Της Μαρίας Δαφέρμου, υποψήφιας Ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Μπροστά από κάθε πολιτική επιλογή, κανένας δεν γνωρίζει τους δρόμους και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά του, αλλά με βάση τα αξιολογικά κριτήρια του παρόντος προσπαθούμε να λάβουμε την ορθή απόφαση. Εγώ στην απόφασή μου να συμμετέχω στις επικείμενες ευρωεκλογές έθεσα ως υψηλό αξιολογικό μου κριτήριο την ανάγκη για ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, μια καθαρή σχέση πολίτη και πολιτικού προσωπικού, ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικού μέσα από την κοινωνία και όχι πάνω από αυτήν.
Μένουν μόλις λίγα 24ωρα για να ολοκληρωθεί η πορεία προς τις ευρωεκλογές και αυτό που με βεβαιότητα διαπίστωσα, από την Κρήτη μας έως και τον Έβρο και τα νησιά μας είναι ο κοινός τόπος, η κοινή πεποίθηση των πολιτών ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Υπάρχει ένα βαθύ ρήγμα εμπιστοσύνης των πολιτών με το πολιτικό προσωπικό και είναι πλέον βαθιά εμπεδωμένη η αντίληψη ότι η πολιτική δεν αποτελεί μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος. Οι πολίτες έπαψαν να πιστεύουν σε ιδεολογικές γραμμές . Αυτή άλλωστε είναι και η ερμηνεία πίσω από την αποχή ή ακόμα και την ενδυνάμωση των ακραίων φωνών του πολιτικού συστήματος τόσο στη χώρα μας όσο και την ευρωπαϊκήμας οικογένεια.
Είναι κοινά αποδεκτό πλέον ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Στα 43 χρόνια της χώρας μας στην Ε.Ε. μεσήλικη πλέον σε αυτήν τη διαδρομή μπορεί κανείς να επισημάνει ιστορικά θετικά ορόσημα αλλά και στιγμές αδυναμίας του Ευρωπαϊκούοράματος. Κάποιος ρομαντικός της Ευρωπαϊκήςολοκλήρωσης δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι διαφορετικό από το συλλογικό εμείς και την ισοτιμία των κρατών μελών, όμως στα χρόνια της ελληνικής κρίσης το ευρωπαικό όραμα δεν φάνηκε ισχυρό και δεν υιοθετήθηκε εύκολα από τα άλλα κράτη μέλη.
Βλέπουμε τις συντηρητικές ηγεσίες του ΕυρωπαϊκούΛαϊκού κόμματος να μην οδηγούν την Ένωση σε δρόμους ασφάλειας, ισότητας και προόδου. Η Ευρώπη συχνά αναπτύσσει αργά αντανακλαστικά και αδυνατεί να προλάβει τις αλλεπάλληλες κρίσεις, τις οποίες μετά καλείται να αντιμετωπίσει με πολλαπλά κόστη. Ενώ συχνά η έλλειψη πρωτοβουλίας την δείχνουν συνεχώς να διαγράφει υπολλειματική πορεία σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Οι συντηρητικές πολιτικές του Λαικού Κόμματος διαμορφώνουν συνθήκες ανισότητας, με μοναδικό κριτήριο ισχύος την οικονομική επάρκεια των κρατών μελών, ακολουθώντας κοντόφθαλμες πολιτικές και κολακεύοντας τα εσωτερικά τους ακροατήρια. Πολιτικές οι οποίες πλήττουν τη χώρα μας. Ας δούμε αναστοχαστικά το παράδειγμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τη διαχείριση της μεταναστευτικής κινητικότητας, που οι πρώτες χώρες υποδοχής καλούνται να απορροφήσουν στο σύνολό της, την έλλειψη κοινής ευρωπαικής εξωτερικής πολιτικής και ευρωστρατού για τη φύλαξη των συνόρων.
Υπάρχει αναμφίβολη αμοιβαιότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών επιλογών και της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Κάθε ευρωπαϊκή ασκούμενη πολιτική επηρεάζει τον τρόπο δράσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών.Είναι ανάγκη να καταστεί σαφές ότι στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία ψηφίζουμε το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα και τις πολιτικές που πλήττουν με ουσιαστικό τρόπο τη χώρα μας, ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε δυνάμεις της Ευρώπης που διαφωνούν με την ενιαία εξωτερική πολιτική αφήνοντας την Ελλάδα απελπιστικά μόνη στη φύλαξη των ελληνικών-ευρωπαικών συνόρων, ενώ στηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες που προτείνουν σταθερά ταμεία στήριξης των ευάλωτων οικονομιών όπως η Ελληνική ώστε να διαμορφωθεί η προοπτική ανάπτυξης.
Οι συντηρητικές πολιτικές μετακυλύονται με ενάργεια στο εσωτερικό της χώρας μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίστηκε ένα μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων έναντι της συλλογικής ευημερίας. Έδειξε απροθυμία να δημιουργήσει δομές ανθεκτικότητας της χώρας ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς από ενδεχόμενες επερχόμενες κρίσεις. Ενώ στρατηγικά επιλέγει την αποδόμηση της κρατικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, την υγεία, την παιδεία, τη διοίκηση.
Δυστυχώς υπάρχει το αίσθημα ότι το κράτος είναι σε αποδρομή και ότι δεν υπάρχουν ισχυροί θεσμοί στους οποίους να μπορέσει να ακουμπήσει ο ευάλωτος πολίτης. Αυτή η διαπίστωση είναι πολύ προβληματική,δεν πλήττει μόνο τη ΝΔ, πλήττει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλο το οικοδόμημα του πολιτικού μας συστήματος, πλήττει τη δημοκρατία μας.
Σε αυτό το συγκείμενο το ΠΑΣΟΚ, μπορεί ξανά να οδηγήσει τις εξελίξεις. Μέσα από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών θέτει ως επίκεντρο της πολιτικής του την κοινωνική ευημερία, και ως αξιακή προτεραιότητά του τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Μέσα από σταθερά χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένας πολίτης δε θα μείνει πίσω, αλλά θα έχει ποιοτική πρόσβαση στην υγεία, την εργασία και την εκπαίδευση.
Για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα εξασφαλίζει νέες και καλές θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι να μένουν στην πατρίδα μας και να δημιουργούν οικογένεια. Με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας και με αποδοτικούς μηχανισμούς πολιτικής προστασίας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στις 9 Ιουνίου μπορούμε να αποφασίσουμε για την αλλαγή, για να ακουστεί η φωνή μας, για μια διαφορετική Ευρώπη, για μια διαφορετική Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, με ανθρώπους που ταυτίζονται με εμάς, που κουράστηκαν να είναι θεατές. Και με αυτές τις σκέψεις θα κλείσω, η δύναμη είναι στα χέρια μας, είμαστε μέρος της λύσης.