβέρνηση» και επικαλείται την Ολομέλεια της Αρχής. Δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους για νέα μεθόδευση ώστε η νομοθεσία κάλυψης του σκανδάλου που θεσμοθετήθηκε να εφαρμοστεί τελικά παρά την τεκμηριωμένη πλέον αντισυνταγματικότητα της.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει τις εξελίξεις και θα δράσει ανάλογα. Έχοντας μάλιστα στην φαρέτρα του όλα τα νομικά και πολιτικά όπλα που απορρέουν τόσο από την εγχώρια νομοθεσία και τους θεσμούς όσο και την ευρωπαϊκή.
Αυτά ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσπαθήσει να …αποφύγει τις απαντήσεις.
Προσφεύγοντας είτε σε διαμάχες ερμηνείας της υφιστάμενης νομοθεσίας, είτε -πιο πιθανό- στην καταστροφή των στοιχείων που όφειλαν να έχουν αρχειοθετηθεί στην ΕΥΠ για την παρακολούθηση.
Πάντως, μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε πως σύμφωνα με την δική του ενημέρωση «το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θεωρεί αντισυνταγματικό τον νόμο του κ. Τσιάρα του 2022. Αντιθέτως στο πνεύμα της αποφάσεως καταγράφεται ότι ήταν πράγματι ένα θετικό βήμα μπροστά. Θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη, η οποία είχε καταργηθεί εν τω μεταξύ από τον νόμο του κ. Τσιάρα».
Τι αποφάσισε το ΣτΕ
Το ανώτατο δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση αποφάσισε πως η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να δώσει στοιχεία στον ενδιαφερόμενο και παθόντα ως προς το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του Ν. Ανδρουλάκη.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του πρώην ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ακυρωθεί η πράξη του προέδρου της Α.Δ.Α.Ε., Χρ. Ράμμου, η οποία απέρριψε το αίτημα το πρώτου να λάβει γνώση του περιεχομένου του φακέλου που έχει σχηματιστεί για το σκέλος της υπόθεσης των υποκλοπών που τον αφορά. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η πράξη της ΑΔΑΕ θα πρέπει να ακυρωθεί εν μέρει και η υπόθεση να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε. για νέα, νόμιμη κρίση.
«Η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη».
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του Ν. Ανδρουλάκη ως προς το σκέλος της ενημέρωσης του Προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το περιεχόμενο της εισαγγελικής διάταξης περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.