Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και θα καθορίσουν το μέλλον, τίθενται και αναλύονται από προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα.
Η ανακοίνωση του προγράμματος και των συμμετεχόντων στη διάσκεψη Τσίπρα – Ζάεφ αποδεικνύει ότι το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φιλοδοξεί να αποτελέσει δεξαμενή ουσιαστικής πολιτικής σκέψης και συζήτησης και να συμβάλει στο πολιτικό γίγνεσθαι σε διεθνές επίπεδο.
Η ημερομηνία διεξαγωγής της Διάσκεψης 17 – 18 Ιουνίου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού στις 17 Ιουνίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από την υπογραφή της σημαντικής Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία εθνικιστικές φωνές και στις δύο χώρες βρήκαν, δυστυχώς, πρόσφορο έδαφος να αμφισβητήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τα σημαντικά βήματα που έγιναν για την εξασφάλιση σταθερότητας και την ειρηνική συμβίωση με αμοιβαία οφέλη των δύο γειτονικών χωρών.
Οι αρχιτέκτονες της συμφωνίας Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα για τη Συμφωνία.
Για τη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή της Συμφωνίας έξι χρόνια μετά θα μιλήσουν οι πρωταγωνιστές που η συμφωνία φέρει την υπογραφή τους, οι οποίοι θα βρεθούν όλοι στο ίδιο πάνελ κάνοντας απολογισμό και συζητώντας πώς η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση διαφορών σε ευαίσθητες και ταλαιπωρημένες από συγκρούσεις περιοχές, όπως είναι τα Βαλκάνια.
Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών θα απονεμηθεί στον Μάθιου Νίμιτς, πρώην ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας.
Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η σημασία της για το μέλλον της Ευρώπης θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο. Σε πάνελ που θα απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Βλάντο Μπουτσκόφσκι, εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Αλβανίας και τον ειδικο απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ θα διερευνηθεί αν βρισκόμαστε σε περίοδο στασιμότητας ή νέας δυναμικής.
Με την Ευρώπη να διάγει περίοδο πολυκρίσεων και να αντιμετωπίζει νέα οικονομική δυστοκία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη ενότητα της Διάσκεψης που εστιάζει ακριβώς στο «πού πορεύεται η Ευρώπη (και η Ελλάδα); Προκλήσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να βρίσκεται μεταξύ των ειδικών που θα αναλύσουν το θέμα.
Με δύο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις γεωπολιτικές εντάσεις σε κρίσιμη καμπή δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναλυτική συζήτηση για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και για το πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα μετά τους πολέμους στην Γάζα και την Ουκρανία.
- Caffe Florian: Σερβίρει καφέ από το… 1720
- «Χαρτών αναγνώσεις, δημοσιογράφων ενθυμήσεις»
- Η περίπτωση του κ. (Πέτρου) Παππά
- Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) στο COP29: «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη περνάει μέσα από την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική διπλωματία»
- Σενάρια τρόμου από την ΕΚΤ: Η ατζέντα Τραμπ απειλεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και να βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη