Διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα άσκησε ο εισαγγελέας στους 7 συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα των εφοριακών στη Χαλκίδα που εκβίαζε επιχειρηματίες αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Και οι 7 συλληφθέντες για την υπόθεση πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.
Οι πέντε εφοριακοί
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι πέντε εφοριακοί είναι η 50χρονη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, ο 52χρονος προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου, ο 54χρονος προϊστάμενος του τμήματος εσόδων και ένας 50χρονος υπάλληλος της εφορίας. Επίσης συνελήφθησαν ένας 62χρονος γνωστός λογιστής της Χαλκίδας και μια 56χρονη διεκπεραιώτρια.
Κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία είναι ακόμη έξι άτομα, ένας υπάλληλος της ίδιας εφορίας και λογιστές. Δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.
Το «φακελάκι» των 10.000 ευρώ
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την Τρίτη όταν ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως λίγη ώρα νωρίτερα είχε δώσει έναν λευκό φάκελο με 10.000 ευρώ στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, μετά από εκβιασμό που είχε υποστεί από υπάλληλους της εφορίας.
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιτόπου οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκαν τα χρήματα, την ύπαρξη των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει η 50χρονη. Μάλιστα σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, ανάμεσα σε άλλα, βρέθηκαν και σχεδόν 89.000 ευρώ σε μετρητά.
Το Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2023 μετά από καταγγελία ενός ατόμου, το οποίο υποστήριξε πως είχε πέσει θύμα εκβιασμού από το ΔΟΥ Χαλκίδας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προφορικά η προϊσταμένη της ΔΟΥ, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2023 τα καθήκοντά της και γνώριζε πως το κύκλωμα λειτουργούσε από πολύ νωρίτερα. Μάλιστα, όπως είπε την πλησίασαν δύο από τις συλληφθείσες και τις είπαν πως αυτό γινόταν καιρό και θα μπορούσε και εκείνη να βγάλει κάτι παραπάνω, ως έξτρα εισόδημα, όπως και έκανε.
Πώς λειτουργούσε
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η επικοινωνία μεταξύ των μελών του κυκλώματος γίνονταν με «επιχειρησιακή» τηλεφωνική σύνδεση με στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού.
Τα ποσά που κατέληγαν στη φερόμενη επικεφαλής του κυκλώματος μοιράζονταν μεταξύ των υπολοίπων συνεργατών της, ενώ λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός απομάκρυνσης μέλους της ομάδας και για λόγους προστασίας των «στεγανών» της.
Στο σπίτι της διευθύντριας βρέθηκαν ακόμη 40.000 ευρώ και ένα σημειωματάριο με σημειώσεις από το 2020 με όλα τα ονόματα των μελών του κυκλώματος και τα ποσά που μοιράζονταν το οποίο οδήγησε στην πλήρη αποδόμησή τους.
Οι σημειώσεις αυτές φαίνεται ότι καίνε την 50χρονη που ισχυρίζεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση μόνο τους τελευταίους μήνες.
Υπολογίζεται ότι σε βάρος μόνο των 17 θυμάτων τους έχουν αποσπάσει πάνω από 95.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα μόλις ενός τριμήνου. Όλοι τους οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, ενώ η έρευνα για όλο το εύρος και το βάθος της υπόθεσης συνεχίζεται.
Την παρέμβαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, προκάλεσε η υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, με την αστυνομία να συλλαμβάνει πέντε υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια της ΔΟΥ, καθώς και δύο ιδιώτες.
«Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε – όπως πάντα – σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.
Και προσέθεσε: «Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς».
Πέρα από τη διευθύντρια, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ, τρεις ακόμα υπάλληλοι, καθώς και δύο ιδιώτες
«Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.
Για να καταλήξει πως «συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες».
Η έφοδος στη ΔΟΥ Χαλκίδας – Τι κατέσχεσε η ΕΛ.ΑΣ.
Η υπόθεση διαφθοράς αποκαλύφθηκε μετά από έφοδο στη ΔΟΥ Χαλκίδας, που πραγματοποίησαν άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας το μεσημέρι της Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έβγαλαν έξω τους πολίτες που βρίσκονταν στο κτίριο.
Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραμείνουν στη θέση τους και κατέσχεσαν κινητά και υπολογιστές συγκεκριμένων υπαλλήλων της ΔΟΥ. Μάλιστα, οι έρευνες συνεχίστηκαν στα αυτοκίνητα και στα σπίτια των εμπλεκομένων.
Η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε επτά συλλήψεις, με τη διευθύντρια της ΔΟΥ να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά και είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση για την τέλεση οικονομικών αδικημάτων.
Πέρα από τη διευθύντρια, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ, τρεις ακόμα υπάλληλοι, καθώς και δύο ιδιώτες (ένας λογιστής και μια διαχειρίστρια οικονομικών).
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ.
- Δέκα κινητές τηλεφωνικές συσκευές.
- Τέσσερα σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις.
- Πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων.
- Δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.