Στο αν βλέπει πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με δεδομένο ότι υπάρχει σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία με συμμετοχή της ακροδεξιάς, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.
«Η ακροδεξιά ανεβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια συνεχώς. Το καλό είναι ότι δεν έχουμε μια μεγάλη χώρα όπου να έχει πολύ ισχυρή παρουσία, πλην της Ιταλίας με τη Μελόνι, που όμως τώρα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να φανεί, να ρίξει τους τόνους.
Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες υπογράψαμε μια χάρτα μη συνεργασίας με την ακροδεξιά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με άλλα κόμματα. Καλέσαμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να υπογράψει. Δεν υπέγραψαν αφήνοντας “παράθυρο” να συνεργαστούν με την ακροδεξιά.
Προφανέστατα, διότι φοβούνται ότι εάν εμείς προτείνουμε κάποια πρόσωπα και έχουν πάει πολύ καλά, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία συνεργασίας με ακραία κόμματα.
Αυτό το λέω για να αξιολογήσει ο Έλληνας ψηφοφόρος ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπέγραψε τη Χάρτα μη συνεργασίας με την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:
«Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ένα ρεσιτάλ αλαζονείας και αμετροέπειας, θα έλεγα. Έχει περίπου 120 βουλευτές πάνω από το δεύτερο κόμμα, παραπάνω από 120 βουλευτές διαφορά από το δεύτερο κόμμα, και επισείει τον τρόμο της αστάθειας.
Δηλαδή, αντί να πει ότι πριν ένα χρόνο ο λαός έδωσε 41% και έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη, πληρώνουμε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, τις πρώτες στην ευρωζώνη, έχουμε αγοραστική δύναμη τη μικρότερη στην ευρωζώνη, τη δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη των 27 (…)
Αντί λοιπόν να απολογηθεί ότι ένα χρόνο τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για όλα αυτά, έρχεται “στο παραπέντε” να πει “σας εκβιάζουν να με ψηφίσετε” γιατί θα πάμε σε αστάθεια.
Το θεωρώ κοροϊδία και είμαι σίγουρος ότι αυτή την κοροϊδία, αυτή την αλαζονεία θα την αποδοκιμάσει στις ευρωπαϊκές εκλογές ο ελληνικός λαός».
Για την ακρίβεια και το κατά πόσο δέχεται τον όρο «εισαγόμενη» ή όχι, υπογράμμισε: «Η ακρίβεια είχε ξεκινήσει σε επίπεδο ενέργειας και πριν τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Κλιμακώθηκε από εξωγενείς παράγοντες, αλλά εδώ έχει γίνει ενδημικό φαινόμενο. Αν δείτε τις επιπτώσεις της ακρίβειας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα καταλάβετε ότι δε λειτουργεί η αγορά (…)».
Ενώ πρόσθεσε:
«Εγώ θα πάρω μια άλλη πρωτοβουλία και θα στείλω μια επιστολή στον πρωθυπουργό που να λέει να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στα πρότυπα της Ισπανίας, όσο διαρκεί η κρίση, για να βελτιωθούν οι τιμές και να αντέξει ο πιο ευάλωτος πολίτης, οι πιο ευάλωτες οικογένειες.
Επίσης, να κάνει μια ενιαία αρχή καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα στη Γερμανία είναι πολύ φθηνότερα σε άλλες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα, με μικρότερη αγοραστική δύναμη για να κάνουμε εκστρατείες έναντι αυτών των πολυεθνικών, με αποτέλεσμα να φοβούνται να αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.
Επίσης, η επιστολή αυτή θα λέει ότι πρέπει να κάνει πολλούς ελέγχους με μεγάλα πρόστιμα κι όχι πρόστιμα “της πλάκας”.
(…) Θέλω να σας φέρω το παράδειγμα των τραπεζών. Εδώ έχουμε ολιγοπώλια στην ενέργεια, ολιγοπώλια στις τράπεζες, ολιγοπώλια στην εμπορία τροφίμων, ολιγοπώλια στην ιδιωτική υγεία.
Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο κ. Στουρνάρας. Σε δύο χρόνια οι τράπεζες έχουν βγάλει 3 δις από χρεώσεις. Και τέσσερα δισεκατομμύρια κέρδη μόνο φέτος από τη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων επιτοκίου χορηγήσεων.
Τα τρία δισεκατομμύρια αυτά, έρχεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και βάζει ένα πρόστιμο γι’ αυτές τις υπερχρεώσεις.
Το πρόστιμο είναι 41 εκατομμύρια ευρώ για κέρδη τριών δισεκατομμυρίων (…)
Και βέβαια στα θέματα των χρεώσεων μπορεί να κάνει παρέμβαση και η κυβέρνηση, αλλά στο θέμα των επιτοκίων μέσα από τον ανταγωνισμό, το άνοιγμα της αγοράς και τα ολιγοπώλια, αυτά αν δεν τα σπάσουμε, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια».
Για το αν θα συμφωνούσε με την πρόταση Κασελάκη να καταργηθεί εντελώς ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, τόνισε:
«Ναι, όταν ακούω αυτά να καταργήσουμε τους φόρους είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός αν μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Εγώ μιλώ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά μέχρι να τελειώσει η περιπέτεια της ακρίβειας.
Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε δημοσιονομικά. Τώρα έγινε το μέτρο αυτό από την Ισπανία, έφερε αποτελέσματα και ακόμη είναι εν ενεργεία το μέτρο και σε άλλα κράτη. “Γιατί να το κάνουμε εμείς;”, λέει η κυβέρνηση, “δεν θα περάσει στις τιμές”.
“Μα κάνε ελέγχους για να περάσεις τις τιμές. Το ότι λες ότι δεν θα περάσεις τιμές, είναι αποτυχία δική σου”».
Στο ζήτημα της πρόκλησης της ΠτΔ της Βόρειας Μακεδονίας και για το αν πρέπει να κυρώσει η Ελλάδα τώρα τα μνημόνια συνεργασίας επειδή επικαλείται την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε: «Είναι μνημείο αλυτρωτισμού και μόνο το όνομα του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία (…) Όταν “κοιμάται” το υπουργείο Εξωτερικών πώς εκπλήσσεται όταν βγαίνει μια πρόεδρος και λέει όσα είπε; Πρέπει να υπάρξει απευθείας αντίδραση. Όσο σέρνονται τα πράγματα δυσκολεύεται η κατάσταση (…)
Άρα, τη στιγμή που κατέβηκε ένας θεσμός με το όνομα η δική μας Μακεδονία, η δική σας Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία λέγεται η χώρα. Εδώ έχουμε ένα αυτογκόλ. Γκάφα ολκής, να το πω.
Την ώρα που έχουμε αυτή την προσβολή της συμφωνίας από ένα πρόσωπο του ανώτατου αξιώματος της γειτονικής χώρας, έρχεται ο κ. Κασελάκης και λέει “να φέρουμε τώρα προς κύρωση τα μνημόνια”. Δηλαδή να της δώσουμε το έδαφος να πει ότι “δικαιώθηκα με τον αλυτρωτισμό μου”».
Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστιο έλλειμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Πρέπει να πιέσουμε διπλωματικά για να γίνει δεκτή» είπε ακόμη ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση.
«Και εκεί είναι η ευθύνη αυτών που την υπέγραψαν. Δεν έχει μηχανισμό εφαρμογής και επιτήρησης της συμφωνίας (…)» είπε.
Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τρίτο κόμμα, και για το με ποιο ποσοστό θεωρεί ότι θα έχει πετύχει τον εκλογικό του στόχο το κόμμα στις ευρωεκλογές, σημείωσε: «Το μέτρο σύγκρισης όλων των κομμάτων εκείνο το βράδυ της 9ης Ιουνίου, θα είναι τα προηγούμενα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και τα προηγούμενα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Αυτός είναι ο πήχης για όλα τα κόμματα.
Τώρα πάμε να δούμε ποιος είναι στόχος μας.
Εγώ φιλοδοξώ το βράδυ εκείνο να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση που να μπορεί να είναι και επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της παράταξής μας και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, γιατί βλέπω ότι εάν δεν υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα υπάρχει και κυβερνητική εναλλακτική για να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Ενώ ανέφερε ακόμη, σχετικά:
«Η προτεραιότητά μου είναι να ανοίξει ένας διάλογος με τις πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε και στην αυτοδιοίκηση και πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα, θέλω να σας πω ότι αυτό το κάλεσμα μπορώ να το υπηρετήσω.
(…) Για μένα, όταν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική, ο μόνος κερδισμένος είναι η εγχώρια ολιγαρχία. Ισχυρή πολιτική σημαίνει ισχυρή δημοκρατία (…)
Αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, με το Ισραήλ, το οποίο αξιοποιείται από ένα πολύ μεγάλο μέρος των εγχώριων συμφερόντων για να ευτελίζουν την πολιτική, όχι μόνο δεν θα το υπηρετήσω. Είναι φύσει θέσει απέναντί μου.
Έχω δει, ξέρετε, στην Ευρώπη πολλά τέτοια μοντέλα και ξέρω πάρα πολύ καλά και στην Ευρώπη που οδήγησαν και στις ΗΠΑ».
Ο ίδιος, μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, είπε: «Μόλις ήρθε το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα, ήμασταν το πρώτο κόμμα που κατέθεσε πόρισμα προανακριτικής».
Για το τι θα κάνει με το θέμα των υποκλοπών, και για το αν έχει κληθεί από την ΑΔΕ να ενημερωθεί για τον λόγο της παρακολούθησής του, τόνισε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το 2024, σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, οι μυστικές υπηρεσίες δε σέβονται τη δικαιοσύνη και μάλιστα την ανώτατη δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να το φανταστώ (…)
Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να βγάζει αντισυνταγματικό το νόμο της Νέας Δημοκρατίας, να μιλάει για νόμιμη ενημέρωση, για την αιτιολογία, και να λέει στις μυστικές υπηρεσίες ότι δεν συμμορφωνόμαστε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.
Το θεωρώ αδιανόητο».
Για το κατά πόσο φιλοξενούνται οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στα ΜΜΕ, ανέφερε: «Καταλαβαίνουν οι πολίτες τι συμβαίνει εις βάρος μου και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα θα κριθούν την 9η Ιουνίου. Καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι δεν είμαι προτεραιότητα (…)».
«Αν οι ευρωπαϊκές εκλογές επισείουν ζήτημα σταθερότητας, όπως επικαλείται ο Πρωθυπουργός, γιατί αρνείται το debate; Τον καλώ εκ νέου»
Για το αίτημα για debate, από πλευρά του, σημείωσε: «Εάν ο πρωθυπουργός έχει ταυτίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές με το ζήτημα της σταθερότητας, οφείλει να κάνει ντιμπέιτ.
Διότι κάνει εθνικές – ευρωπαϊκές εκλογές (…)
Δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να τα θέλει άσπρα, μαύρα, δικά του, να διαλέξει επιτέλους αν οι ευρωπαϊκές εκλογές επισείουν το ζήτημα της σταθερότητας, τον καλώ σήμερα εδώ, από το στούντιο της ΕΡΤ να έρθει, όπως κάναμε και σε εθνικές εκλογές, να δώσουμε ντιμπέιτ με δύο κύκλους, ευρωπαϊκά και εθνικά ζητήματα, με καθαρές δεσμεύσεις. Γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι θα εκτεθεί πολλαπλώς.
Διότι αυτό που εκπροσωπεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα, τα κοινωνικά και τα οικονομικά του λαού μας. Δηλαδή, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει μόνιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, πώς βοηθά την Ελλάδα;».