Η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας στη Eurovision 2024, Bambie Thug, που αυτοπροσδιορίζεται ως non binary, δήλωσε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (08/05), ότι έλαβε εντολή από τους διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), να αλλάξει το μακιγιάζ της λόγω των κανόνων του μουσικού θεσμού κατά των πολιτικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το The Journal, τα μηνύματα που ήταν γραμμένα στην αρχαία ιρλανδική γλώσσα Όγκχαμ, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης, αφού αφορούσαν στην Παλαιστίνη και έλεγαν «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός». Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου μετά τον πρώτο ημιτελικό, η τραγουδίστρια απάντησε: «Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα επειδή είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Δυστυχώς, έπρεπε να αλλάξω αυτά τα μηνύματα, σήμερα [σ.σ. εννοεί 07/05], ύστερα από εντολή της EBU».
Η Bambie Thug ήταν μεταξύ των δέκα καλλιτεχνών που προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό – η πρώτη φορά από το 2018 που η συμμετοχή της Ιρλανδίας προκρίθηκε στον τελικό της Eurovision, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο (11/05) στο Μάλμε της Σουηδίας. Επισημαίνεται πως η τραγουδίστρια δέχτηκε πιέσεις από υποστηρικτές της Παλαιστίνης να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό λόγω της παρουσίας του Ισραήλ στη Eurovision 2024, αλλά επέμεινε στη συμμετοχή της, θεωρώντας πως θα λειτουργήσει ως φιλοπαλαιστινιακή φωνή μεταξύ των διαγωνιζομένων.
Με παλαιστινιακή μαντίλα ο Eric Saade
Το SVT, δηλαδή η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας, προσκάλεσε την Ελένη Φουρέιρα, τον Eric Saade και την Chanel για να κάνουν την έναρξη του πρώτου ημιτελικού, που έγινε το βράδυ της Τρίτης (07/05) στο Μάλμε της Σουηδίας. Με τίτλο «United By Music», η εμφάνιση αυτή όχι μόνο προέβαλε το επίσημο σύνθημα του μουσικού θεσμού, αλλά και το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να κερδίσεις πραγματικά τον διαγωνισμό για να είσαι νικητής στη Eurovision. Αυτοί οι τρεις καλλιτέχνες, άλλωστε, απέκτησαν πολλούς θαυμαστές χωρίς να έχουν νικήσει στον διαγωνισμό τραγουδιού.
Κατά την εμφάνισή του, ο Eric Saade που είναι παλαιστινιακής καταγωγής, εμφανίστηκε στη σκηνή με την παλαιστινιακή μαντίλα. Μάλιστα, σε πρόσφατο μήνυμά του στο Instagram, ο Eric Saade είχε γράψει: «Πρώτον, αυτό είναι ένα μήνυμα αγάπης. Όταν δεν είμαι πλέον σε θέση να φοράω ένα σύμβολο της εθνικότητάς μου στον λεγόμενο “ελεύθερο κόσμο” μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμένα να συμμετάσχω. Η διαχείριση της Eurovision από την EBU είναι ντροπιαστική. Δεν επιτρέπουν κανένα παλαιστινιακό σύμβολο μέσα στην αρένα, ενώ τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν οποιαδήποτε άλλη εθνότητα στον κόσμο, είναι ευπρόσδεκτα. Το σλόγκαν τους “Ενωμένοι από τη μουσική”, αν δεν είσαι Παλαιστίνιος, είναι ήδη ένα αστείο. Είναι λογικό να μεταδίδεται η ισραηλινή προπαγάνδα κατά τη διάρκεια της prime time σε όλο τον κόσμο, αλλά να απαγορεύεται η παλαιστινιακή σημαία; Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμένα να είμαι παρών σε αυτή τη σκηνή. Μπορείτε να πάρετε τα σύμβολά μας, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε την παρουσία μου. Σας αγαπώ».
Η απάντηση της EBU για το περιστατικό με τον Eric Saade
Από την πλευρά της, η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) εξέφρασε τη θλίψη της που ο Σουηδός καλλιτέχνης, παλαιστινιακής καταγωγής, Eric Saade, «δεν σεβάστηκε τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού».
Χαρακτηριστικά, σε σχετική απάντησή της προς το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Euromix, η EBU σημείωσε τα εξής: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα ζωντανό σόου. Όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και ζητούμε συγγνώμη που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης υπόσχεται να εξετάσει το θέμα και να δώσει απαντήσεις αργότερα. Σε αυτό το σημείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να μην ανεβάσει το απόσπασμα του Σουηδο-Παλαιστίνιου τραγουδιστή στα κοινωνικά δίκτυα».
Πηγή: Ieidiseis