Σε σταθερή, αλλά σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ο οποίος φέρει τραύματα από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα και στο χέρι. Την ίδια ώρα ο δράστης είναι στα χέρια των αρχών, που προσπαθούν να βρουν τα κίνητρα για τη δολοφονική του επίθεση.
Οι έως τώρα πληροφορίες των σλοβακικών μέσων ανέφεραν ότι ο 71χρονος Γιουράι Τσιντούλα – ο άνθρωπος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ρόμπερτ Φίτσο – υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, της οποίας διετέλεσε πρόεδρός της μέχρι το 2016, είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί σε εταιρεία security.
Ωστόσο ο Ούγγρος ερευνητής δημοσιογράφος Szabolcs Panyi έρχεται να δώσει μία νέα διάσταση. Ανακάλυψε αναρτήσεις στο Facebook που φέρεται να εμφανίζουν τον Τσιντούλα ως υποστηρικτή της παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.
Η ανάρτηση με τις εξτρεμιστικές θέσεις
Οι Slovenskí Branci (που είναι Φιλορώσοι όπως και ο Φίτσο) έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία για την παραστρατιωτική του οργάνωση. Σε μια ανάρτηση από τον Ιανουάριο του 2016, ο Τσιντούλα εμφανίζεται να εκφωνεί ομιλία δίπλα σε μέλη της ομάδας, που φορούν στρατιωτικές στολές.
Στο συνοδευτικό κείμενο που αποδίδεται στον 71χρονο, εκφράζονται εξτρεμιστικές απόψεις υπέρ των αυτοοργανωμένων πολιτοφυλακών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν «τους κατοίκους, τη χώρα, την παράδοση, (και) τον πολιτισμό» από μετανάστες που προέρχονται από τις άλλες χώρες της Ευρώπης».
Τι γνωρίζουμε για τους Slovenskí Branci
Από το 2011 μία ανεπίσημη αλλά και ένστολη παραστρατιωτική ομάδα στρατολογεί νεαρούς άνδρες σε όλη τη Σλοβακία. Οι Slovenski Branci υποστηρίζουν πως «θέλουμε να προστατέψουμε τη Σλοβακία, να βοηθήσουμε τους αμάχους σε περιόδους καταστροφών ή να διδάξουμε παιδιά». Όλα αυτά με τη χρήση αφηγήσεων που έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών, από ακροδεξιές σε φιλορωσικές.
Η εν λόγω παραστρατιωτική οργάνωση είχε διοργανώσει και τελετή μνήμης στον του Τζόζεφ Γκασπάρ Τίσο, προέδρου του κράτους-μαριονέτας υπό τους Ναζί. Το εν λόγω καθεστώς το οποίο διήρκησε από το 1938 έως το 1945 αυτοαποκαλούταν ως Πρώτη Σλοβακική Δημοκρατία. Ο Τίσο συνεργάστηκε με τους Ναζί στήνοντας πογκρόμ κατά Εβραίων και αντιστασιακών, στέλνοντας πολλούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης στη Γερμανία, αλλά και στην Πολωνία. Πολλές ήταν και οι εκτελέσεις Εβραίων και αντιφρονούντων και στη Σλοβακία.
Όταν ο «κόκκινος στρατός» μπήκε στη Σλοβακία, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ρωσικής αντεπίθεσης, ο Τίσο διέφυγε στην Αυστρία και στη συνέχεια στη Γερμανία. Τελικά συνελήφθη από Αμερικανούς και εκδόθηκε πίσω στην Τσεχοσλοβακία, όπου καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και δωσιλογισμό και εκτελέστηκε δια απαγχονισμού.
Η παραστρατιωτική οργάνωση Slovenskí Branci, που στο παρελθόν εμφανιζόταν ακόμη και ως «φιλορωσική», διαλύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, χρόνος που συμπίπτει με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο ίδιος ο Γιουράι Τσιντούλα εμφανιζόταν οργισμένος με τη Ρωσία γεγονός που συνδέεται επίσης και με το μίσος του κατά του Φίτσο, ο οποίος διαφωνούσε με την περαιτέρω αποστολή όπλων και χρημάτων στο Κίεβο και για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ένας εκ των «φιλορώσων» πολιτικών της ΕΕ.
Σε μια ανάρτησή του το 2022 ο Γιουράι Τσιντούλα καταδίκαζε τη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανίας, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου περί σλαβικής αδελφοσύνης μεταξύ των δύο εθνών. «Ποια σλαβική αδελφότητα; Είναι μόνο ο επιτιθέμενος και τίποτα άλλο», έγραφε.
Η εκπαίδευση από ρωσική πολιτοφυλακή
Όταν σχηματιζόταν η παραστρατιωτική οργάνωση, ο αρχηγός της εκπαιδεύτηκε με τη ρωσική πολιτοφυλακή Narodny Sobor και στη συνέχεια εκπαίδευσε ο ίδιος τα υπόλοιπα μέλη. Μετά την επιστροφή του, κάποια από τα μέλη είχαν πρόβλημα με την κατεύθυνση προς την οποία πήγαινε η οργάνωση και αποχώρησαν. Οι αντινατοϊκές ιδέες και οι ιδέες της «σλαβικής ένωσης» είναι πολύ ισχυρές, τουλάχιστον στους κόλπους της ηγεσίας.
Τα τελευταία χρόνια στις τάξεις των υποστηρικτών της Slovenskí Branci, σύμφωνα με το VSquare, περιλαμβάνονται κυρίως άτομα που είναι πολιτικά προσανατολισμένα προς την Ανατολή.
Το 2015 είχαν αναλάβει πρωτοβουλία «φύλαξης» ενός καταυλισμού προσφύγων, ενώ είχαν επισκεφτεί σχολεία για να διδάξουν σε παιδιά για χειροβομβίδες, πρώτες βοήθειες και την ιστορία των σλαβικών χωρών. Το υπουργείο Παιδείας της χώρας είχε τότε επικρίνει έντονα διευθυντές σχολείων, που είχαν προσκαλέσει την οργάνωση.
Πώς λειτουργούν
Η οργάνωση και οι επιχειρήσεις της Slovenskí Branci είναι παρόμοιες με εκείνες ενός τακτικού στρατού. Έχουν δημιουργήσει μια εσωτερική ιεραρχία με καθορισμένες τάξεις και ομαδοποιούν τα μέλη τους σε μονάδες. Τα μέλη υποβάλλονται σε εκπαίδευση που είναι εμπνευσμένη από τις σλοβακικές ένοπλες δυνάμεις. Οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται σε επιβίωση, τακτικές μάχης, ανταρτοπόλεμο, χρήση όπλων, πρώτες βοήθειες, τοπογραφία και ακόμη και βασικές επιχειρήσεις χημικής, βιολογικής, και πυρηνικής άμυνας.
Στόχος της στρατολόγησης είναι έφηβοι, συχνά λάτρεις αθλημάτων, όπως η σκοποβολή ή ακόμη το paintball. Η ιδεολογία τους είναι συχνά απολύτως θολή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φιλιπ, όπως αναφέρει το VSquare. Η δραστηριότητα του νεαρού μέλους της SB στο Facebook αποκαλύφθηκε από τον blogger Ján Benčík. Ο Φιλιπ μοιράζεται αποσπάσματα από τον Τζόζεφ Τίσο και ταυτόχρονα είναι θαυμαστής του Πούτιν και του ρωσικού στρατού. Ακολουθεί την αντιπροσφυγική και αντιμουσουλμανική προπαγάνδα και είναι θαυμαστής του ακροδεξιού κόμματος Kotleba.
Τα μέλη ενθαρρύνονται να φορούν στρατιωτικά ρούχα και συχνά πραγματοποιούν παρελάσεις στους δρόμους.
Μίσος κατά του Φίτσο από τις «γραμμές» της αντιπολίτευσης
Πάντως η «φιλορωσική» στάση του Φίτσο φαίνεται πως δεν ήταν το κυρίαρχο στοιχείο που όπλισε το χέρι του. Ο Τσιντούλα, όπως αναφέρουν ΜΜΕ, είχε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική πολιτική μεταμόρφωση τασσόμενος με πάθος προς την φιλοδυτική αντιπολίτευση και κοινή εκτίμηση είναι πως η απόπειρα δολοφονίας συνδέεται λοιπόν περισσότερο με την τοξική εσωτερική αντιπαράθεση.
Εξάλλου ο ίδιος είπε πως σχεδίαζε τη δολοφονία εδώ και ένα μήνα επειδή δεν συμφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης και συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούτα Εστοκ σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως πρόκειται για «μοναχικό λύκο που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές».