Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.
«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.
Θέμα ημερών αν όχι ωρών είναι, όπως όλα δείχνουν, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα για το πλήγμα στο προξενείο του, στη Δαμασκό. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η απειλή από το Ιράν παραμένει «πραγματική». Η μορφή και το σκέλος της επιθέσης παραμένουν άγνωστα αν και αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ακόμη και μια συντονισμένη επιχείρηση από το Ιράν με περίπου 100 drones και δεκάδες πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ.
«Είμαστε σε εγρήγορση» τονίζει το Τελ Αβίβ και διαμηνύει πως οποιοδήποτε χτύπημα θα λάβει άμεση απάντηση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι προετοιμάζεται για «σενάρια» σε τοποθεσίες εκτός της Γάζας. Συγκαλεί το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και τους ηγέτες της άμυνας απόψε για να συζητήσουν μια πιθανή ιρανική επίθεση, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικοινώνησαν νωρίτερα με Κίνα, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, ζητώντας να μεσολαβήσουν προς την Τεχεράνη ώστε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Ιρανικές πηγές πάντως, μιλούν για αντίποινα που δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κλιμάκωση. Ωστόσο, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή ταξίδεψε στο Ισραήλ.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. «Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ και ο Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στρατηγός Έρικ Κουρίλα συζήτησαν τις προετοιμασίες για μια πιθανή ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Μίλησαν για «ετοιμότητα για μια ιρανική επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή κλιμάκωση», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Γκάλαντ. Μετά τη συνάντηση, ο Γκάλαντ αποκάλεσε τον Κουρίλα «πραγματικό φίλο του Ισραήλ» και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ζήτησε από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία και τους αμερικανους πολιτες να μην μετακινηθούν τις επομενες ημερες έξω από τις μεγάλες πόλεις οι οποίες ενδεχομένως δεν καλύπτονται τόσο αποτελεσματικά από το iron dome.
Την ίδια ώρα, η οργάνωση Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι εκτρόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες από τον Λίβανο προς το Ισραήλ. Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν περίπου 40 πύραυλοι και δύο εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και δεν υπήρξαν ενδείξεις εμπλοκής από άλλους παράγοντες.
Ο βρετανός πρωθυπουργός καταδίκασε τα σχόλια του Χομεϊνί για τιμωρία του Ισραήλ, λέγοντας ότι ήταν “απαράδεκτα”. Ο Σούνακ πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει ήδη “επισημάνει το Ιράν ως σημαντικό κίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια” και έχει λάβει μέτρα για την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου από τις απειλές της Τεχεράνης.
Μετά από λίγες ώρες ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και δημοσίευσε τη συνομιλία στην πλατφόρμα Χ. Ο Λόρδος Κάμερον είπε στον Ιρανό ομόλογο του ότι “το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση”. Ο βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία. “Το Ιράν θα πρέπει αντ’ αυτού να εργαστεί για την αποκλιμάκωση και την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων” είπε ο Κάμερον στον Ιρανό ομόλογο του.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επικαιροποίησε επίσης τις ταξιδιωτικές του συμβουλές για το Ισραήλ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει εγείρει την “πιθανότητα επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν και ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη κλιμάκωση“.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του την Παρασκευή, για να ζητήσει αυτοσυγκράτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι απηύθυνε έκκληση στον Ιρανό Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν «για μετριοπάθεια». “Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την κλιμάκωση σε ένα τόσο εξαιρετικά ασταθές στάδιο. Όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα“, είπε ο Ταγιάνι.
Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι τα αεροπλάνα της δεν θα χρησιμοποιούν πλέον τον ιρανικό εναέριο χώρο, καθώς παρέτεινε την αναστολή των πτήσεων από και προς την Τεχεράνη εν μέσω έξαρσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. «Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς την Τεχεράνη έως και την Πέμπτη 18 Απριλίου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας την Παρασκευή. «Η αεροπορική εταιρεία επίσης δεν χρησιμοποιεί πλέον τον ιρανικό εναέριο χώρο».
Οι δύο παράγοντες
Όλα πάντως φαίνεται πως θα κριθούν από δύο παράγοντες, εξηγεί η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤNews, Άννα Παπασωτηρίου:
- Ποιος θα κάνει την επίθεση: το ίδιο το Ιράν ή οι ένοπλοι αντιπρόσωποί του σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Υεμένη. Όπως αντιλαμβάνεσαι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να το κάνει η ίδια η Τεχεράνη ή η Χεζμπολάχ.
- Που θα γίνει η επίθεση εντός του Ισραήλ: άλλο η επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν και άλλο στη Ντιμόνα, όπου φημολογείται ότι είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.
Το ίδιο το Ιράν πάντως διαρρέει πως η αντίδρασή του θα είναι μετρημένη, για να μην παρασυρθεί σε πόλεμο η Μέση Ανατολή. Στο καθεστώς όμως πάντα ήταν πραγματιστές. Άλλωστε, οι λόγοι για τους οποίους έμενε εκτός πολέμου μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει: ούτε θέλει να ρισκάρει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, ούτε τις φιλοδοξίες του για αποκατάσταση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε να ρισκάρει τη στρατηγική θέση της Χεσμπολάχ στο Λίβανο.
Υπάρχει άραγε περίπτωση να μην προχωρήσει το Ιράν σε επίθεση; Μόνο αν παρασκηνιακά αυτή τη στιγμή ζητά ως αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Αν εξασφάλιζε μία τέτοια συμφωνία – που είναι απίθανη γιατί δεν θα τη δεχόταν το Ισραήλ – θα έβγαινε από τη δύσκολη θέση. Θα διέσωζε το γόητρο του ως ηγέτιδα δύναμη του Άξονα της Αντίστασης στο Ισραήλ.
Για την ώρα καλείται να προχωρήσει σε αντίποινα:
- Για να αποκαταστήσει την αποτρεπτική ισχύ του
- Για να μην δείξει στους ένοπλους βραχίονες του ότι δειλιάζει απέναντι στον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του
- Και για να μην δείξει αδυναμία στο εσωτερικό, όπου η θέση του είναι επισφαλής λόγω του κοινωνικού αναβρασμού από τα οικονομικά δεινά που έχουν επιφέρει οι δυτικές κυρώσεις και η καταδυνάστευση του λαού.
Πηγή: ΕΡΤ, BBC, CNN, AFP, AP