«Ευκαιρίες για την απελευθέρωση πρόσθετου ΑΕΠ στην Ελλάδα, σε ποσοστό 6% του σημερινού», θα μπορούσε να δημιουργήσει η υιοθέτηση της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) την επόμενη δεκαετία, όπως επισήμανε σήμερα, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Martin Thelle (Μάρτιν Τέλε) της Implement Consulting Group, επικαλούμενος τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας. Η ανάπτυξη αυτή «μεταφράζεται» σε πρόσθετη δημιουργία αξίας 10-12 δισ. ευρώ ετησίως, με βάση το σημερινό ΑΕΠ της χώρας.
«Αυτό δεν θα συμβεί σε μια νύχτα, ούτε θα συμβεί μόνο του, αλλά υπάρχει η ευκαιρία για την απελευθέρωση σημαντικής αξίας για την Ελλάδα» είπε ο κ.Thelle, τονίζοντας ότι η πρόσθετη αυτή ανάπτυξη θα προέλθει από πολλές πηγές, με κυριότερη κινητήρια δύναμη την ίδια τη φύση των επαγγελμάτων στην Ελλάδα: η πλειονότητα των θέσεων εργασίας είναι τέτοια, που η δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει τις ανθρώπινες ικανότητες, να τις συμπληρώσει και να τις υποστηρίξει, ώστε να απελευθερωθεί πολύτιμος χρόνος για τους ανθρώπους -«η τεχνολογία δεν θα πάρει τις δουλειές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει μικρό ποσοστό της συνολικής απασχόλησης, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα αναλάβει μεγαλύτερο μέρος των εργασιών.
Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας, η οποία έλαβε υπόψη 900 διαφορετικά επαγγέλματα και περισσότερα από 40 διαφορετικά γενικά καθήκοντά τους, «το 62% της τρέχουσας απασχόλησης θα διευκολυνθεί από τη δημιουργική ΤΝ, με βελτίωση παραγωγικότητας και δημιουργία πρόσθετης αξίας σε διάφορους τομείς». Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80% για τον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν ολοένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
Στο τρίτο κύμα της υιοθέτησης Gen AI η Ελλάδα
Ο κ.Thelle επισήμανε ακόμα ότι, βάσει των εκτιμήσεων των περισσότερων αναλυτών και παρατηρητών, η Ελλάδα θα βρίσκεται πιθανώς στο τρίτο κύμα της υιοθέτησης της δημιουργικής ΤΝ, τη στιγμή που χώρες όπως οι ΗΠΑ θα «προλάβουν» το πρώτο.
«Το κύμα που ξέραμε ότι υπήρχε κάπου εκεί έξω στον ωκεανό πλησιάζει την ακτή πολύ ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε (…) Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι έρχεται σε εμάς σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα. Θα ήθελα να καλέσω όλους τους change makers (ανθρώπους που δημιουργούν την αλλαγή) στην Ελλάδα να αναρωτηθούν: είμαστε έτοιμοι; Όταν κοιτάζεις τους δείκτες, θα συμπεράνεις ότι η Ελλάδα φαίνεται να είναι πίσω, σε σχέση με κάποιους από τους περιφερειακούς ηγέτες. Αν η υιοθέτηση της δημιουργικής ΤΝ καθυστερήσει για πέντε χρόνια, τότε σε 10 χρόνια η ευκαιρία θα είναι πολύ μικρότερη» συνόψισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ελληνες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο αυτές τις τεχνολογίες. Μάλιστα, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες του ταλέντου και γνώσης από τους Ελληνες επιστήμονες και ερευνητές που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει τη δημιουργική ΤΝ ως μια ευκαιρία να «πηδήσει» ένα κύμα και να κάνει leap frog (το άλμα του βατράχου) μπροστά. «Είμαι πιο αισιόδοξος από ό,τι θα έλεγαν τα νούμερα από μόνα τους» κατέληξε.
Υπαρξιακής σημασίας για την Ελλάδα η προσαρμογή στην εποχή της ΤΝ
Την εκτίμηση ότι «είναι υπαρξιακής σημασίας το να προσαρμοστεί η Ελλάδα και να κάνει άλμα στον χώρο της ΤΝ» διατύπωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, επικεφαλής της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στην υιοθέτηση της ΤΝ και αυτό αφενός την τοποθετεί αρχικά σε μια χαμηλή θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά αφετέρου αποτελεί μια ευκαιρία, «διότι δεν υπάρχουν οι αγκυλώσεις, που θα μπορούσαν να είναι τριβή για να κάνουμε αυτό το άλμα μπροστά». Αναφερόμενος στις πιθανές ευκαιρίες, έκανε μνεία στα δεδομένα του δημοσίου τομέα, τα οποία -όπως είπε- αν οργανωθούν σωστά και διατεθούν με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ, ικανών να τροφοδοτήσουν αυτό το άλμα μπροστά.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό ικανό να κατανοεί αυτή την τεχνολογία, διότι αφενός μεν πρέπει να καινοτομήσει σε αυτό τον τομέα και αφετέρου χρειάζεται να γνωρίζει ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιοι οι περιορισμοί στη χρήση συστημάτων ΤΝ. Επισήμανε δε, πως όταν δημιουργούμε εφαρμογές ΤΝ, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών και να παραγνωρίζουμε τη λεγόμενη «domain knowledge», δηλαδή τη γνώση των ειδικών σε κάθε επιμέρους τομέα.
«Στην υπάρχουσα δομή της οικονομίας μας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αύξηση του ΑΕΠ χάρη στην ΤΝ. Ωστόσο, για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να εκμεταλλευτούμε ό,τι αβαντάζ έχει η χώρα μας και ένα μεγάλο αβαντάζ είναι η Διασπορά της» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνικά στρατηγικά σχέδια για την ΤΝ και όχι αποσπασματικές κινήσεις «που κλείνουν μικρά κενά εδώ κι εκεί».
Κατά τον κ.Δασκαλάκη η χώρα πρέπει να έχει εξαγωγές και, για να έχει εξαγωγές, χρειάζεται να παίζει στην πρώτη εθνική στην καινοτομία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η πρόοδος συμβαίνει πλέον σε εκθετική καμπύλη και «αν σε μια εκθετική καμπύλη καθυστερήσεις κι έχεις λιγότερο ρυθμό ανάπτυξης, θα το χάσεις το παιχνίδι». Ο κ.Δασκαλάκης κάλεσε τέλος τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να δημιουργήσουν κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα, «κάτι που βγάζει απόλυτο νόημα με βάση αυτό το φοβερό ταλέντο που έχουμε».
Μακράν «νούμερο ένα» ανάγκη και προτεραιότητα η εκπαίδευση
Η εκπαίδευση των ανθρώπων χρειάζεται να είναι -μακράν- η «νούμερο ένα» προτεραιότητα για την Ελλάδα στην εποχή της ΤΝ, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
«Έχουμε πολύ μικρό ποσοστό εκπαιδευμένων ανθρώπων (…) και πρέπει να κάνουμε ένα σημαντικό άλμα εμπρός στην εκπαίδευση» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος σε άλλους παράγοντες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξελιχθεί, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει το απαραίτητο πλαίσιο και η σωστή οργάνωση και ανοιχτή διάθεση των δεδομένων, αλλά και να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αναγκαίες υποδομές. Ο κ.Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να σταματήσουμε να φοβόμαστε την ΤΝ, η οποία είναι μεγάλη ευκαιρία, αλλά και μεγάλος κίνδυνος. «Είναι ευκαιρία αν την αξιοποιήσουμε νωρίς και κίνδυνος αν μείνουμε πίσω. Η στασιμότητα δεν παίζει» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα ξεκινά από μάλλον κακή θέση, αφού βρίσκεται αρκετά πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού Νότου. Ωστόσο, τα θέματα που την κρατούν πίσω «είναι αρκετά αντιμετωπίσιμα και επιλύσιμα».
Συνεργασία Google-Υπουργείου Εσωτερικών για την εκπαίδευση
«Πιο δυνατό και πιο πιθανό από ποτέ» είναι το leapfrogging για την Ελλάδα στον τομέα της ΤΝ, κατά τη γενική διευθύντρια της Google για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, η οποία ανακοίνωσε ακόμα συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπαίδευση, πάνω σε ψηφιακές δεξιότητες, του ανθρώπινου δυναμικού του, αλλά και γενικά των δημοσίων υπαλλήλων.
Η κα Αντωνάκου τόνισε ωστόσο ότι για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες στον τομέα της ΤΝ για την Ελλάδα πρέπει να συντρέχουν πέντε προϋποθέσεις και τα πράγματα να «τρέχουν» με ρυθμό επείγοντος, αφού «αν καθυστερήσουμε πέντε χρόνια, αυτά τα 10 με 12 δισ. που αναφέρονται (στην έρευνα της Implement Consulting) γίνονται 1 με 2 δισ. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ενθάρρυνση του capacity της καινοτομίας, ώστε η Ελλάδα να παράγει, κιόλας, τεχνολογία, αντί μόνο να την καταναλώνει. ‘Αλλες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη του αναγκαίου ρυθμιστικού πλαισίου, η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου ταλέντου, που υπάρχει και εκτός. «Θα φανταζόσασταν ξέρετε, ότι το 11% των κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών στην Ευρώπη πάνω στον τομέα της ΤΝ είναι Έλληνες ή έχουν σπουδάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια;» διερωτήθηκε και υπενθύμισε τη νέα πρωτοβουλία, που ανακoίνωσε χθες η Google για χτίσιμο νέων δεξιοτήτων στην Ελλάδα, η οποία «αφορά όλους και είναι χωρίς κανένα κόστος».
Τη μεταμόρφωση που εξελίσσεται στον δημόσιο τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ειδικά της ΤΝ, περιέγραψε η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη. «Στο υπουργείο Εσωτερικών ασχολούμαστε με την οργάνωση του δημοσίου και τις δομές του, 2300 φορείς, 4000 διαδικασίες, 600.000 δημοσίους υπαλλήλους τακτικό προσωπικό και 150.000 έκτακτο. Όλα αυτά τα μεγέθη παράγουν δεδομένα που τροφοδοτούν την ΤΝ» εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι, για πρώτη φορά, δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα συμπλήρωσαν 20.000 έντυπα στοχοθεσίας με 124.000 στόχους και, πλέον, οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με την ΤΝ, ώστε να προσδιορίζουν καλύτερα τους στόχους τους. Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία δίδεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη επικέντρωση στο αντικείμενο της εργασίας, ενώ απλουστεύονται μια σειρά από διαδικασίες και καταργούνται κάποια βήματα. Στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, το ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων στο Δημόσιο, αλλά και η συνεργασία με τη Google δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να ανέλθει πράγματι στην πρώτη εθνική._