Υπόθεση εικονικής μεταβίβασης μετοχών, που αποσκοπούσε στο να κρυφτούν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του Predator ερευνούν οι κυπριακές αρχές, που μάλιστα προχώρησαν σε έφοδο σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον όμιλο της Intellexa.
Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η κυπριακή Αρχή για το Ξέπλυμα (ΜΟΚΑΣ), η Κυπριακή Αστυνομία και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις εταιρείες Santinomo και Finsol για εικονικές πράξεις, κάτι που συνιστά κακούργημα στην Κύπρο.
Οι έρευνες των κυπριακών αρχών γίνονται στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 5 Μαρτίου στην Intellexa και στους μετόχους της Tal Dilian και Sara Hamou.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας
«Έφοδο στα γραφεία εταιρείας συμφερόντων δικηγόρου έκανε την περασμένη Τρίτη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ). Αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει με εξεταζόμενη υπόθεση εικονικών πράξεων, στις οποίες καταγγέλθηκε ότι προέβη η εταιρεία συμφερόντων του εν λόγω δικηγόρου, λίγο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε οντότητες του ομίλου Intellexa. Ο όμιλος συνδέεται με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα.
Τα μέλη του τμήματος εποπτείας και συμμόρφωσης του ΠΔΣ, τα οποία μετέβησαν στις κτηριακές εγκαταστάσεις στη Λευκωσία όπου στεγάζεται η υπό αναφορά οντότητα, υπέβαλαν ερωτήματα στους υπαλλήλους που βρίσκονται στο σημείο και δέσμευσαν αριθμό εγγράφων. Το εν λόγω τμήμα του επαγγελματικού σώματος των δικηγόρων αναμένεται να συντάξει πόρισμα που θα διαβιβαστεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΔΣ.
Τα διοικητικά στελέχη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναλόγως των ευρημάτων θα αποφασίσουν για το μετέπειτα χειρισμό της υπόθεσης και πιο συγκεκριμένα, αν θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα ή –το σημαντικότερο- κατά πόσον θα προωθήσουν την υπόθεση στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση.
Η υπόθεση είχε καταγγελθεί και στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης. Όπως μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τα τέλη του περασμένου μήνα η ΜΟΚΑΣ είχε αποφασίσει να την προωθήσει στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, κρίνοντας πως θα πρέπει να διερευνηθεί ενδεχόμενη «εικονική μεταβίβαση μετοχών». Η ίδια πηγή πληροφόρησης του «Φ» αναφέρει ότι ήδη η ΜΟΚΑΣ έχει διαβιβάσει τα απαραίτητα στοιχεία στην Αστυνομία από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Όλες οι πιο πάνω έρευνες έχουν ως επίκεντρο το ρόλο της εγγεγραμμένης στην Κύπρο Finsol. Η τελευταία ελέγχεται από Ελλαδίτη δικηγόρο, ο οποίος είναι στο μητρώο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Με αυτή τη δικαιοδοσία, άλλωστε, ο ΠΔΣ διερευνά την υπόθεση, καθώς ο νομικός από την Ελλάδα, είναι εποπτευόμενος του επαγγελματικού σώματος των δικηγόρων στην Κύπρο.
Η Finsol παρέχει διοικητικές υπηρεσίες στη Santinomo, η οποία εμφανίζεται να κατείχε μετοχικό κεφάλαιο της Intellexa ΑΕ που με τη σειρά της συμπεριλήφθηκε σε λίστα κυρώσεων αρμόδιων Υπουργείων των ΗΠΑ, λόγω της διασύνδεσης της τελευταίας με τον όμιλο Intellexa και το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator.
Δυο ημέρες μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε ο OFAC (υπηρεσία υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ) στην Intellexa, στις αρχές Μαρτίου, παρατηρήθηκαν αξιοπερίεργες καταχωρήσεις στο φάκελο της Santinomo στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, με την Finsol να είχε άμεση σχέση.
Μεταξύ άλλων, υπήρξε καταχώρηση προχρονολογημένου εγγράφου για τη Santinomo Limited, η οποία ενημέρωσε τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου με καθυστέρηση 39 μηνών, για αλλαγές στη διοικητική της δομή. Ένα πρόσωπο, μάλιστα, που εμφανίστηκε να συμμετέχει στη διοικητική δομή, δήλωσε επίσημα στην ελλαδική ιστοσελίδα διερευνητικής δημοσιογραφίας Inside Story πως δεν είχε καμία γνώση για τη συμπερίληψή του στη διοίκηση της Santinomo.
Επιπλέον, υπήρξε τοποθέτηση προσώπου στη διοικητική δομή μιας εκ των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο για λίγες μόνο ώρες.
Όλες αυτές οι ενέργειες ήγειραν ζητήματα νομιμότητας, με δημοσιογράφους να θέτουν επίσημα ερωτήματα σε ΜΟΚΑΣ και ΠΔΣ. Ήδη το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα».