Μέσα στο Big Ben
Άγνωστος φωτογράφος – 1920
Στις 31 Μαΐου 1859 ήχησε για πρώτη φορά το πασίγνωστο ρολόι Μπιγκ Μπεν, που έφτασε να αποτελεί πλέον όχι μόνο σήμα κατατεθέν του Λονδίνου, αλλά ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρότι η ανέγερση του Πύργου είχε ολοκληρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, το Μπιγκ Μπεν, το οποίο έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χτύπησε για τελευταία φορά τη Δευτέρα 21 Αυγούστου του 2017.
Για τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί εργασίες συντήρησης οι οποίες στερούν από τους Άγγλους την αγαπημένη τους συνήθεια: να κοιτούν δηλαδή το μεγάλο και επιβλητικό ρολόι.
Ο Πύργος του Ρολογιού
Ο τωρινός Πύργος του Ρολογιού αναγέρθηκε ως μέρος του σχεδιασμού του Charles Barry για ένα νέο ανάκτορο, μετά από την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουέστμινστερ από πυρκαγιά το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1834.
Αν και ο Barry ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας του ανακτόρου, στράφηκε στον Αύγουστο Pugin για το σχεδιασμό του Πύργου του Ρολογιού, το οποίο μοιάζει σε νωρίτερα σχέδια του Pugin , συμπεριλαμβανομένου ενός για το Scarisbrick Hall. Ο σχεδιασμός για τον Πύργο του Ρολογιού ήταν το τελευταίο σχέδιο του Pugin πριν από την τελική κάθοδό του στην τρέλα και τον θάνατο.
Ο πύργος είναι σχεδιασμένος στο αγαπημένο γοτθικό σχέδιο του Pugin, και είναι 96,3 μέτρα (316 πόδια) ψηλός.
Ο “Elizabeth Tower” γνωστός ως Big Ben AP
Η προέλευση του ονόματος
Η κύρια καμπάνα – επίσημα η Μεγάλη Καμπάνα – είναι γνωστή ως Big Ben, η μεγαλύτερη καμπάνα στον πύργο και μέρος του μεγάλου ρολογιού. Η προέλευση του ονόματος «Big Ben» δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά θεωρείται πως έχει προέλθει από τον Sir Benjamin Hall, τον πρώτο υπουργό εργασίας, του οποίου το όνομα είναι χαραγμένο στην καμπάνα. Μια άλλη γνώμη είναι πως το όνομα δώθηκε προς τιμήν του Βρετανού πυγμάχου Ben Caunt, λόγω της μεγάλης σωματοδομής του. Το πρώτο όνομα που θα δινόταν στην καμπάνα ήταν “Royal Victoria”.
Επίσης, τουρίστες και ντόπιοι μιλάνε για το Big Ben όταν αναφέρονται στον μεγάλο πύργο που υψώνεται πάνω από τη βρετανική βουλή. Αυτό είναι λάθος. Παλαιότερα ήταν γνωστό ως “Clock Tower”, το 2012 άλλαξε όνομα σε “Elizabeth Tower” προς τιμήν των 60 χρόνων της θητείας της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο.
Η κατασκευή της καμπάνας
Η καμπάνα ράγισε στις δοκιμές τον Οκτώβρη του 1857 και αντικαταστάθηκε από μια που έφτιαξε ο George Mears, στο Whitechapel Foundry στο Λονδίνο τον Απρίλη του 1858.
Η δεύτερη καμπάνα και αυτή ράγισε το 1859. Η λύση ήρθε περιστρέφοντας κατά ένα τέταρτο την καμπάνα, ενώ το χτύπημα για το κουδούνισμα γινόταν με ένα ελαφρύτερο σφυρί.
Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1859, η καμπάνα έσπασε πάλι, σταθεροποιήθηκε και επανεγκαταστάθηκε το 1863 κοστίζοντας 22.000 δολάρια. Εκτός από περιστασιακές διακοπές, χτυπάει από τότε και το 2009, το Big Ben γιόρτασε την 150η επέτειό του.
Η ανακαίνιση που δίχασε
Τον Αύγουστο του 2017 η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν χτύπησε δώδεκα φορές προτού σιγήσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης.
Οι εργασίες κόστισαν 29 εκατομμύρια λίρες (31,7 εκατομμύρια ευρώ) και αφορούν τον πύργο και το ρολόι.
Ο ήχος του Μπιγκ Μπεν «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ζωής και θα διασφαλίσουμε ότι θα ανακτήσει τον ρόλο του ως φύλακας του χρόνου του έθνους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Εργασίες στο Big Ben AP
Ήξερες ότι…
Η πρώτη φορά που μεταδόθηκε ο ήχος μέσω του BBC, ήταν ανήμερα πρωτοχρονίας του 1923, σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Η πρώτη φορά που ακούστηκε το χτύπημα έξω από τα σύνορα ήταν το 1932, σε διάγγελμα που εξέδωσε ο τότε Βασιλιάς Γεώργιος ο πέμπτος.
Το 1940 θεσπίστηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τότε Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο.
Η κατασκευή βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος και κράτησε πέντε παραπάνω χρόνια.
Το Big Ben ζυγίζει 13,7 τόνους, έχει ύψος 2,2 μέτρα και διάμετρο 2,7 μέτρα. Το σφυρί που το κάνει να κουδουνίζει ζυγίζει 200 κιλά.